ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2012 >Το PSI κρατάει "μακριά" την Τρόικα /

Το PSI κρατάει "μακριά" την Τρόικα



Μετατίθεται για το τέλος της εβδομάδας η πολυαναμενόμενη έλευση των επικεφαλής των ελεγκτών της Τρόικα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η «εμπλοκή» των διαπραγματεύσεων στο PSI φέρνει πίσω όλο το πρόγραμμα των διαβουλεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αν και από καιρό ήταν γνωστό ότι από σήμερα θα έπιαναν δουλειά στην Αθήνα οι αξιωματούχοι της Ε.Ε.και του ΔΝΤ, τελικώς ήρθαν μόνον τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας ενώ, όπως όλα δείχνουν, τα υψηλόβαθμα στελέχη θα αναμένουν την έκβαση των συνομιλιών για το PSI, οι οποίες θα μπουν στην τελική (;) ευθεία μεθαύριο Τετάρτη, με την έλευση Νταλάρα.

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάντως για τη νέα δανειακή σύμβαση προϋποθέτει και την εξεύρεση "χρυσή" τομή στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για το "κούρεμα".

Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις σε πολλά και παράπλευρα «αγκάθια» των συνομιλιών που διεξάγονται πλέον σε πολλαπλά επίπεδα.

Μέχρι να βγάλει άκρη με τις ξένες τράπεζες για τις δόσεις, τους όρους και τα επιτόκια των νέων ομολόγων, που θα αντικαταστήσουν αυτά που λήγουν και δεν θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βρει και να δώσει πειστικές απαντήσεις στους επικεφαλής της Τρόικα, τόσο για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις όσο και για τη πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο λήψης και πρόσθετων μέτρων χωρίς να κινδυνεύσει όμως η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι πως σύντομα η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες θα εκκινήσει και πάλι. Δηλώνουν πως θα βρεθεί σημείο επαφής και θα ξεπεράστουν οι ως τώρα διαφορές, χωρίς να διακυβεύεται ο εθελοντικός χαρακτήρας του "κουρέματος".

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση, πέρα από τα στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς που θα κρίνουν αν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα το 2012, η Τρόικα θα ζητήσει «αποδείξεις και ονόματα» για αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, την δραστική μείωση του δημοσίου, τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στη κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών αναμένεται να τεθούν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών -με όλα τα ενδεχόμενα για τους εργαζόμενους να παραμένουν ανοικτά- και μέτρα για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000, μετά το ναυάγιο της εφεδρείας. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ΔΕΚΟ.

Στη φορολογία, η Τρόικα δεν κρύβει τη μεγάλη της δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η αναδιάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών, για το ότι δεν εισπράττονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, και ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί καίρια η φοροδιαφυγή με έμφαση σε ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων.

Στο μέτωπο των δαπανών Υγείας, η Τρόικα αναμένει στοιχεία που να αποδεικνύουν τη μείωση του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων, ενώ παράλληλα θα αναδείξει τη υποχρέωση που απορρέει από το Μνημόνιο για μείωση του διοικητικού και ιατρικού προσωπικού στο νέο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. ΠΗΓΗ: protothema.gr Link:[http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=171381]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |