ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2012 >Κοντά σε συμφωνία για το "κούρεμα" /

Κοντά σε συμφωνία για το "κούρεμα"



Όλοι οι όροι της ανταλλαγής ομολόγων, συμπεριλαμβανομένου και τους ύψους των επιτοκίων, τίθενται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους κυρίους Παπαδήμο και Νταλάρα, οι οποίοι συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το Reuters, έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι "εξετάζονται όλες οι παράμετροι- το επιτόκιο δεν συνιστά το μόνο θέμα της συζήτησης".

Ο ίδιος αξιωματούχος- που δεν κατονομάζεται- επιβεβαίωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα υποχρεώσει όλους τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στο "κούρεμα", εάν το ποσοστό της συμμετοχής δεν κριθεί ικανοποιητικό.

Το παραπάνω είχε προαναγγείλει με συνέντευξη τους στους New York Times ο Λουκάς Παπαδήμος.

Ο κ. Παπαδήμος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν επιτυχώς. "Λαμβάνοντας υπόψιν τη συνθετότητα των συζητήσεων, μπορώ να πω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία".

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ελληνική πλευρά αναμένεται να προσφέρει στους ιδιώτες πιστωτές εγγυήσεις που σχετίζονται με τη μελλοντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στην Αργεντινή, στη διάρκεια της αναδιάρθρωσης του χρέους της, το 2005.

Το ενδεχόμενο παροχής εγγυήσεων έβρισκε αντίθετη τη Γερμανία, ωστόσο αρκετοί πιστωτές είναι πλέον πρόθυμοι για την ένταξη τους στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας.

Αισιοδοξία για θετική έκβαση

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται τον επικεφαλής ενός hedge fund που συμμετέχει στην επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για το PSI.

Ο Μπρους Ρίτσαρντς, μάνατζερ του hedge fund Marathon Asset Management LP, μιλώντας στην εκπομπή Bloomberg Businessweek, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα έχει θετική έκβαση, προτού φθάσουμε στην κρίσιμη ημερομηνία της 20ης Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το επιτόκιο θα κλειδώσει κάπου ανάμεσα στο 4 και το 5% και τα νέα ομόλογα θα είναι διάρκειας έως 30 έτη.

Παράλληλα σημειώνει ότι στη συμφωνία θα συμμετέχει περίπου το 70 με 80% των ιδιωτών πιστωτών που έχουν ελληνικά ομόλογα, θεωρώντας ότι όσοι δεν λάβουν μέρος θα χάσουν -συν τω χρόνω- περισσότερα.

"Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι η συμφωνία αυτή θα προχωρήσει", λέει και συμπληρώνει: "Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή συμφωνία που μπορούν να πετύχουν οι ιδιώτες πιστωτές".

Παρά την αισιοδοξία του κ. Ρίτσαρντς, οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, καθώς και οι δύο πλευρές (τρόικα και ιδιώτες) θα παίξουν ως το τέλος κάθε "χαρτί" που έχουν στη διάθεση τους, προκειμένου να πετύχουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο εκπρόσωπος του IIF, Φρανκ Βογκλ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι "οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Δεν μπορώ να σας πω εάν θα είναι επιτυχείς".


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναφορές από τους οίκους αξιολόγησης και τα διεθνή ΜΜΕ περί επικείμενης χρεοκοπίας πληθαίνουν συνεχώς.


Φοβού τα hedge funds

Την ίδια ώρα το Reuters υποστηρίζει σε δημοσίευμα του ότι σημαίνοντα ρόλο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις θα έχουν τα hedge funds που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιο τους ομόλογα που ωριμάζουν τον προσεχή Μάρτιο.

Το ρεπορτάζ του Reuters σημειώνει ότι είναι λίγα τα hedge funds που έχουν στην κατοχή τους μέρος από αυτά τα ομόλογα, ωστόσο εκτιμά πως η Αθήνα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δράση τους ως δυνάμει απειλητική όσον αφορά στην τελική συμφωνία, καθώς τα περισσότερα έχουν στη διάθεση του ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), συνεπώς αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο μίας ελληνικής χρεοκοπίας, καθώς έτσι θα πληρωθούν...

Διαβάστε:


Επικίνδυνα παιχνίδια με την ελληνική χρεοκοπία
Ελληνική χρεοκοπία "βλέπει" και ο Fitch
"Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει πολύ σύντομα"
Παπαδήμος: Η δραχμή δεν είναι λύση
Σόιμπλε: "Όχι" σε υψηλά επιτόκια"
Ο αδιαφανής ρόλος των hedge funds
"Η στρατηγική λιτότητας στην Ευρώπη βαθαίνει την κρίση"
"Κούρεμα" για γερά νεύρα
"Ελλάδα, κράτος που δεν λειτουργεί πια"
"Η Ελλάδα είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από τις υποβαθμίσεις" ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |