ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2012 >Η απάντηση της Ν.Δ. στις πιέσεις των δανειστών /

Η απάντηση της Ν.Δ. στις πιέσεις των δανειστών



Ο αρχηγός της ΝΔ, καλείται να ορθώσει ξανά το ανάστημά του απέναντι στις απαιτήσεις των πιστωτών, έτσι όπως τουλάχιστον τις περιέγραψε εχθές σε κυβερνητική σύσκεψη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αλλά κυρίως απέναντι στα όσα περιγράφονται ρητώς και εγγράφως, στο δεκασέλιδο υπόμνημα της τριμερούς που έφθασε στη Συγγρού.
Τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ αποφεύγουν να προβούν σε συγκεκριμένα σχόλια, αναμένοντας τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά. Για το ζέον ζήτημα των δώρων των εορτών, η ΝΔ εξακολουθεί ωστόσο να δηλώνει πως η θέση της είναι σταθερή και επισημαίνει πως παρά τις επανειλημμένες κατ΄ ιδίαν επαφές των αρμοδίων οργάνων αλλά και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά με την Τρόικα, ουδείς έθεσε ποτέ σχετικό ζήτημα.
Επιτελικά στελέχη της Συγγρού, θυμίζουν ακόμη πως ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Παντελής Καψής, έχει υποστηρίξει πως το θέμα του 13ου και 14ου έχει έρθει ως παράδειγμα για τη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας ενώ ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης, έχει δηλώσει ότι η τρόικα δεν έχει θέσει ποτέ θέμα κατάργησης 13ου – 14ου.
Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ μνημονεύει την πορεία του εν εξελίξει διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να επισημάνει τη συνολικότερη αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας σε μια τέτοια εξέλιξη και επαναλαμβάνει πως τάσσεται απέναντι σε οριζόντιες περικοπές, υφεσιακού χαρακτήρα, προτείνοντας τη μείωση του ενεργειακού κόστους, του ρυθμιστικού κόστους (γραφειοκρατίας κλπ), ως αντιστάθμισμα.

Για τις επικουρικές
Απολύτως ξεκάθαρη είναι εντωμεταξύ πια η θέση της ΝΔ για το θέμα των Επικουρικών, μετά και από τη χθεσινή συνάντηση του Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του κόμματος, Νίκου Νικολόπουλου με τον Υπουργό Εργασίας Γεώργο Κουτρουμάνη.
«Η Νέα Δημοκρατία λέει ναι στις επικουρικές συντάξεις για όλους τους Έλληνες, λέει ναι σε ένα δίκαιο σύστημα το οποίο ενισχύει την ασφαλιστική συνείδηση. Η Νέα Δημοκρατία λέει ναι στην αναπλήρωση του εισοδήματος της εργασίας από επικουρική σύνταξη με τρόπο που θα μειώνει τις ανισότητες και θα αποτρέπει την φτώχεια των ηλικιωμένων», τόνισε το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ζητώντας «καθαρές λύσεις», με τη νομοθέτηση ενός συστήματος δικαίου, ανταποδοτικού, εύκολα διαχειρίσιμου, με μικρό κόστος για την οικονομία και το οποίο να διευκολύνει την κινητικότητα της εργασίας.
Η ΝΔ λέει «ναι» στις ενοποιήσεις των ταμείων, θεωρώντας ωστόσο πως ο εξορθολογισμός των παροχών είτε είναι σύνταξη ή πρόνοια ή εφάπαξ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει οριζόντια σε βάρος όλων των σημερινών συνταξιούχων ενώ ζητά τα προβλήματα της Επικουρικής Ασφάλισης να προσεγγισθούν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του συνόλου του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση τα αρμόδια όργανα του κόμματος επιμένουν στη σταθερότητα των θέσεών τους, απαιτούν -όπως λένε- να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες και όλες οι εναλλακτικές λύσεις για να μην υποστούν οι συνταξιούχοι για τρίτη συνεχή φορά μία δραματική μείωση από τις οριζόντιες περικοπές που προτείνει ο Υπουργός Εργασίας και εκφράζουν σειρά ερωτηματικών σχετικά με τον τρόπο που προσεγγίζει το ζήτημα το αρμόδιο Υπουργείο, αφού δεν έχει τηρήσει όπως εκτιμούν, τα όσα συμφωνήθηκαν σε συνάντησή τους στις 5 Ιανουαρίου και τα οποία προέβλεπαν:
• Να δημιουργηθεί Τρικομματική Τεχνική Επιτροπή για την μελέτη των Επικουρικών Συντάξεων (Ιδρύθηκε αλλά συνεδρίασε μόνο μια φορά!)
• Να συνταχθεί μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου.
• Να αναμένουν το κλείσιμο της συμφωνίας του PSI, αφού από το περιεχόμενό της θα κριθεί το εύρος του ανοίγματος των Ασφαλιστικών Ταμείων και η αναγκαία ανακεφαλοποίησή τους.
• Να δοθούν οι ισολογισμοί των Επικουρικών Ταμείων για τα τρία τελευταία χρόνια.
«Εμείς εξηγήσαμε στον Υπουργό ότι χωρίς να απαντηθούν τα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν τεθεί δεν μπορούμε να στηρίξουμε την πρωτοβουλία αυτή», ξεκαθάρισε εχθές ο κος Νικολόπουλος, δηλώνοντας αποφασισμένος να διασφαλίσει το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει αναφορά στο πλαφόν των 300 Ευρώ, που μοιάζει να έχει αποφασίσει το στρατηγείο του Αντώνη Σαμαρά. Link:[http://www.newsbomb.gr/politikh/story/109968/i-apantisi-tis-nd-stis-pieseis-ton-daneiston/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |