ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2012 >ΣΗΜΕΡΑ ο Σταύρος Λυγερός στον Βόλο για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου /

ΣΗΜΕΡΑ ο Σταύρος Λυγερός στον Βόλο για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου



ΣΗΜΕΡΑ στις 7.00 μ.μ. στο Μεταξουργείο της Ν. Ιωνίας Βόλου

"Από την Κλεπτοκρατία στη Χρεοκοπία" τιτλοφορείται το νέο συγγραφικό πόνημα του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, το οποίο, ο συγγραφέας, με τον συντονισμό του Διευθυντή του e-Volos.gr, Αντώνη Κουμιώτη, θα παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό της πόλης σήμερα, στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου στη Ν. Ιωνία Βόλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η κρίση χρέους ση΅ατοδοτεί την κατάρρευση ενός ΅οντέλου πλασ΅ατικής ανάπτυξης, το οποίο, όπως εξελίχθηκε, είχε ως χαρακτηριστικά του την κλεπτοκρατία, τη σπατάλη, τον ανορθολογισ΅ό, τον παρασιτισ΅ό, την αυθαιρεσία και την ατι΅ωρησία. Μαζί ΅’ αυτό το ΅οντέλο καταρρέει και το ανο΅ολόγητο κοινωνικό συ΅βόλαιο ανά΅εσα στην άρχουσα τάξη και στα ΅ικρο΅εσαία στρώ΅ατα, το οποίο αποτέλεσε το υπόβαθρο αυτού του ΅οντέλου.

Εκτός από την ιθαγενή πτυχή της κρίσης, ό΅ως, υπάρχει και η ευρωπαϊκή. Η Ελλάδα δεν είναι το ΅αύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, όπως ισχυριζόταν το ευρωπαϊκό ιερατείο. Είναι ο πιο αδύνα΅ος κρίκος ΅ιας όχι και τόσο στέρεας αλυσίδας. Το ευρώ απειλείται από τη συστη΅ική κρίση του. Η Ελλάδα έχει σή΅ερα ΅ετατραπεί σε πειρα΅ατόζωο. Είναι η πρώτη χώρα-΅έλος της ΕΕ όπου εφαρ΅όζεται η θεραπεία-σοκ και επιχειρείται η αποδό΅ηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτη΅ένου. Από την έκβαση του πειρά΅ατος θα κριθεί το ΅έλλον όχι ΅όνο των κοινωνιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και των κοινωνιών του ευρωπαϊκού πυρήνα.

Το βιβλίο έχει αρθρωθεί στα εξής επτά ΅έρη:

- Ο κύκλος της ΅εταπολίτευσης
- Η βαριά σκιά της κλεπτοκρατίας
- Το ανο΅ολόγητο κοινωνικό συ΅βόλαιο
- Ο πρόδρο΅ος ?εκέ΅βρης
- Το πορτρέτο του καπετάνιου
- Το ΅ετέωρο βή΅α της Ευρώπης
- Μνη΅όνιο και χρεοκοπία

Σ’ αυτά, ΅εταξύ άλλων, ο συγγραφέας ανιχνεύει τις ρίζες της κρίσης, αναλύει τα χαρακτηριστικά και τις πτυχές της, απαντά σε καίρια ερωτή΅ατα (π.χ. εάν υπήρχε άλλος δρό΅ος το 2009), αποδο΅εί το δίλη΅΅α “Μνη΅όνιο ή χρεοκοπία”, αξιολογεί ΅ε αριθ΅ούς τη θεραπεία-σοκ, δίνει απαντήσεις για το “κούρε΅α” του χρέους και εκτι΅ά τις επιπτώσεις από την απονο΅ι΅οποίηση της εξουσίας. Τέλος, διερευνά τα σενάρια για τη συντεταγ΅ένη ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, για την παρα΅ονή ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ποιός είναι ο Σταύρος Λυγερός

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα. Δημοσιογράφος, συγγραφέας βιβλίων πολιτικής ανάλυσης. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Πάτρα. Τελείωσε το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα παρακολούθησε μεταπτυχιακά σεμινάρια διεθνών σχέσεων και οικονομίας στην Ecole des Hautes Etudes στο Παρίσι.

Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973.

Συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου, Έρευνας και Κριτικής", το οποίο κυκλοφορεί από το 1980 (εκδόσεις Στοχαστής).

Συγγραφέας δεκάδων μεγάλων άρθρων-μελετών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και για εσωτερικά πολιτικά θέματα.

Έχει εργασθεί ως κοινοβουλευτικός συντάκτης (εφημερίδα Θεσσαλονίκη), ως πολιτικός-διπλωματικός σχολιαστής στα περιοδικά "Αντί", "’μυνα και Διπλωματία", στις εφημερίδες "Ποντίκι", "Ελευθεροτυπία", "Πρώτη", "Επικαιρότητα", "Επενδυτής", "Εξουσία", "Αξία", στους ραδιοσταθμούς Κανάλι 15, Σκάι, Αντένα, Πλάνετ και Κανάλι 1 του Πειραιά.

Σήμερα εργάζεται στην "Καθημερινή" και συνεργάζεται με τον Κόσμο του Επενδυτή και με το περιοδικό Επίκαιρα. Link:[http://e-volos.gr/el/topika_1/shmera_o_stauros_lugeros_ston_bolo_gia_tin_parousiasi_tou_neou_tou_bibliou.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |