ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2012 >Στην τελικά ευθεία για το κούρεμα /

Στην τελικά ευθεία για το κούρεμα



Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (PSI).
Η πίεση που ασκείται στο παρασκήνιο τα τελευταία 24ωρα, αλλά και η θετική εξέλιξη στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί εντείνουν την αισιοδοξία ότι το κούρεμα 50% αρκεί για να γίνει διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος.
Οι ευρωπαίοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν επιθυμούν μεγαλύτερο κούρεμα, κάτι για το οποίοι η γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε σχετικά τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.
Το «παιχνίδι» παίζεται πλέον με τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι για να γίνει βιώσιμο το χρέος θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο κούρεμα. Το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα βρέθηκε στο επίκεντρο και στη χθεσινή συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρντ.
Σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ μεταβαίνει στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο.
Στην Αθήνα ο Τσάρλς Νταλάρα
Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί εντός της εβδομάδας, πιθανόν σήμερα ή αύριο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, ώστε να συμμετέχει στις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Την ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος του IIF (International Finance Institute) προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο να πούμε πόσο κοντά στην ολοκλήρωσή τους βρίσκονται οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος».

«Είναι πάντως σαφές ότι όλοι συμφωνούν πως είναι αναγκαία η πρόοδος στη βάση μίας εθελοντικής συμφωνίας το συντομότερο», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα πιθανό σενάριο για την Ελλάδα, προβλέπει κούρεμα 50% επί της ονομαστικής αξίας, το οποίο αντιστοιχεί σε ζημιές 64% επί της καθαρής παρούσας αξίας των τίτλων. Το ίδιο σενάριο προβλέπει ότι επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 4% για τα πρώτα δέκα χρόνια.
Επιβεβαίωση από Όλι Ρεν
Με χθεσινές του δηλώσεις ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν επιβεβαίωσε ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων».
«Οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων έχουν θετική εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν σύντομα», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων να έχουν θετική εξέλιξη και να έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Link:[http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/106215/stin-telika-eytheia-gia-to-koyrema/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |