ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 10-2011 >Συμφωνία για κούρεμα 50% /

Συμφωνία για κούρεμα 50%



Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, η ΕΕ κατέληξε- στις 04.30- σε συμφωνία με τους τραπεζίτες για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50%. Η συμφωνία αφορά σε εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, γεγονός που απομακρύνει το φάσμα του πιστωτικού γεγονότος. Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ.


Αποφασίστηκε, επίσης, η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιτήρησης.


Οι διαπραγματεύσεις Μέρκελ- Σαρκοζί με τους εκπροσώπους των τραπεζιτών έμοιαζαν με θρίλερ, καθώς μέχρι τις 4 το πρωί η πληροφορία που υπήρχε έκανε λόγο για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, με την πλευρά των τραπεζών να εμφανίζεται αμετακίνητη.

Στη δεύτερη συνάντηση που ακολούθησε, ο γαλλο-γερμανικός άξονας έριξε στο τραπέζι τα μεγάλα όπλα: Απείλησε ευθέως με μονομερή αναδιάρθρωση με αποτέλεσμα οι τραπεζίτες να πουν τελικώς το "ναι" και το νερό να μπει στο αυλάκι.


Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες για το παρασκήνιο της συμφωνίας


Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Η ευρωζώνη στάθηκε στο "ύψος των προσδοκιών και έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους", δήλωσε η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ. "Θα υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός εποπτείας και βοήθειας στην Ελλάδα", πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε πρώτος τη συμφωνία για απομείωση 50% του ελληνικού χρέους. Σε αντιστάθμισμα, όπως δήλωσε, η ευρωζώνη θα εγγυηθεί ποσό ύψους 30 δισ. ευρώ για την ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας.

"Στόχος της Γαλλίας ήταν να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας", είπε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτο αποφεύχθη. Δήλωσε επίσης ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρετίζει τη "σημαντική πρόοδο" που επιτεύχθηκε, συγχαίροντας τους ηγέτες της ευρωζώνης γιατί συμφώνησαν σε "ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση στην περιοχή".

"Από τώρα προτίθεμαι να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου", υπογραμμίζοντας ότι είναι "μείζονος σημασίας" η εφαρμογή "των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δέχτηκε" η Αθήνα.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ. Ρομπάι υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020. "Με τις αποφάσεις που λάβαμε, βάλαμε τα θεμέλια για το μέλλον της Ευρώπης", πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011. "Δεν έχει πλέον νόημα να μένουμε στις υποσχέσεις. Τώρα είναι η ώρα των εφαρμογών", σημείωσε και συμπλήρωσε: "Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη".

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, εξέφρασε ικανοποίηση για τις "εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις". "Λάβαμε αποφάσεις εξαιρετικά σημαντικές σε αρκετούς τομείς. Όλα αυτά απαιτούν τώρα πολλή δουλειά", τόνισε.

Ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών, Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε ότι οι ακριβείς όροι της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα αποφασιστούν από όλα τα μέρη το προσεχές διάστημα.

Διαβάστε: Παπανδρέου: Κλείνουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν


Μεγάλη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου.


Ολονύχτιο θρίλερ

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε αφού προηγήθηκε ολονύχτιο θρίλερ για γερά νεύρα, με αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των ηγετών της ευρωζώνης και διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, που έφθασαν στο σημείο της ευθείας απειλής για μονομερή αναδιάρθρωση.

Ο γαλλογερμανικός άξονας ανέλαβε- σε επίπεδο ηγεσίας- τις διαπραγματεύσεις ανεμίζοντας το χαρτί της επιβολής "κουρέματος" με πολιτική απόφαση.

Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ, είχαν διπλή συνάντηση με τον εκπρόσωπο των τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος μετά το τέλος της πρώτης επαφής δήλωσε ότι "δεν υπάρχει συμφωνία σε κανένα επίπεδο". Οι τράπεζες ζητούσαν ως αντάλλαγμα εγγυήσεις, τις οποίες η Γερμανία δεν ήταν διατεθειμένη να δώσει.

Η συμφωνία "κλείδωσε" στη δεύτερη συνάντηση τους, λίγο μετά τις 4 το πρωί (ώρα Ελλάδος), όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες έπαιξαν το χαρτί της πολιτικής απόφασης για επιβολή μονομερούς απομείωσης χρέους.

Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν από τις ιδιωτικές τράπεζες συνολικές απώλειες 50% στην αξία των ελληνικών ομολόγων, με στόχο να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας από το 160% του ΑΕΠ που είναι τώρα στο 120% το 2020.

Ενίσχυση της εποπτείας

Σύμφωνα με σχέδιο των Συμπερασμάτων ενισχύεται η εποπτεία στην Ελλάδα. Στο σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται πως η μόνιμη- πλέον- αντιπροσωπεία της τρόικας δεν θα ασκεί εποπτεία, αλλά θα παρέχει τεχνική βοήθεια.

Συμφωνία για EFSF- ανακεφαλαιοποίηση

Η ευρωζώνη αποφάσισε να πενταπλασιάσει τους πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο 1 τρισ. ευρώ, μέσω μόχλευσης, με σκοπό να παράσχει βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επί της αρχής, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν 108 δισ. ευρώ και τα λεγόμενα σκληρά ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα πρέπει να ανέλθουν στο 9% ως τον Ιούνιο του 2012.

Στο σχέδιο σημειώνεται ότι στις ελληνικές τράπεζες θα παρασχεθεί επαρκής στήριξη με στόχο την επανακεφαλαιοποίηση, αλλά και για την αντιμετώπιση της ζημιάς από το "κούρεμα".

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν ενίσχυση 30 δισ. ευρώ, της Ισπανίας 26,16 δισ. ευρώ και της Ιταλίας 14,77 δισ. ευρώ.

Κινέζικη ενίσχυση

Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει ευνοϊκά το ενδεχόμενο κινεζικής οικονομικής βοήθειας προς την Eυρωζώνη "μέσω ενός ειδικού μηχανισμού, συνδεδεμένου πάντως με το ΔΝΤ, που θα μελετηθεί".

Δέσμευση Μπερλουσκόνι

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεσμεύθηκε στους ευρωπαίους εταίρους να παρουσιάσει την αναλυτική έκτακτη δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.



Διαβάστε επίσης:


Παπανδρέου: Κλείνουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν
Λαγκάρντ: Θετική εισήγηση για την 6η δόση
Η Ευρωζώνη ζητεί τη βοήθεια της Κίνας
Προσχέδιο: Χωρίς ποσό η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |