ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2012 >ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου στην Παλαιά Βουλή /

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου στην Παλαιά Βουλή



Tην έκθεση εγκαινίασε η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου υπό τον τίτλο «130 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας - Άρτας (1881-2011). Σάτιρα και Πολιτική», σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία Ελλάδας (ΙΕΕΕ) και των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Μαγνησίας.
Δεκάδες Μαγνησιώτες που ζουν στην αθήνα, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, επιστήμονες της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας Ελλάδας και των Γενικών Αρχείων του Κράτους παραβρέθηκαν τόσο στα εγκαίνια της έκθεσης της Συλλογής του συμπολίτη Καθηγητή Δ. Τσούμα, τα οποία έγιναν το Σάββατο από την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, όσο και στην επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με εισηγητές διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι ανέδειξαν από διαφορετικές οπτικές την περίοδο του Ανατολικού Ζητήματος (1875-1881). Το παρόν στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσε ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Κ.Καρτάλης, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν η Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ροδ.Ζήση και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ.Αγοραστός.
Η απήχηση που είχαν οι εκδηλώσεις στο κοινό σηματοδοτήθηκε τόσο από την αθρόα προσέλευση των επισκεπτών όσο και από τις άριστες εντυπώσεις από το γεγονός. Τις εντυπώσεις κέρδισε η έκθεση της πρωτότυπης συλλογής του Δημ. Τσούμα από σατιρικά -κυρίως ευρωπαϊκά- περιοδικά και εφημερίδες, χάρτες, λιθογραφίες και ξυλογραφίες, αναμνηστικά πιάτα και έντυπα, η οποία καλύπτει την περίοδο από τον Κριμαϊκό πόλεμο μέχρι τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου βίου της Θεσσαλίας. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Παλαιά Βουλή ως τις 30 Απριλίου.
Εκφράζοντας τον ενθουσιασμό της για τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της έκθεσης η Άννα Διαμαντοπούλου εξήρε την πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου, της ΙΕΕΕ και των Γενικών Αρχείων του Κράτους να μεταφερθεί η έκθεση και στην αθήνα. Υπογράμμισε την εκπαιδευτική της διάσταση και δεσμεύτηκε να ψηφιοποιηθεί η συλλογή ώστε να αξιοποιηθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς τέτοιες πρωτοβουλίες – όπως είπε - υπηρετούν τον επιδιωκόμενο ρόλο του «Νέου Σχολείου» και γι’ αυτό υποστηρίζονται από το Υπουργείο Παιδείας. Με θερμά λόγια για το περιεχόμενο της έκθεσης και της πρωτοβουλίας του Δήμου Βόλου μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της ΙΕΕΕ κ. Ιωάννη Μαζαράκης –Αινιάν, ενώ ο δήμαρχος Βόλου κ. Π.Σκοτινιώτης χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για την πόλη και το Δήμο Βόλου τη φιλοξενία των εκδηλώσεων στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.
Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης η επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον ίδιο χώρο, κατά την οποία τονίστηκε από όλους τους εισηγητές ότι η απελευθέρωση της Θεσσαλίας αποτελεί ορόσημο για τη μετέπειτα πορεία των νέων επαρχιών που ενσωματώθηκαν στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, καθώς δημιούργησε νέες προοπτικές ανάπτυξης. Στην ημερίδα, στην οποία έδωσε το παρόν και ο πρ.υπουργός κ.Ανδρέας Ζαΐμης, μίλησαν οι:
• Σπυρίδων Σφέτας, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η Ανατολική κρίση 1875-78, οι ελληνικές εθνικές διεκδικήσεις και η προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος (1881)»
• Νατάσα Καστρίτη, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Συλλογών Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με θέμα «Γελοιογραφία και πολιτική: Σατιρικά περιοδικά στην Ευρώπη του 19ου αιώνα».
• Ευάγγελος Λιβιεράτος, Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η Θεσσαλία ως κύρια χωρική διεπαφή στη χαρτογραφία της εθνικής ολοκλήρωσης κατά το β΄ μισό του 19ου αιώνα»
• Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορικός, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. - Αρχείων Ν. Μαγνησίας, με θέμα «Βόλος: από τον εμπορικό συνοικισμό στο σύγχρονο αστικό κέντρο»
• Ηλίας Νικολακόπουλος, Καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Οι πρώτοι Θεσσαλοί βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».
Χαιρετισμό στην επιστημονική συνάντηση απηύθυνε ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η ένωση με την Ελλάδα σηματοδότησε μία νέα αρχή και έδωσε ώθηση στη γρήγορη ανάπτυξη του Βόλου, όπως βεβαίως και της υπόλοιπης Θεσσαλίας και της Άρτας. Ιδιαίτερα η πόλη του Βόλου, αξιοποιώντας με δυναμικό τρόπο τις νέες ευκαιρίες και προοπτικές που δημιουργούσε η απελευθέρωση και τα αναμφισβήτητα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε και εξελίχθηκε σε σύγχρονο αστικό κέντρο με ευρωπαϊκά γνωρίσματα. Εδώ, μετά το 1881, συντελέστηκαν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές διεργασίες, που είχαν ως αποτέλεσμα να διαδραματίσει ο Βόλος πρωταγωνιστικό ρόλο στη νεότερη ελληνική ιστορία. Σήμερα ο Βόλος, 130 χρόνια μετά, στην καρδιά της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ανιχνεύει το νέο ιστορικό του κύκλο, βάζοντας στέρεες βάσεις για μια νέα, εξωστρεφή και βιώσιμη ανάπτυξη».
Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις προκάλεσε και η νέα έκδοση του ομώνυμου καταλόγου της έκθεσης «130 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας - Άρτας (1881-2011). Σάτιρα και Πολιτική» που περιλαμβάνει ένα πλήθος τεκμηρίων και ολοκληρώνει την εικόνα της περιόδου αυτής με κείμενα του Δημήτρη Τσούμα και επιστημονική επιμέλεια της Αννίτας Πρασσά. Τον Κατάλογο προλογίζει ο δήμαρχος Βόλου, ενώ τα κείμενα της εισαγωγής υπογράφουν ο Καθηγητής του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος, η Επιμελήτρια Συλλογών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου κα Νατάσα Καστρίτη και η Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά.
Τέλος, εκτός από τη Συλλογή Τσούμα, η έκθεση που φιλοξενείται στην Παλαιά Βουλή περιλαμβάνει και σημαντικό αριθμό αυθεντικών εκθεμάτων από το αρχειακό υλικό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (φορεσιές της Θεσσαλίας, χάρτες, πιάτα, έγγραφα κλπ), επαναστατικές σημαίες θεσσαλικών περιοχών και κυρίως τη σπάνια σημαία της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας που δώρισαν οι Κωνσταντινουπολίτες Μάγνητες στο Βασιλιά Γεώργιο το 1881, η οποία στην πίσω πλευρά αναπαριστά την Αργώ με τους Αργοναύτες.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα ΠΗΓΗ:taxydromos.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |