ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2012 >Η Fitch απειλεί την Ευρώπη, οι αγορές ανεβαίνουν... /

Η Fitch απειλεί την Ευρώπη, οι αγορές ανεβαίνουν...



«Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να βυθίσει την Ευρώπη σε χειρότερη κρίση», προειδοποιούν οι αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Fitch, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την έξοδο της χώρας από το ευρώ ως μια «πιθανή επιλογή».

Ο οίκος αξιολόγησης είναι ο πρώτος που επανέρχεται – για τη νέα χρονιά – στο θέμα των πιθανών υποβαθμίσεων χωρών της Ευρωζώνης, τονίζοντας μεν πως η Γαλλία δεν θα κινδυνεύσει να χάσει την ανώτατη αξιολόγησή της (ΑΑΑ) εντός του 2012, κάτι όμως που δεν ισχύει για άλλες δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, συγκεκριμένα για την ισπανική και την ιταλική, για τις οποίες δηλώνει πως «είναι πιθανόν να υποβαθμιστούν κατά μία ή δύο βαθμίδες».

Σύμφωνα με την Fitch, ένα haircut της τάξης του 60% επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων, ΔΕΝ θα οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση του χρέους.

Όλα αυτά, πάντως, αφήνουν μάλλον αδιάφορες τις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, αφού η Φρανκφούρτη ανεβαίνει κατά 2,5%, το Μιλάνο σχεδόν κατά 3%, ενώ πάνω από 2% είναι η άνοδος στο Παρίσι και στη Μαδρίτη. Το δε ευρώ κινείται ανοδικά προς τα 1,28 δολάρια.

Την ίδια ώρα, η ελληνική χρηματαγορά οδεύει προς το... πεπρώμενο της, καθώς η Αθήνα σημειώνει για μια ακόμη φορά απώλειες 0,46%, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν σημαντική άνοδο με την Γερμανία άνω του 2%, το Παρίσι 1,97% και το Λονδίνο 1,15%.

Με συναλλαγές 13 εκατ. ευρώ ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,46%. Στα 1,36 ευρώ η μετοχή της Εθνικής παραμένει αμετάβλητη. Πάνω από 2% η άνοδος σε Alpha Βank και Τράπεζα Κύπρου. Κέρδη 0,80% στον ΟΠΑΠ. Ρευστοποιήσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία χάνει 6%. Πτώση 4% για την Jumbo και 1,07% για τον Μυτιληναίο.

Η Οδός Αθηνών μετρά μία - μία τις κατάρες της κι αν τις προηγούμενες ημέρες ήταν οι τράπεζες που την οδηγούσαν όλο και χαμηλότερα, σήμερα είναι κυρίως η ΔΕΗ που υποχωρεί κατά 6% περίπου "βαραίνοντας" στον γενικό δείκτη, ο οποίος υποχωρεί κατά 0.5% περίπου, προς τις 630 μονάδες.

Ο λόγος της μεγάλης πτώσης της ΔΕΗ είναι οι "διαβεβαιώσεις" Παπακωνσταντίνου για το ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αυξήσεις τιμολογίων ρεύματος μέσα στη χρονιά (Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ)

Πτωτικά κινείται και ο ΟΤΕ, ενώ αντίθετα οι τράπεζες παίρνουν ανάσες, εμ τη σηματωρό μετοχή της Εθνικής να κερδίζει 0,7% περίπου κάνοντας πράξεις στα 1,37 ευρώ. ΠΗΓΗ: protothema.gr Link:[http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=170268]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |