ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2012 >Κορυφώνεται η αγωνία για το χρέος /

Κορυφώνεται η αγωνία για το χρέος



Για την Πέμπτη φαίνεται ότι μετατιθεται η άφιξη στην Αθήνα και η συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IIF, κ. Τσαρλς Νταλάρα.

Στην κυβέρνηση αναμένουν με αγωνία τις τελευταίες πληροφορίες και τις εκτιμήσεις του ...«αρχιστράτηγου του κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, από το μέτωπο των αγορών, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού. Οι εισηγήσεις του θα καθορίσουν εν πολλοίς και το μέλλον του σχεδίου διάσωσης της χώρας από την χρεοκοπίας.

Παρότι η έλευση του Τσαρλς Νταλάρα φαίνεται να πιστοποιεί τη μεγάλη κινητικότητα γύρω από την εφαρμογή του PSI (σε αντίθεση μάλιστα με ό,τι είχε μεσολαβήσει μετά τη συμφωνία-πρόδρομο της 21ης Ιουλίου), στην πράξη η ανησυχία των αγορών είναι πολύ μεγάλη και τα μηνύματα που στελνουν στην ελληική κυβέρνηση συγκεχυμένα. Το σχέδιο της ΕΕ, του ΔΝΤ και του IIF προβλεπει «βαθύ κούρεμα» έως και 100 δισ. ευρώ, τα οποία οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να αποδεχθούν πως θα χάσουν, στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, ορισμένα hedge funds φαίνεται να αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επειδή έχουν ποντάρει ήδη πολλά στη χρεοκοπία της χώρας μας.

Το «ατού» στα χέρια των υποστηρικτών της λύσης που κομίζει το IIF είναι πως όσοι έχουν βάλει «στοίχημα» πως η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της –κάτι που θα σημάνει την ενεργοποίηση των συμβολαίων αντιστάθμισης κινδύνου (CDS) - πληρώνουν συνεχώς χρήματα εδώ και δύο χρόνια, χωρίς όμως ακόμα να «πάνε ταμείο». Έτσι κινδυνεύουν να χάσουν πολλά, την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι δανειστές φαίνεται να αποδέχονται ένα ορθολογικο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, για να μην χάσουν τα πάντα.

«Τα λεφτά είναι πολλά» όμως για τα funds που έχουν ποντάρει στα ελληνικά CDS και υπάρχει ο κίνδυνος να μπορούν να εκτροχιάσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Τα hedge funds σχεδιάζουν να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής και θα προτιμούσαν να συμβάλουν στην πτώχευση της χώρας, ώστε να εισπράξουν από τα ασφάλιστρα κινδύνου που έχουν αγοράσει.

Ορισμένοι πάλι μπορεί να ελπίζουν πως οι ίδιοι θα εξασφαλίσουν την πλήρη αποπληρωμή τους στο 100%, εφόσον άλλοι –περισσότερο πρόθυμοι- ομολογιούχοι αποδεχθούν να χάσουν περί το 50%!

Αν τελικώς δεν επέλθει συμφωνία, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσουν το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. ΠΗΓΗ: protothema.gr Link:[http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=170405]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |