ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2012 >Ο εμβολιασμός και το τεστ Παπ σώζουν /

Ο εμβολιασμός και το τεστ Παπ σώζουν



Εννέα στις δέκα Ελληνίδες (το 90,18%) γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, τρεις στις τέσσερις (το 74,36%) γνωρίζουν ότι το εμβόλιο εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ηλικίες 12-26 ετών. Οι πιο καλά ενημερωμένες ηλικίες τόσο για την πρόληψη όσο και για τον εμβολιασμό είναι οι άνω των 21 ετών.

Τα ιδιαίτερα θετικά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.789 γυναίκες όλων των ηλικιών σε Αθήνα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο και Πειραιά, με αφορμή την 6η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, και με πρωτοβουλία του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου- ΑγκαλιάΖΩ.

Στην έρευνα καταγράφηκε, επίσης, ότι το 13,91% των ερωτηθέντων έχει ήδη εμβολιαστεί, το 11,55% είναι διατεθειμένο να προχωρήσει στον εμβολιασμό και το 62,71% δεν έχει εμβολιαστεί. Η εμβολιαστική κάλυψη αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ο ΕΟΠΥΥ διευκολύνει την πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων στα εμβόλια. Ειδικά για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ δεν χρειάζεται πλέον ραντεβού στα ιατρεία. Τα εμβόλια χορηγούνται με ιατρική συνταγή χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Η Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ, κ. Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου αξιολογώντας τα αποτελέσματα της έρευνας δήλωσε «Το ΑγκαλιάΖΩ θα διατηρήσει σταθερή και αμείωτη την προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού όσον αφορά τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα, που η επιστημονική κοινότητα διαθέτει για την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του καθώς και για τη σημασία της συστηματικής παρακολούθησης όλων των γυναικών ανεξαιρέτως με το τεστ Παπ και το HPV DNA test».

Ο εκπρόσωπος της ECCA στην Ελλάδα, κος Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής της Δ΄ Μαιευτικής –Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ. δήλωσε σχετικά «Σήμερα, με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ΗPV εμβολιασμού στις διάφορες χώρες, μπορεί να θεωρηθεί ότι η πρώτη περίοδος επιβεβαίωσης της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολιασμού έχει περατωθεί επιτυχώς.
Το κύριο μέλημα της διεθνούς κοινότητας είναι πλέον η κατά το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή του HPV εμβολιασμού σε κάθε κράτος ξεχωριστά, με βάση τις ισχύουσες συνθήκες, υπάρχουσες δομές και συνήθειες του εκάστοτε πληθυσμού. Η όλη αυτή προσπάθεια για την επιτυχέστερη και ευρύτερη δυνατή εφαρμογή του ΗPV εμβολιασμού δεν πρέπει να οδηγήσει σε παραμέληση του προληπτικού ελέγχου των γυναικών είτε με το τεστ Παπανικολάου, είτε με το λεγόμενο “HPV DNA test”, το οποίο, τουλάχιστον για τις γυναίκες άνω των 30 ετών, αποδεικνύεται πιο ευαίσθητο και αποτελεσματικό από ότι το πρώτο».

Παράλληλα ο κος Άρις Αντσακλής Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας δηλώνει «Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποτελεί μία πραγματική πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία και την ιατρική κοινότητα καθώς την τελευταία 5ετία, η εισαγωγή του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) - που αποτελεί την αιτία του καρκίνου αυτού - έχει ήδη καταφέρει να μειώσει σημαντικά τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Αναφέρομαι σε χώρες που έχουν καταφέρει να εμβολιάζουν τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες, μέσα στο πλαίσιο ενός πολύ καλά οργανωμένου εμβολιαστικού προγράμματος που έχει οδηγήσει σε πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Αυστραλία.
Στις χώρες αυτές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη του εμβολιασμού καταγράφεται ήδη σε πρώτη φάση σημαντική μείωση των προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών στο νεαρό πληθυσμό που εμβολιάζεται και ελέγχεται με τεστ Παπανικολάου. Το πρώτο αυτό δεδομένο έχει τεράστια σημασία αν σκεφθεί κανείς τα χιλιάδες περιστατικά προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών (900.000 περιστατικά προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών στην Ευρώπη ετησίως) που αναπτύσσονται σε πολύ νεαρές ηλικίες και που αν δεν αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά θα οδηγήσουν σε καρκίνο. Ταυτόχρονα η μείωση αυτών των σταδίων υπόσχεται ότι σύντομα θα καταγραφεί και μείωση του ίδιου του καρκίνου που χρειάζεται περισσότερα χρόνια για να αναπτυχθεί. Αυτά ακριβώς τα αποτελέσματα τεκμηριώνουν και την υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV».
Και πρoσθέτει, «Η Α’ Πανεπιστημιακή Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» επιχειρεί τα τελευταία χρόνια μία προσπάθεια καταγραφής, ανάλυσης και παρακολούθησης της έγκαιρης διάγνωσης με το τεστ Παπανικολάου και της πρόληψης με τον εμβολισμό στο νεαρό πληθυσμό με στόχο την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και βελτιωτικών προτάσεων. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητο να γίνεται σε όλες τις γυναίκες από την ηλικία των 12 έως 26 ετών, ανεξάρτητα από την έναρξη ή όχι των σεξουαλικών επαφών και είναι δωρεάν για τις ηλικίες αυτές. Ο εμβολιασμός έναντι του HPV σε ηλικία 12 έως 15 ετών συνιστάται ως εμβολιασμός ρουτίνας. Η δε εξέταση κατά Παπανικολάου πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και στις γυναίκες που έχουν εμβολιασθεί, προκειμένου να προλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά HPV σχετιζόμενων καρκίνων».

Ο κος Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Καθηγητής Παιδιατρικής, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, τονίζει ότι «Ο εμβολιασμός αποτελεί το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο για την ουσιαστική, μακροχρόνια πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς η προστασία που προσφέρει, ξεπερνάει το 90%. Ο εμβολιασμός αφορά όλες τις γυναίκες. Ως μητέρες οι οποίες οφείλουν να εμβολιάσουν τις κόρες τους, προστατεύοντάς τες από τον καρκίνο. Ως νέες γυναίκες, οι οποίες οφείλουν να προστατεύουν οι ίδιες την υγεία τους.
Σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες όπως η σημερινή, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί σημαντική επένδυση. Την επένδυση στην προστασία της υγείας των κοριτσιών και γυναικών. Παγκοσμίως έχουν χορηγηθεί σχεδόν 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων προστατεύοντας κορίτσια και νέες γυναίκες έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι και στη χώρα μας παρατηρείται αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης το τελευταίο διάστημα. Γι’ αυτό πρέπει να κρατήσουμε το θετικό μήνυμα: ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποτελέσει παρελθόν με τον εμβολιασμό και τον τακτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου».

Η Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που οργανώνει το ΑγκαλιάΖΩ, καλύπτει όλη την Ελλάδα, με την παρουσία ιατρών και εκπροσώπου του ΑγκαλιάΖΩ σε τηλεοπτικές εκπομπές, προβολή ενημερωτικού σποτ σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, κινηματογραφικές αίθουσες, οθόνες φαρμακείων και ιδιωτικών και δημόσιων θεραπευτηρίων καθώς και στο Ευγενίδειο Ίδρυμα– ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ, διανομή ενημερωτικού εντύπου σε Πανεπιστήμια (Δημόσια και Ιδιωτικά), σε συνεργαζόμενες με το ΑγκαλιάΖΩ Εθελοντικές Οργανώσεις ανά την Ελλάδα κ.ά. Χορηγοί της καμπάνιας ενημέρωσης είναι οι εταιρίες ΒΙΑΝΕΞ και GlaxoSmithKline.

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία:

ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου:
E-mail: oekk@otenet.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.agaliazo.gr Link:[http://www.newsbomb.gr/ygeia/story/110036/o-emvoliasmos-kai-to-test-pap-sozoyn/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |