ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 1-2012 >Welt: Η Γερμανία κερδίζει από την Ελλάδα /

Welt: Η Γερμανία κερδίζει από την Ελλάδα



Η Ελλάδα είναι καταχρεωμένη, βαδίζει επί μεγάλο διάστημα στο χείλος του γκρεμού και οι πολίτες της βρίσκονται στα όρια τους. Ποιος κερδίζει, όμως, ακόμα και εν μέσω αυτή της κρίσης; Σύμφωνα με τη γερμανική Welt, το Βερολίνο και η εξοπλιστική βιομηχανία της Γερμανίας.

Η γερμανική εφημερίδα φιλοξένησε στις σελίδες της εκτενές ρεπορτάζ αναφορικά με τα συμβόλαια στρατιωτικού εξοπλισμού ανάμεσα σε γερμανικές εταιρείες και τις ελληνικές αρχές.

Το δημοσίευμα σημειώνει δε ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση, αλλά- όπως γράφει- πιέζει για νέα προγράμματα που δεν θα επηρεαστούν από τη λιτότητα που προβλέπει το Μνημόνιο.

"Εάν δοθεί η επόμενη δόση, υπάρχει πραγματικό ενδεχόμενο να υπογραφτούν νέα συμβόλαια", αναφέρει το ρεπορτάζ, επικαλούμενο- ανωνύμως- παράγοντα από την Αθήνα.


"Ακόμη και εάν περισσέψει ένα δισ. μπορεί να υπάρξει δεσμευτική παραγγελία για ένα Eurofighter ή μία φρεγάτα", φέρεται να υποστηρίζει.


Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι καλύτεροι αγοραστές της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας, προσθέτει το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντας "παράλογο" το ότι ενώ οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και η λιτότητα προκαλεί κοινωνικούς κραδασμούς, τα πακέτα μέτρων "έχουν προσπεράσει σχεδόν χωρίς ίχνη το στρατό και τους εξοπλισμούς".

Η Welt συμπληρώνει ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπεται μείωση μόνο 0,2% στους εξοπλισμούς -δηλαδή περίπου 457 εκ. ευρώ, τα οποία "πρέπει να συγκριθούν με τη μείωση 1,8 δισ. ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες".

Η εφημερίδα θέτει το ερώτημα γιατί οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι, φαινομενικά τουλάχιστον, δυσανάλογα υψηλές του μεγέθους της χώρας, υπενθυμίζοντας απάντηση του τέως υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, που έκανε αναφορά στον "εξοπλιστικό διαγωνισμό" με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι "είτε το θέλουμε είτε όχι, η Ελλάδα υποχρεούται να διαθέτει ισχυρό στρατό". ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |