ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 10-2011 >Ο λαβύρινθος της τελικής λύσης /

Ο λαβύρινθος της τελικής λύσης



Με λαβύρινθο μοιάζει ο δρόμος για την περιβόητη "τελική λύση" της ευρωπαϊκής κρίσης, καθώς λίγες ώρες προτού ανοίξει η αυλαία για τη "δεύτερη πράξη" της Συνόδου Κορυφής, οι οριστικές αποφάσεις εκκρεμούν, με τις διαφωνίες αντί να γεφυρώνονται, να μεγαλώνουν. Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, αναμένοντας τις αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της.


Ενδεικτικό του ακανθώδους δρόμου των διαπραγματεύσεων είναι η απόφαση για ματαίωση του- προγραμματισμένου για την Τετάρτη- EcoFin.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο, όλο και κερδίζει πόντους η πιθανότητα η Σύνοδος να μην ανακοινώσει επακριβώς ούτε το ύψος της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ούτε και λεπτομέρειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη μόχλευση του EFSF.

Η Γερμανία, που σέρνει το χορό των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές, επιδιώκει "κούρεμα" ύψους 60%, την ώρα που οι τραπεζίτες αρνούνται να αναλάβουν ζημιές σε τέτοιο βαθμό- αντιπροτείνουν 40%-, προειδοποιώντας για πιστωτικό επεισόδιο.

Πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι οι ηγέτες ενδεχομένως δεν θα προσδιορίσουν επακριβώς το ποσοστό της απομείωσης, αλλά θα "υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο", ανακοινώνοντας παράλληλα το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα και το στόχο για το ύψος του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020.

Πάντως, η διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι και την τελευταία στιγμή, με εξαιρετικά πιθανό το σενάριο το "κούρεμα" τελικά να κλειδώσει στο 50%, όπως άφησε να εννοηθεί και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σημείωσε ότι η ΕΕ συζητά για "κούρεμα" 50% με 60%.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ, ανέφερε ότι το "κούρεμα" κατά 60% αποτελεί πλέον ειλημμένη απόφαση, επιδεικνύοντας στην Ολομέλεια αντίγραφο του σχετικού εγγράφου που- όπως κατήγγειλε- έχει έκταση δυόμισι σελίδων και, αντί να κοινοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, κυκλοφορεί στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής. Περισσότερα

Προσκόμματα και για το EFSF

Αναφορικά με την ενίσχυση της "δύναμης πυρός" του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ευρωπαϊκές πηγές, που επικαλούνται οι New York Times, αναφέρουν ότι η Ευρωζώνη αναμένει την ανάληψη δράσης από την Ιταλία προκειμένου να ελέγξει τα χρέη της.

Ο βραχνάς της εποπτείας στην Αθήνα

Η Α. Μέρκελ προωθεί εντατικά την πρόταση περί δημοσιονομικής εποπτείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θεωρείται δεδομένο, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι Γερμανοί και οι "δορυφόροι τους, η νέα δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να είναι όμηρος της ανά τρίμηνο αξιολόγησης της τρόικας.


Σε αυτή την περίπτωση, ξένοι εμπειρογνώμονες θα εγκατασταθούν στα κρίσιμα υπουργεία, έχοντας το ρόλο "επιτηρητή".


Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της μόνιμης εποπτείας αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν αποκλείεται- εάν το θέμα τεθεί επίσημα στη Σύνοδο- να επιστρέψει εσπευσμένα και να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα.

Πολιτικοί τριγμοί

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση- δια στόματος Βενιζέλου- άνοιξε παράθυρο για υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης (συμπεριλαμβανομένου και του "κουρέματος") με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Η ΝΔ έσπευσε να αρνηθεί, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φυγομαχεί. Σύμφωνα με τον Γ. Μιχελάκη, "ομολογούν ότι η ευρεία πλειοψηφία δεν είναι νομικά επιβεβλημένη, αλλά τη θέλουν για πολιτικούς λόγους" και επεσήμανε πως "ο αρχηγός της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να πει ναι στο λάθος".

Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει στη Βουλή με τα 153 μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας, σημειώνοντας ότι "ο ελληνικός λαός δεν θέλει πρόωρες εκλογές". Συμπλήρωσε ότι το θέμα της σύμπραξης είναι πολιτικό και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αντί της συνεννόησης παίρνει θέση χωρίς να ξέρει τι θα περιλαμβάνει η νέα δανειακή συμφωνία.

Ενδεικτική του εκρηκτικού σκηνικού ήταν η αντιπαράθεση που σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, μετά από τις καταγγελίες του προέδρου του ΛΑΟΣ, ότι "κουμάντο κάνουν πλέον η Μέρκελ και ο Μπαρόζο" και ότι "αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος πρέπει να έρθει στη Βουλή". Περισσότερα

Διαβάστε επίσης:


Οι δυο στόχοι της διαπραγμάτευσης
"Απόλυτα διασφαλισμένες οι καταθέσεις"
Στο 60% "κλειδώνει" η απομείωση χρέους
"Παράθυρο" αυξημένης πλειοψηφίας
Αμερικανικές πιέσεις στην Ευρωζώνη
Αναβάλλεται η συνεδρίαση του Ecofin
Νταλάρα: Υπάρχουν και όρια στο "κούρεμα"
Η Μέρκελ αντιτίθεται σε μία φράση του σχεδίου
Μπρα ντε φερ... στην καρέκλα του "κουρείου"
Κομισιόν: Στόχος η υιοθέτηση αξιόπιστου προγράμματος
Φιγιόν: Η Ευρώπη θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά... ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |