ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2012 >ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Κομπίνα 6 εκατ. στη ΔΕΥΑΜΒ; /

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Κομπίνα 6 εκατ. στη ΔΕΥΑΜΒ;



Η Εταιρία διεκδικεί το παραπάνω ποσό επειδή η Επιχείρηση δεν προχώρησε σε έλεγχο των τελικών επιμετρήσεων του έργου
Μία παλιά υπόθεση, που χρονολογείται εδώ και πέντε χρόνια περίπου, απειλεί να τινάξει στον… αέρα τα οικονομικά της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς είναι πολύ πιθανόν η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης να κληθεί να πληρώσει από ιδίους πόρους ένα ποσό της τάξεως των 6.000.000 ευρώ!
Το θέμα που επανέφερε χθες στο προσκήνιο με σχετική επερώτησή της η κ. Μακρή, έφερε στην επιφάνεια ένα… έντονο παρασκήνιο που είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο 11/2 μήνα, μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας να δικαιώσει την εταιρία ΕΡΓ.ΗΛ ΑΤΕ από την αθήνα, που από το 2005 έως το 2007 κατασκεύασε το έργο ανακαίνισης του δικτύου ύδρευσης του δικτύου του Βόλου (πάνω από την οδό Ανθ. Γαζή). Ένα έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής με 8.500.000 ευρώ. Το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2007.
Η εταιρία ζήτησε και πήρε παράταση έξι μηνών και το έργο ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2007. Η εταιρία με αίτημά της στη ΔΕΥΑΜΒ ζήτησε την έγκριση επιμετρήσεων ύψους 4.028.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η απάντηση από την υπηρεσία έπρεπε να δοθεί σε δύο μήνες. Μετά την παρέλευση δύο μηνών η εταιρία, αφού δεν πήρε καμία απάντηση, αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας 4.000.000 ευρώ τα οποία μαζί με το αναλογούν εργολαβικό όφελος 28%, τη νόμιμη αναθεώρηση και το ΦΠΑ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της προσφυγής, φτάνει στο ποσό των 6.000.000 ευρώ!!!
Μετά τη δικαίωση της ΕΡΓ.ΗΛ από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας μέσα στο Δεκέμβριο η ΔΕΥΑΜΒ έκανε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, η οποία θα καθυστερήσει να συζητηθεί τουλάχιστον για δύο χρόνια. Ταυτόχρονα η ΔΕΥΑΜΒ έκανε με δικηγόρο των Αθηνών αίτηση αναστολής και αίτημα προσωρινής διαταγής με σκοπό να «παγώσει» η καταβολή των χρημάτων μέχρι την εκδίκαση της απόφασης επί της αίτησης αναστολής. Ο Άρειος Πάγος με απόφασή του που εκδικάστηκε μέσα στο Γενάρη δέχθηκε εν μέρει το αίτημα της ΔΕΥΑΜΒ. Δέχθηκε συγκεκριμένα να «παγώσουν» οι οφειλές πάνω από το 1.000.000 ευρώ. Το ένα εκατομμύριο ωστόσο θα πρέπει να πληρωθεί άμεσα στην εταιρία που κατασκεύασε το έργο!!!
Από τη χθεσινή επερώτηση της κ. Μακρή και από την απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο δήμαρχος Βόλου στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προέκυψε ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο ίδιος ο Π. Σκοτινιώτης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, τους οποίους και ενημέρωσε για την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας που ήταν καταδικαστική για τη ΔΕΥΑΜΒ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις παραπάνω τηλεφωνικές επικοινωνίες ο δήμαρχος είχε ζητήσει να μη δοθεί δημοσιότητα στο θέμα, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι «θα πέσουν κεφάλια», όπως είχε διαμηνύσει χαρακτηριστικά στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Χθες μάλιστα απαντώντας στην επερώτηση της κ. Μακρή είπε ότι αντί για τη λύση της ΕΔΕ που πιθανόν να οδηγούσε σε συγκάλυψη, επελέγη η λύση να ζητηθεί η συνδρομή των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, προκειμένου να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες σε υπηρεσιακό ή πολιτικό επίπεδο. Έχει σημασία, είπε ο Π. Σκοτινιώτης, να βρεθούν οι «ηθικοί αυτουργοί» και κυρίως αν υπήρξε συμπαιγνία ανάμεσα στην εταιρία και σε στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ. Έχουμε βάσιμα νομικά επιχειρήματα, είπε ο κ. Σκοτινιώτης, που απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοτικού συμβούλου παραδέχθηκε ότι οι επιπτώσεις από το ενδεχόμενο πληρωμής του ποσού των 6.000.000 ευρώ στην ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ θα είναι τεράστιες. Η επερώτηση της Ζ. Μακρή
Στην επερώτησή της κ Μακρή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: ….«Συνεπώς, παρεχομένου του διμήνου από την υποβολή (2-11- 2007) της τελικής επιμετρήσεως στην ΔΕΥΑΜΒ και εφ’ όσον η τελευταία δεν είχε προβεί σε έλεγχο και κοινοποίηση της (ελεγμένη και τυχόν διορθωμένη) στην ΕΡΓ. ΗΛ ΑΤΕ, η τελική αυτή επιμέτρηση θεωρείται αυτοδικαίως εγκεκριμένη» επισημαίνει η επικεφαλής της παράταξης Ζέττα Μακρή, που εκτιμά ότι η ΔΕΥΑΜΒ καλείται να πληρώσει το ποσό των 4.028.020,46 € πλέον του αναλογούντος εργολαβικού οφέλους 28 %, της νόμιμης αναθεώρησης και του ΦΠΑ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της προσφυγής, δηλαδή, ποσό που αγγίζει, αν δεν ξεπερνά, τα 6.000.000 €.
Με την επερώτηση ο δήμαρχος κλήθηκε να απαντήσει: - Γιατί παρά την πάροδο τριών μηνών από την δημοσίευση της απόφασης, δεν προέβη σε κάποιας μορφής ενημέρωση για το περιεχόμενο της απόφασης αυτής και όχι μόνο για το υπέρογκο ποσό, που καλείται η ΔΕΥΑΜΒ να καταβάλει και, ενδεχομένως, και για την δική του νομική εκτίμηση για την τύχη της υπόθεσης; -Γιατί ανεξάρτητα από την έκβαση της αναίρεσης, δεν διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση, ώστε να διαπιστώσει με τίνος την ευθύνη υπήρξε η εγκληματική για τα συμφέροντα της ΔΕΥΑΜΒ καθυστέρηση και γιατί δεν έγιναν οι κατά το νόμο ενέργειες εντός διμήνου αλλά μετά από την πάροδο εννέα σχεδόν μηνών, με αποτέλεσμα να κληθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η ΔΕΥΑΜΒ να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό, χωρίς να μπορούν να αποφευχθούν, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, οι καταστροφικές για τη λειτουργία της συνέπειες»;
ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα ΠΗΓΗ:taxydromos.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |