ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2012 >ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Κάνετε δίαιτα και δεν χάνετε πλέον βάρος; /

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Κάνετε δίαιτα και δεν χάνετε πλέον βάρος;



Αν κάνετε διατροφή απώλειας βάρους και ξαφνικά διαπιστώσετε ότι δε χάνετε πλέον βάρος μην ανησυχήσετε, απλά συνεχίστε τη δίαιτα. Το φαινόμενο «πλατό», παρατηρείται στο 87% των ατόμων που ακολουθούν υποθερμιδική διατροφή.

Δε χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση λόγω της μικρής του διάρκειας, η οποία είναι 5-17 ημέρες, με μέσο όρο τις 9 ημέρες. Αρκεί να μη φάει κανείς περισσότερο, γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση θα βάλετε βάρος. Το φαινόμενο «πλατό» στη δίαιτα παρουσιάστηκε στο 1ο επιστημονικό συνέδριο «Sirna», που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην ομοιόσταση, δηλαδή στη φυσιολογική τάση του οργανισμού να διατηρεί το εσωτερικό περιβάλλον του σταθερό, παρόλες τις αλλαγές που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον.

Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται στις μειωμένες θερμίδες που προσλαμβάνει.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που διενεργήθηκε από το 1994 έως το 2010 σε 790 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη, έδειξαν ότι στο 87% απ' αυτούς περίπου στο μέσο του 2ου μήνα εμφανίζεται το φαινόμενο «πλατό», το οποίο ακολουθείται από το «μετά-πλατό» φαινόμενο όπου παρατηρείται μία απότομη ανεξήγητη πτωτική πορεία του βάρους.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 77% των ασθενών παρουσιάζει το «μετά-πλατό» φαινόμενο. Το 23% που δεν το παρουσίασε διαπιστώθηκε ότι είχε αυξήσει την κατανάλωση θερμίδων, με αποτέλεσμα να εξισορροπήσει το «μετά-πλατό» φαινόμενο.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι το 19% των ασθενών που συνέχισαν τη δίαιτα μέχρι τον 5ο μήνα εμφάνισαν ένα δεύτερο «πλατό» φαινόμενο, ίσης διάρκειας.

Οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι, στους οποίους βασίστηκε η μελέτη, ακολούθησαν μη στερητική δίαιτα, που σεβόταν τις διατροφικές τους προτιμήσεις και τις καθημερινές τους συνήθειες και με την παγκοσμίως αποδεκτή αναλογία θρεπτικών συστατικών 15-20% πρωτεΐνες, 50-55% υδατάνθρακες και 30% λίπη.

Επίσης, τα άτομα αυτά υποβάλλονταν κάθε εβδομάδα σε ιατρική παρακολούθηση και οι μετρήσεις αφορούσαν σωματικό βάρος και λίπος, ενώ η διάρκεια της δίαιτας κυμαινόταν από 3-9 μήνες, με μέσο όρο τους 5 μήνες. Link:[http://ourlife.gr/permalink/13664.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |