ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2012 >Ευρω-χαστούκι για βιασμό μετανάστη /

Ευρω-χαστούκι για βιασμό μετανάστη



Πενήντα χιλιάδες ευρώ συν τα δικαστικά έξοδα θα πληρώσει η Ελλάδα σε έναν τούρκο μετανάστη καθώς το κράτος στάθηκε ανίκανο να αποτρέψει τον βιασμό και τα βασανιστήρια που υπέστη στα χέρια λιμενικών, να διεξάγει αντικειμενική έρευνα για την υπόθεση και τέλος να τιμωρήσει το δράστη, ο οποίος παραμένει στη θέση του.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε την Τρίτη τον Ν. Ζοντούλ που γεννήθηκε το 1968 και ζει σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Ζοντούλ βρέθηκε στη χώρα μας με άλλους 164 λαθρομετανάστες το 2001, έχοντας ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Ιταλία. Στις 30 Μαΐου το σκάφος πιάστηκε από το λιμενικό και οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Χανίων.

Όπως κατήγγειλε, οι μετανάστες στοιβάχτηκαν σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις και δέχονταν συχνά τις επιθέσεις των φρουρών. Μεταξύ 1ης και 6ης Ιουνίου αρκετοί κρατούμενοι μπήκαν σε ένα δωμάτιο, από το οποίο βγήκαν χτυπημένοι - ορισμένοι ανίκανοι να σταθούν όρθιοι.

Στις 5 Ιουνίου, ο κ. Ζοντούλ αναφέρει ότι δύο λιμενικοί τον ανάγκασαν να γδυθεί ενώ ήταν στο μπάνιο. Ένας από τους δύο τον βίασε στη συνέχεια με κλομπ. Μετά τη θηριωδία, ένας χαμηλόβαθμος τον οδήγησε στους κοιτώνες.

Οι συγκρατούμενοι του κ. Ζοντούλ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία πείνας την επόμενη ημέρα, ωστόσο δέχτηκαν την επίθεση λιμενικών οι οποίοι εισέβαλαν στο δωμάτιο που τους είχαν και άρχισαν να τους ξυλοκοπούν.

Έναν κρατούμενο τον έβαλαν να "πηδήξει σαν λαγός" σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα.

Οι κρατούμενοι κατήγγειλαν το περιστατικό και στις 6 Ιουνίου ανώτατος αξιωματικός διέταξε έρευνα. Ο κ. Ζοντούλ έδωσε κατάθεση αλλά του αρνήθηκαν να εξεταστεί από γιατρό για τον βιασμό και τους ξυλοδαρμούς. Άλλοι 16 κρατούμενοι που εξετάστηκαν, βρέθηκαν χτυπημένοι, όπως είχαν καταγγείλει. Πέντε στάλθηκαν σε νοσοκομείο.

Η υπόθεση έφτασε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στις 8 Ιουνίου και στις 10 Ιουνίου οι κρατούμενοι δέχτηκαν επίσκεψη από κλιμάκιο των "Γιατρών του Κόσμου".

Στις 12 Ιουνίου ο κ. Ζοντούλ και τρεις συγκρατούμενοι κλήθηκαν για να δώσουν κατάθεση στην εσωτερική έρευνα, παρουσία διερμηνέα. Εκεί διαπίστωσε με έκπληξη ότι η καταγγελία του για βιασμό έγινε "χαστούκι" και "χρήση ψυχολογικής βίας". Επίσης η αναφορά τον παρουσίαζε να έχει πει πως δεν επιθυμεί τη δίωξη του λιμενικού.

Τον Ιούλιο του 2001 οι μετανάστες πήραν έγγραφο που κατοχύρωνε το status τους ως αιτούντων ασύλου, εισιτήρια για την Αθήνα και μικρό χρηματικό ποσό.

Ο κ. Ζοντούλ ωστόσο κατάφερε να ξεφύγει και να ταξιδέψει για την πρωτεύουσα μόνος.

Στις 14 Αυγούστου εκδόθηκε η έκθεση του Λιμενικού. Βασιζόταν κυρίως στην κατάθεση του λιμενικού Δ., ο οποίος ισχυρίστηκε ότι χτύπησε με το κλομπ στα οπίσθια τον κ. Ζοντούλ, τονίζοντας ότι το επεισόδιο ήταν "άνευ σημασίας".

Ο φάκελος προωθήθηκε στο Ναυτοδικείο, το οποίο στις 3 Οκτωβρίου διέταξε περαιτέρω έρευνα για τις πράξεις πέντε λιμενικών. Στις 13 Δεκεμβρίου του 2002 έξι λιμενικοί καταδικάστηκαν για σωματική βλάβη, παράνομη σωματική και ψυχική βία και για προσβολή της αξιοπρέπειας.

Όσον αφορά τον λιμενικό Δ. η συμπεριφορά του θεωρήθηκε μειωτική για τον μετανάστη και ότι συνιστούσε βίαιη προσβολή της ανθρώπινης και σεξουαλικής του αξιοπρέπειας.

Στις 15 Νοεμβρίου του 2003, ο κ. Ζοντούλ επικοινώνησε με το γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, το οποίο απευθύνθηκε στο υπουργείο ζητώντας νέα πειθαρχική έρευνα που να περιλαμβάνει και την κατηγορία για βιασμό.

Τον Φεβρουάριο του 2004 ο κ. Ζοντούλ έφυγε από την Ελλάδα, πηγαίνοντας πρώτα στην Τουρκία και μετά στη Βρετανία. Επικοινώνησε με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, από την οποία ενημερώθηκε για την πορεία της υπόθεσής του.

Μετά από όλα αυτά στις 15 Δεκεμβρίου του 2004 το Ναυτοδικείο επέβαλε ποινές φυλάκισης με αναστολή σε πέντε λιμενικούς. Ο λιμενικός Δ. καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκισης για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Οι λιμενικοί άσκησαν έφεση και στις 20 Ιουνίου του 2006 το Ναυτοδικείο μετέτρεψε την ποινή του Δ. σε έξι μήνες με αναστολή, που στη συνέχεια μετετράπη σε ποινή ενός μηνιάτικου...

Ο κ. Necati Zontul - φώτο από άρθρο για εκείνον στη Wikipedia



Για την υπόθεση η χώρα μας καταδικάστηκε την Τρίτη από το ΕΔΑΔ σε χρηματική ποινή, τονίζοντας ότι ο βιασμός διαπιστώθηκε από όλα τα δικαστήρια που έκριναν την υπόθεση.

Υπογραμμίζεται επίσης η ανικανότητα των αρχών να διεξάγουν μία αντικειμενική έρευνα για την υπόθεση, με ιδιαίτερη αναφορά στο ότι ο καταγγέλλων δεν εξετάστηκε ποτέ από γιατρό παρότι κατήγγειλε σεξουαλική επίθεση, αλλά και το γεγονός ότι η κατάθεση του κ. Ζοντούλ άλλαξε άρδην και ο βιασμός έγινε "ράπισμα" και "ψυχική βία".

Τέλος σημειώνεται ότι η ποινή που τελικά επιβλήθηκε στον λιμενικό Δ. είναι μηδαμινή μπροστά στο έγκλημα που διαπράχτηκε. Η χώρα μας ψέγεται γιατί οι αρχές δεν στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν το έγκλημα ή να προσφέρουν στο θύμα τη δυνατότητα να δικαιωθεί. ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |