ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2012 >Δοκιμάζουμε το νέο Chevrolet Aveo Diesel /

Δοκιμάζουμε το νέο Chevrolet Aveo Diesel



Να που όλοι πλέον ρωτούν να μάθουν για τους πετρελαιοκινητήρες. Ετσι ξαφνικά, η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έστρεψε ραγδαία το ενδιαφέρον στους κινητήρες πετρελαίου, τους οποίους, αναμφίβολα ο Ελληνας προσπαθεί να γνωρίσει.
Και μπορεί κάποιοι από την επαρχία όπου ήταν ελεύθερη η πετρελαιοκίνηση να γελάνε, όμως αναμφίβολα και οι συγκεκριμένοι είχαν τους ενδοιασμούς τους με την απαγόρευση, αφού θα αγόραζαν ένα αυτοκίνητο που δεν θα μπορούσε να κινηθεί ελεύθερα στις δύο μεγάλες πόλεις και στα περίχωρά τους Αυτά όμως τέλος πλέον, και εδώ στο «ΘΕΜΑ» έχουμε προγραμματίσει αρκετές δοκιμές με πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Μία από αυτές πραγματοποιήσαμε στην παγωμένη Ελβετία, όπου η Chevrolet, στη γενέτειρα του ιδρυτή της, γιόρτασε τα 100 της χρόνια.
Το Chevrolet Aveo Diesel ήταν στα χέρια μας για πολλά χιλιόμετρα και ευπειθώς αναφέρουμε:
αναμφίβολα πρόκειται για ένα αυτοκίνητο το οποίο εφόσον ο υποψήφιος αγοραστής της συγκεκριμένης κατηγορίας καταλάβει για τι ακριβώς είναι, θα το αποκτήσει 100%. Μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που, καταρχάς, δεν έχει καμία σχέση με τον προκάτοχό του παρά μόνο στο όνομα. Με άριστη ποιότητα κατασκευής, πολύ καλά πατήματα, άνετο και ευχάριστο στην οδήγηση. Αυτά βέβαια τα είχαμε διαπιστώσει και στη εν Ελλάδι δοκιμή που κάναμε με τον βενζινοκίνητα. Ομως, με τον diesel κινητήρα τα δεδομένα αλλάζουν πολύ προς το καλύτερο. Το Chevrolet Aveo διαθέτει τον 1,3 lt κινητήρα σε δύο εκδόσεις, απόδοσης 75 και 95 ίππων.
Πρόκειται για ένα συμπαγές μπλοκ με σύστημα ψεκασμού τύπου common rail και πίεση ψεκασμού 1400 bar στον 75 ίππων και 1600 bar στον 95 ίππων.
Στα χέρια μας είχαμε την έκδοση των 95 ίππων, η οποία αναμφίβολα είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση στην κατηγορία. Ενας κινητήρας που τραβάει από πολύ χαμηλά, με ροπή (21,0 kgm από τις 1.750 έως τις 2.500 rpm) ισάξια ενός 2λιτρου ατμοσφαιρικού βενζίνης! Διαθέτει 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων (5τάχυτο η έκδοση με τα 75 PS) και ολοκληρώνει τα πρώτα 100 km/h επιτάχυνσης σε 12,6sec. Η κατανάλωση, δε, είναι στα μόλις 4,1lt/100 km.

Σημειώστε πως κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας στους ελβετικούς δρόμους η μέση κατανάλωση που μετρήσαμε δεν ξεπέρασε τα 4,5 lt/100 km με δύο επιβάτες και τις αποσκευές τους, ενώ όταν βρεθήκαμε σε ανοιχτό δρόμο και με λίγη προσοχή στην οδήγηση η μέση στιγμιαία κατανάλωση άγγιξε τα 3,6 lt/100 km! Από εκεί και πέρα, οι εκπεμπόμενοι ρύποι είναι στα 108 gr/km CO2, δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας είναι στα 97,2 ευρώ.
Οι άνθρωποι της Chevrolet έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη μόνωση του αυτοκινήτου, κάτι που φαίνεται άμεσα, με τον diesel κινητήρα να ακούγεται στην καμπίνα ακόμα καλύτερα και από έναν κινητήρα βενζίνης, ενώ η ποιοτική του οδική συμπεριφορά συμπληρώνεται με το σύστημα ESP, το οποίο είναι στάνταρτ στο Aveo, αλλά και με το hill hold που κρατάει πιο καλά το αυτοκίνητο για λίγα δευτερόλεπτα στις εκκινήσεις στις ανωφέρειες.

Εν κατακλείδι, το Chevrolet Aveo Diesel βάζει υποψηφιότητα ως το Οικονομικότερο Πετρελαιοκίνητο Αυτοκίνητο της πιο δημοφιλούς εμπορικά κατηγορίας αυτοκινήτου και ως ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ισως μιλάμε πλέον για τον νέο βασιλιά της συγκεκριμένης κατηγορίας...


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας: 1.248 cc
Ισχύς: 95 PS/5.500 rpm
Ροπή: 21,0 kgm/1.7500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχ.
Τελική ταχύτητα: 174 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 12,6 sec
Μικτή κατανάλωση (/100 km): 4,1 lt
Εκπομπές CO2: 108 g/km
Βάρος: 1.200 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.039/1.735/1.517 mm
Χώρος αποσκευών: 290 lt
Τέλη Κυκλοφορίας: 97,2 €
Τιμή: 13.420 € (με απόσυρση) ΠΗΓΗ: protothema.gr Link:[http://www.protothema.gr/car-and-speed/preview/article/?aid=171746]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |