ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2012 >Ανασύρθηκε και έκτο πτώμα /

Ανασύρθηκε και έκτο πτώμα



Έξι νεκροί, 60 τραυματίες και δεκαπέντε αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ναυαγίου του 114.500 τόνων κρουαζιερόπλοιου Concordia, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στ' ανοικτά του νησιού Τζίλιο, στην Ιταλία.

Νωρίτερα διασώθηκαν δύο Νοτιοκορεάτες και ένας Ιταλός ναυτικός.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, διασώστες δηλώνουν ότι ακούγεται θόρυβος και από άλλα σημεία του πλοίου, κάτι που μπορεί να αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και για άλλους τυχόν επιζώντες.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι ότι, παρά το ότι οι πυροσβέστες και οι δύτες έλεγξαν το πλοίο, με το μπλακ άουτ μετά την πρόσκρουση του Concordia σε ύφαλο, οι πόρτες, στις καμπίνες, μπλόκαραν, και αν υπάρχουν μέσα επιβάτες δεν μπορούν να βγουν.

Δυο Ιάπωνες τουρίστες, που ήταν στην λίστα των αγνοουμένων, κατάφεραν να φτάσουν μόνοι τους στην Ρώμη και είναι καλά.

Στο κρουαζιερόπλοιο επέβαιναν και τρεις Έλληνες οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και αναμένονται σήμερα να επιστρέψουν αεροπορικώς στην Αθήνα.

"Φοβάμαι ότι θα βρούμε και άλλους νεκρούς", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο νεαρός δύτης της ιταλικής ακτοφυλακής.

"Ένιωσα μεγάλη λύπη και εγκαρτέρηση και φοβάμαι ότι μπορεί να βρούμε και άλλους, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι η δουλειά μου", δήλωσε ο Αντζελο Σκάρπα, 24 ετών.

Οι δύτες βρήκαν τα δύο θύματα, δύο ηλικιωμένους άνδρες, πιθανότατα τουρίστες, σύμφωνα με τον κ. Σκάρπα, μπροστά στις κουζίνες των εστιατορίων του γιγαντιαίου υπερωκεανίου σε ένα μισο-βυθισμένο τμήμα του πλοίου. "Έπρεπε να σπάσουμε τη γυάλινη οροφή πάνω από την τραπεζαρία για να μπούμε, βρήκαμε δύο άτομα έξω από την κουζίνα, τα δύο σώματά τους επέπλεαν", είπε ακόμη ο δύτης.

Ο Σκάρπα ανέφερε ότι "το νερό ήταν θολό και έπρεπε να κόψει τα λουριά των σωσιβίων γιλέκων για να τους μεταφέρει".

Το ένα θύμα φορούσε μια αλυσίδα και το άλλο είχε ένα χαρτοφυλάκιο που θα πρέπει να βοηθήσει στην αναγνώριση τους.

Ο δύτης τόνισε ότι αυτός και οι συνάδελφοι του πυροσβέστες του πολεμικού ναυτικού, πολλοί από τους οποίους ειδικεύονται στην εξερεύνηση σπηλαίων, θα επικεντρωθούν στην περιοχή του εστιατορίου "επειδή θα μπορούσαν να υπάρχουν εκεί και άλλα πτώματα", καθώς "οι άνθρωποι έτρωγαν κατά τη στιγμή του δυστυχήματος".

Εισαγγελική παρέμβαση για τα αίτια του δυστυχήματος

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτουν, επιπλέον, ότι η ναυτική αυτή τραγωδία, οφείλεται στο ότι το πλοίο πλησίασε υπερβολικά στο νησί Τζίλιο, σε ένα είδος καθιερωμένου "φόρου τιμής"'.

Αυτό επιβεβαίωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος του νησιού Σέρτζιο Ορτέλι, ενώ η εφημερίδα Ουνιτά αποκαλύπτει και επιστολή, στην οποία ο δήμαρχος κάνει αναφορά στην συνήθεια αυτή.

Ο κυβερνήτης του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου, Φραντζέσκο Σετίνο, εγκατέλειψε το πλοίο αρκετή ώρα πριν από την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών, δήλωσε την Κυριακή ο εισαγγελέας του Γκροσέτο, αρμόδιος για την έρευνα του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου, απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου SkyTG24.

Ο κυβερνήτης του κρουαζιερόπλοιου, ο οποίος δούλευε για την εταιρεία Costa Cruises επί 11 χρόνια, έχει συλληφθεί.

Μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου, συνελήφθη και ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόσιο με την κατηγορία των πολλαπλών ανθρωποκτονιών και της εγκατάλειψης του πλοίου.

To Concordia βυθίζεται:



Διαβάστε:


Πολύνεκρη ναυτική τραγωδία στο Τζίλιο ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |