ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2012 >ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Κάηκαν δύο στολίδια της πρωτεύουσας /

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Κάηκαν δύο στολίδια της πρωτεύουσαςΟ κινηματογράφος «Αττικόν», στολίδι της οδού Σταδίου και το «Άστυ» της πλατείας Κοραή, παραδόθηκαν στις φλόγες και κάηκαν ολοσχερώς.

Πρόκειται για δύο σημεία αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της αθήνας, καθώς το μεν «Αττικόν» -ανακαινισμένο το 2007- εγκαινιάστηκε σχεδόν πριν από 100 χρόνια, το 1914, ως ο πρώτος κινηματογράφος του κέντρου, αποτελώντας έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη.

Το «Αττικόν», στην Κατοχή, είχε επιταχθεί από τις Γερμανικές δυνάμεις και είχε μετατραπεί σε κινηματογράφο για τους Γερμανούς στρατιώτες. Στους χώρους του στεγάστηκαν παντοπωλεία, κουρεία, εμπορικά κέντρα, μέχρι και υπουργεία.

Αντιστοίχως, το περίτεχνο υπόγειο του σινεμά «Άστυ» κατασκευάστηκε την περίοδο 1934-1938 βάσει σχεδίων του καθηγητή του ΕΜΠ Εμμανουήλ Κριεζή και του αρχιτέκτονα Ανδρέα Μεταξά.

Υπήρξε τόπος μαρτυρίου για πολλούς Έλληνες αγωνιστές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.grΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/302567/kaikan-duo-stolidia-tis-proteuousas/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |