ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 2-2012 >ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θύματα βίας στο Βόλο! /

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ Δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θύματα βίας στο Βόλο!



Στην τελική ευθεία μπήκε η δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας γυναικών-θυμάτων βίας στο Βόλο, μετά και τη σύσκεψη που έγινε προχθές στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) στην αθήνα, υπό τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Στρατηγάκη, στην οποία πήραν μέρος εκ μέρους του Δήμου Βόλου ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απόστολος Παντσάς και ο Διευθυντής Προγραμματισμού του Δήμου κ. Στάθης Νικηφόρου.
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε ο οδηγός πιστοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου και διευκρινίστηκε τι απαιτείται από τον κάθε Δήμο για την πραγματοποίηση του.
Το σύνολο της χρηματοδότησης θα ανέλθει στα 700.000 ευρώ για την λειτουργία του ξενώνα έως 31.12.2015. Σημειώνεται ότι ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας (Νόμος 3463/2006) προβλέπει ως αρμοδιότητα των Δήμων τη συμβουλευτική στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά συνοικούντων προσώπων και παράνομης εμπορίας και διακίνησης. Το ΕΣΠΑ συμβάλλει στην υλοποίηση του παραπάνω Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, μέσω της συγχρηματοδότησης των παρεμβάσεων.
Όπως επισήμανε ο κ. Παντσάς, «με τον ξενώνα φιλοξενίας γυναικών-θυμάτων βίας, ο οποίος προβλέπεται να λειτουργήσει πάρα πολύ γρήγορα, ενδεχομένως μέχρι το καλοκαίρι, δημιουργείται μια ακόμη σημαντική δομή κοινωνικής παρέμβασης στο Δήμο Βόλου, η οποία θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης στις γυναίκες της πόλης και της περιοχής που έχουν ανάγκη συμπαράστασης και φιλοξενίας. Η πρωτοποριακή αυτή δομή θα συμπληρώσει το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας που ο Δήμος Βόλου παρέχει στους δημότες και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το δίκτυο προστασίας και υποστήριξης εκείνων των ομάδων και των ατόμων που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες».
Όπως είναι γνωστό η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (κυρίως ενδοοικογενειακή βία και trafficking) έχει εκπονήσει ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης προς όφελος των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, το οποίο περιλαμβάνει:
1)Υλοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων οριζόντιων παρεμβάσεων εθνικής εμβέλειας, που αποσκοπούν στο συντονισμό και στην παρακολούθηση της πολιτικής για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, τη συνεργασία με αρμόδιους φορείς άσκησης πολιτικής, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση αρμόδιων κρατικών και άλλων φορέων, καθώς και της κοινωνίας γενικότερα, την επιμόρφωση κρατικών λειτουργών. Επίσης, οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην ανάπτυξη ή και στην αναβάθμιση υπηρεσιών πολύπλευρης στήριξης των γυναικών (24ωρη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης το 15900, νομική αρωγή κλπ.), με έμφαση στην πρόληψη και στην καταπολέμηση της βίας σε εθνικό επίπεδο.
2)Ανάπτυξη ενός δικτύου Ξενώνων Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, στις έδρες ή και στις μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις των Περιφερειών, για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξής τους, που θα συμπληρώνει, θα υποστηρίζει και θα ολοκληρώνει τους στόχους της πολιτικής για την αντιμετώπιση της βίας και την υποστήριξη των γυναικών που υποφέρουν ή απειλούνται από αυτή σε περιφερειακό επίπεδο.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα ΠΗΓΗ:taxydromos.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |