ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2012 >Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το Μάριμπορ /

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το Μάριμπορ



Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας μεταμορφώνεται, αύριο, επίσημα σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2012, με μία πανηγυρική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Λεόνα Στούκλια.

Με την εκδήλωση αναμένεται να δοθεί τέλος στην αγωνία των διοργανωτών, οι οποίοι πιέστηκαν από οικονομικούς και χρονικούς περιορισμούς και αγωνίστηκαν για να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες, σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

Μια σειρά από κοινωνικά κριτήρια έχουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των πόλεων, αλλά και η οικονομική πτυχή είναι σημαντική.

Το Μάριμπορ, με τη βοήθεια άλλων πέντε συνεργαζόμενων πόλεων, φέρνει για πρώτη φορά στη Σλοβενία το γεγονός, που άρχισε να υλοποιείται το 1985, με την Αθήνα να παίρνει πρώτη τον τίτλο.

Πνευματικό τέκνο της υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνας Μερκούρη (1920-1994), η έννοια της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πόλης στοχεύει στην προώθηση του πλούτου και της διαφορετικότητας του ευρωπαϊκού πολιτισμού και στην ενθάρρυνση της αμοιβαίας κατανόησης και της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Η Ευρωπαϊκή Πόλη Πολιτισμού, η οποία το 1999 μετονομάστηκε σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αποδείχθηκε ισχυρό εργαλείο πολιτιστικής ανάπτυξης και αλλαγής των πόλεων με την προώθηση τοπικών καλλιτεχνών στο διεθνές κοινό και ενίσχυσε το ενδιαφέρον των κατοίκων για τα πολιτιστικά γεγονότα.





Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.grΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/world/arthro/287534/politistiki-proteuousa-tis-europis-to-maribor/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |