ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2012 >ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Θρίλερ για γερά νεύρα: Λέξη- λέξη η διαπραγμάτευση /

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Θρίλερ για γερά νεύρα: Λέξη- λέξη η διαπραγμάτευση



Θρίλερ για γερά νεύρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τους όρους του νέου δανείου με αιχμή τις περικοπές του μισθολογικού κόστους και τον περιορισμό του δημοσίου. πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν στην κατάργηση 13ου και 14ου και στη μείωση του κατώτατου μισθού, όπως επίσης σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας- την Παρασκευή- διήρκεσε περίπου 11 ώρες, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι "παραμένουν ανοικτά πολλά κρίσιμα θέματα. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα πολιτικά κόμματα, να αποφασίσουν για τη σωτηρία της χώρας".

Διαβάστε: Οι "κόκκινες γραμμές" των πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, για τις έως τώρα διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα ενημερωθεί το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη σήμερα στις 14:30, ενώ το αρχικά προγραμματισμένο για τη Δευτέρα Eurogroup θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (8/2).

Ο υπουργός θα έχει νέα συνάντηση με την τρόικα, το Σάββατο, ενώ αναμένεται να μεταβεί και στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Αμέσως μετά αναμένεται να συνέλθει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις.

"Θέλω να ξέρετε ότι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τον ελληνικό λαό. Προσπαθούμε οι θυσίες να είναι οι μικρότερες δυνατές και το όφελος να είναι το μεγαλύτερο δυνατόν, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, για τους άνεργους, γι’ αυτούς που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, γι’ αυτούς που είναι σε κατάσταση ανάγκης", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Και πρόσθεσε: "Πρέπει να σώσουμε τη χώρα, πρέπει τώρα όλοι μαζί ενωμένοι σε ένα μοναδικό, ενιαίο μέτωπο να δώσουμε τη μάχη αυτή. Αύριο είναι η ώρα της αλήθειας για όλα τα πολιτικά κόμματα, για την πολιτική ηγεσία της χώρας".


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων που ζητεί η τρόικα, η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων θα ανέλθει στο 25%.


Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων

Η συνάντηση με την τρόικα -την Παρασκευή- άρχισε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπάρχουν, λόγω των απαιτήσεων που εγείρουν οι δανειστές για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, είναι το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι "το PSI είναι το ευκολότερο μέρος".

Οι διαπραγματεύσεις περιλάμβαναν κρίσιμα θέματα, όπως είναι η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στο στενό δημόσιο τομέα), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς που απαιτεί η τρόικα (κατώτατος και 13ος-14ος μισθός, κ.λπ.) δεν τέθηκαν στη συνάντηση, καθώς, όπως επισήμανε κυβερνητικός παράγοντας "αυτά συζητούνται σε ανώτερο επίπεδο", εννοώντας τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Στο κτίριο της αντιπροεδρίας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την τρόικα, μετέβησαν αργά το απόγευμα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου (λόγω PSI και ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών).

Ζητούν απολύσεις στο Δημόσιο

Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, οι δανειστές απαιτούν να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μείωση των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι κουμπώνουν με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι".

Οι απολύσεις των υπαλλήλων αναμένεται να επεκταθούν και στο στενό δημόσιο τομέα, καθώς στη διαδικασία της αξιολόγησης θα συμπεριληφθούν οι 165.000 ένστολοι και οι 190.000 εκπαιδευτικοί.

Όσον αφορά την αξίωση της τρόικας για μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Task Force θεωρεί, αντίθετα, ότι εάν αυτό εφαρμοσθεί θα διαλυθούν οι δομές του Δημοσίου.


Το Σάββατο φτάνει επίσης στην Αθήνα ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, συνοδευόμενος από τον Ζαν Λεμιέρ της BNP Paribas.


Στις πλάτες των αρχηγών το βάρος των αποφάσεων

Πάντως οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα αυτό καθώς και για τα άλλα σκληρά μέτρα του νέου Μνημονίου θα ληφθούν σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό καθώς όλα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, ενώ οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν το μέλλον των Ελλήνων, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Κομισιόν

O εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα είναι εξαιρετικά περίπλοκες, αλλά υπάρχει ξεκάθαρη βούληση από όλες τις πλευρές να βρεθεί συμφωνία.

Κληθείς να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά, δεν θέλησε να τοποθετηθεί, υπενθύμισε ωστόσο την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας: "Ένα από τα προβλήματα της είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της την τελευταία δεκαετία".

Διαβάστε: Το νέο πακέτο ενδέχεται να φθάσει τα 145 δισ.

"Όχι" στη μείωση του κατώτατου και 13ου/14ου μισθού

Στην προστασία του κατώτατου, του 13ου/14ου μισθού και της "μετενέργειας" συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι, ενώ απερρίφθη η πρόταση για διετές ή τριετές "πάγωμα" στις αυξήσεις. ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ απέστειλαν κοινή επιστολή.

Διαβάστε:


Σε "τελικό στάδιο" η διαπραγμάτευση με την τρόικα
Κορυφώνεται το θρίλερ με τους μισθούς
Στους αρχηγούς των κομμάτων οι τελικές αποφάσεις
45 δισ. ευρώ σε... σεντούκια!
"Όχι" στη μείωση του κατώτατου και 13ου/14ου μισθού
Φτηνότερος κατά 27% ο εργαζόμενος σε δύο χρόνια
Βενιζέλος: "Παίζετε με την καταστροφή της χώρας"
Προτάσεις- σοκ για την αγορά εργασίας
Ο Τόμσεν επιμένει στη μείωση του κατώτατου
Πόσο πολλά τελικά είναι τα 751 ευρώ; ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |