ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2012 >ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Αναβιώνουν σήμερα τα μπουρμπούλια στην Πάτρα /

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Αναβιώνουν σήμερα τα μπουρμπούλια στην Πάτρα



Τα φετινά Μπουρμπούλια αρχίζουν σήμερα 14 Φεβρουαρίου και ώρα 21.00 στην «Ακτή Δυμαίων» στην Πάτρα, με τον πρώτο από τους έξι χορούς.

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, της γιορτής των Ερωτευμένων το 1ο Μπουρμπούλι βαφτίζεται ως «Το Ερωτικό» και υπόσχεται μια βραδιά γεμάτη κέφι, μυστήριο και περιπέτεια.

Το μυστηριώδες Λευκό Ντόμινο-γνωστή περσόνα από την αθήνα, που κρατά καλά κρυμμένη την ταυτότητά της, αποτελούν μερικά μόνο από τα δυνατά πλεονεκτήματα των φετινών χορών.

Τα γνωστά «Μπουρμπούλια»,η παλαιότερη εκδήλωση του πατρινού καρναβαλιού,ξεκίνησαν ως έθιμο μάλλον το 1872, που ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του θεάτρου Απόλλων από τον Τσίλερ.
Μπουρμπούλι σημαίνει κρέας που βράζει γρήγορα, μεζές, πρόχειρο γεύμα στο πόδι. Μεταφορικά αποδίδει το κλίμα που επικρατούσε στους αντίστοιχους χορούς της Ευρώπης, αυτό της τυχαίας, στιγμιαίας γνωριμίας.
Τότε όλες οι γυναίκες της πόλης έρχονταν στο θέατρο, που μετατρεπόταν σε αίθουσα χορού, φορώντας το ντόμινο (ένα μαύρο φόρεμα που κάλυπτε ολόκληρο το σώμα τους) και έχοντας κρυμμένο το πρόσωπό τους με μια μάσκα, που άφηνε ακάλυπτα μόνο τα μάτια και το στόμα.
Καλυμμένες, λοιπόν, κάτω από την ανωνυμία μπορούσαν να φλερτάρουν και να χορέψουν με τους άντρες, οι οποίοι φορούσαν τα κανονικά τους ρούχα.




Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.grΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/303154/anavionoun-simera-ta-bourboulia-stin-patra/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |