ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2012 >"Κούρεμα" για γερά νεύρα /

"Κούρεμα" για γερά νεύρα



Μία (ακόμα) εβδομάδα- φωτιά για την ελληνική οικονομία αρχίζει: Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται οι εξαιρετικά επίπονες διαπραγματεύσεις για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, αλλά και οι συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση που αρχίζουν με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.

Οι διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους τείνουν να λάβουν δραματικές διαστάσεις, καθώς οι εκπρόσωποι των ιδιωτών δανειστών "πάγωσαν" τις συζητήσεις για λόγους "περισυλλογής".

Τι κρύβεται πίσω από αυτό; Συγκλίνουσες πληροφορίες από εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι το αγκάθι για την επίτευξη συμφωνίας είναι το ύψος του επιτοκίου για τα 30ετη ομόλογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και IIF είχαν φθάσει σε μία κατ' αρχήν συμφωνία για επιτόκιο περί το 4% (ίσως και κάτι παραπάνω), ωστόσο το ΔΝΤ και το Βερολίνο ζητούν επιτόκιο 2-3% προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, καθότι τώρα κρίνεται ως ανεξέλεγκτο και μία συμφωνία με υψηλό επιτόκιο θα μοιάζει με... δώρο άδωρο.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ανταπάντησαν με μία μαξιμαλιστική πρόταση, ζητώντας επιτόκιο 5,1%. Η ελληνική πλευρά (και οι εκπρόσωποι των δανειστών- τρόικα) αρνήθηκε και έτσι οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε στασιμότητα, όχι πάντως σε κατάρρευση.

Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις και διέρρευσαν σε διεθνή πρακτορεία την είδηση.

Ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στους Financial Times, δήλωσε βέβαιος ότι "θα μπορέσουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας".

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν πιο ενεργή συμμετοχή της Γερμανίας και της Γαλλίας στις διαπραγματεύσεις.

Το Βερολίνο, από την πλευρά του, έσπευσε να λάβει θέση. Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι πιστεύει στην επιτυχία της Ελλάδας, καθώς και ότι η χώρα μας μπορεί να ορθοποδήσει όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του χρέους της. Επισήμανε πάντως ότι το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας θα είναι τεράστιο και σε βάθος χρόνου.

Στην Αθήνα βρέθηκε την Κυριακή ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να βοηθήσει η γερμανική πλευρά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το PSI καθώς και για τα σενάρια που ακούγονται σχετικά με συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ, είπε ότι δεν συμμετέχει σε τέτοιου είδους εικασίες και πρόσθεσε ότι "δεν θα δυσχεράνουμε τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη συζητώντας τέτοιες εικασίες".

Τι υποστηρίζουν οι ιδιώτες;

Ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του IIF, μιλώντας στους Financial Times, εξέφρασε την άποψη ότι μία συμφωνία αρχών είναι απαραίτητη μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου η συμφωνία της αναδιάρθρωσης του χρέους να έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα, μέχρι τις 20 Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα ύψους 14,4 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος των ιδιωτών τόνισε ότι μολονότι οι έλληνες επιτελείς διαπραγματεύονται με καλή πίστη, κάποιοι εκ των διαπραγματευτών της ευρωζώνης παραβιάζουν τη συμφωνία που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, εννοώντας ότι δέχεται πιέσεις από συγκεκριμένες πλευρές για ακόμα μεγαλύτερο "κούρεμα".

Πρόσθεσε δε με νόημα ότι "αυτοί που επιδιώκουν οι ιδιώτες επενδυτές να αποδεχθούν παράλογες απώλειες σε σχέση με το επιτόκιο, δεν αντιλαμβάνονται τη φύση της εθελοντικής συμφωνίας".

Και στο βάθος η τρόικα

Στην ελληνική πρωτεύουσα φθάνει το κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συμφωνηθούν προτού προχωρήσει η συμφωνία για το PSI.

Διαβάστε:


IIF: Αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI
ΔΝΤ: Έκκληση και τελεσίγραφο για το PSI
Παπαδήμος: Ανοιχτή η διαπραγμάτευση για το PSI
Κομισιόν: Η συμφωνία πρέπει να συνάδει με την "26η Οκτωβρίου" ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |