ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 10-2011 >Οι δυο στόχοι της διαπραγμάτευσης /

Οι δυο στόχοι της διαπραγμάτευσης



Δύο είναι οι στόχοι της Αθήνας στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρώτον η λύση να είναι "ασφαλής" και δεύτερον να συμβάλλει στην άρση σημαντικών βαρών από το χρέος.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό τον εθνικό στόχο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις τράπεζες, "που πρέπει"- όπως είπε- "επιτέλους να επενδύσουν και αυτοί στην πραγματική οικονομία".

Ο πρωθυπουργός κάλεσε παράλληλα τις πολιτικές ηγεσίες να συμβάλλουν "με ψυχραιμία και νηφαλιότητα", ενώ ζήτησε από την Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, "για να γυρίσουμε και εμείς σελίδα για να μπούμε σε μία τροχιά αναπτυξιακή".

Πρόσθεσε ότι "συνεχίζεται μία σκληρή διαπραγμάτευση. Αφορά πρώτα απ' όλα την ίδια την Ευρώπη- δεν είναι μόνο ελληνική, είναι ευρωπαϊκή. Εμείς αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας. Τώρα είναι η ώρα η ίδια η Ευρώπη να πάρει αυτές τις αποφάσεις για να σταματήσει η κρίση που δημιουργεί ανασφάλεια στους ίδιους τους λαούς".

Ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια για τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

"Χρειάζεται μεγάλη νηφαλιότητα, αίσθημα ψυχραιμίας και ενότητας, όλων των παραγόντων, όλων των κομμάτων", δήλωσε νωρίτερα, υπογραμμίζοντας ότι βούληση της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων είναι "να καταλήξουμε σε αποφάσεις" κατά τη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη.


"Θέλουμε αύριο να μπορέσουμε να δώσουμε ένα τέλος, να γυρίσουμε σελίδα, ώστε να μπορούμε να πάμε μπροστά ως Ευρώπη και ως χώρα", τόνισε.


Και πρόσθεσε: "Δίνουμε όλη αυτή την περίοδο μία πολύ μεγάλη, πολύ δύσκολη και σκληρή μάχη να άρουμε το μεγάλο βάρος που έχει πέσει στον ελληνικό λαό, αυτό του χρέους που παραλάβαμε, και ακόμα περισσότερο να επιμεριστούν αυτά τα βάρη και σε άλλους, ώστε να μπορεί να ανασάνει ο ελληνικός λαός και να προχωρήσουμε σε αυτή την προσπάθεια της αναγέννησης της χώρας μας, που είναι απαραίτητη".

Ευ. Βενιζέλος

Καθησυχαστικός για τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες ο Ευ. Βενιζέλος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων.

Λίγες ώρες πριν, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση την ψήφιση από τη Βουλή του νέου δανειακού προγράμματος της χώρας με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων.

Μάχη για την εποπτεία

Η καγκελάριος Μέρκελ προωθεί εντατικά το τελευταίο διάστημα την πρόταση περί δημοσιονομικής εποπτείας, με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ να αναφέρουν ότι το θέμα- πλέον- πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς όπως υποστηρίζουν οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους, η νέα δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να είναι όμηρος της ανασφάλειας της ανά τρίμηνο αξιολόγησης της τρόικας.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, δεν θα υπάρξει νέο δάνειο χωρίς επιτροπεία - ένα θέμα που τίθεται υπό τη μορφή take it or leave it.

Σε αυτή την περίπτωση, ξένοι εμπειρογνώμονες θα εγκατασταθούν στα κρίσιμα υπουργεία, έχοντας το ρόλο "επιτηρητή".

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της μόνιμης εποπτείας της χώρας αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν αποκλείεται- εάν το θέμα τεθεί επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη- να επιστρέψει εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες και να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα. ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |