ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 10-2011 >Ποτάμι οργής οι διαδηλώσεις στο Βόλο /

Ποτάμι οργής οι διαδηλώσεις στο Βόλο



Ενα ανθρώπινο ποτάμι 15.000 και πλέον απεργών στο Βόλο ξεχύθηκε χθες στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας «Φτάνει Πια» και διατρανώνοντας την αντίθεσή του σε αυτή την κυβερνητική πολιτική των περικοπών, της αφαίμαξης, των χαρατσιών, της εφεδρείας και των απολύσεων. Εργατικό Κέντρο Βόλου και ΑΔΕΔΥ συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας. Στις 6 το πρωί αναχωρούν από το Βόλο με μισθωμένα λεωφορεία εργαζόμενοι για την Αθήνα όπου θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός της Βουλής στο Σύνταγμα.
Χωρίς καμία υπερβολή επρόκειτο για τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών, ενδεικτικό της αποφασιστικότητας που διαπνέει πλέον τους πολίτες να αντισταθούν στα μέτρα. Μοναδική παραφωνία τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι, όταν ομάδα κουκουλοφόρων, που είχε παρεισφρήσει στην τρίτη πορεία της Πλατείας Ελευθερίας που διοργάνωσε το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ξέσπασε εναντίον Τραπεζών, ενώ επίσης επιτέθηκε με πέτρες και καδρόνια στο πολιτικό γραφείο της Αντιπροέδρου της Βουλής Ροδούλας Ζήση. (Αναλυτικό ρεπορτάζ στις επόμενες σελίδες)
Μικροί και μεγάλοι, εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, επαγγελματίες, αυτοκινητιστές, ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ, δημοτικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι και καθηγητές, βιομηχανικοί εργάτες, μικρομεσαίοι, έμποροι, ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων, συνταξιούχοι, άνεργοι και φοιτητές, έδωσαν βροντερό παρών στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο Βιομηχανικές Περιοχές μετά από πολλά χρόνια νέκρωσαν όπως επίσης η εμπορική αγορά αλλά και η Παραλία, αφού στην απεργία συμμετείχαν σύσσωμοι και οι ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης. Ομάδες απεργών εμπόρων και επαγγελματιών καθώς και εργαζομένων του ΕΚΒ εξάλλου γύρω στις 12.30 μετά το μεσημέρι και αφού ολοκληρώθηκε ο αποκλεισμός της Τράπεζας της Ελλάδος, μετέβησαν έξω από τα πολυκαταστήματα Πράκτικερ και JUMBO προκειμένου να ενισχύσουν το μέτωπο της περιφρούρησης για να σταματήσει η λειτουργία των παραπάνω αλυσίδων.
Πέρα από κάθε προσδοκία
Μεγαλειώδης η συγκέντρωση που διοργάνωσαν ΕΚΒ, ΑΔΕΔΥ, ΕΣΒΝ, ΟΕΒΕΜ, Επιμελητήριο Μαγνησίας , Αυτοκινητιστές και Ιδιοκτήτες Φορτηγών Δ.Χ αρχικά έξω από την Εφορία στην οδό Ξενοφώντος. Με προσυγκεντρώσεις των ιδιοκτητών συνεργείων από το Εκθεσιακό Κέντρο, των αυτοκινητιστών και των ιδιοκτητών φορτηγών που είχαν «περικυκλώσει» τους γύρω δρόμους, οι απεργοί έστειλαν το πρώτο μήνυμα όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική και τα χαράτσια. «Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο. Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε άλλο τέτοιες πολιτικές που υπαγορεύονται από την τρόικα και υλοποιούνται από την κυβέρνηση χωρίς κανένα δισταγμό. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί. Να φύγει τώρα» επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θαν. Παπαδημόπουλος, τονίζοντας ότι το άρθρο 37 αποτελεί casus belli για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος για να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση και η τρόικα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο την εξαθλίωση, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κων. Τσέλιος ήταν αυτός που επεσήμανε ότι ο εμπορικός κόσμος οδηγείται σε αφανισμό και ότι οι πολίτες πλέον «δεν έχουν όνειρα δεν έχουν ζωή».
Δυναμικό ήταν το μήνυμα από τον πρόεδρο των Επαγγελματοβιοτεχνών και γραμματέα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Στάθη Πλαστάρα που σημείωσε ότι η χώρα διέρχεται μέρες κατοχής και ζήτησε την κατάργηση του μνημονίου, υπογραμμίζοντας: «Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε αυτούς που δεν έχουν σκίσει ούτε χαρτοπετσέτα. Σε αυτούς που κυβερνάνε κάνοντας πειράματα».
Για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολιτών και του κάθε κλάδου που βάλλεται έκανε λόγο εκ μέρους των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. ο Ζήσης Ντελόπουλος, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραδίδει το μεταφορικό έργο στα ολιγοπώλια, ενώ ο Τάσος Δεμερτζής, πρόεδρος των ταξί που βρίσκονται στους δρόμους από το καλοκαίρι, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι καθυβρίζει όλους τους κλάδους και κάλεσε τους απεργούς να παραμείνουν ενωμένοι. Εκ μέρους των συνταξιούχων ο Θαν. Μούτος πρότεινε να κηρυχθεί πολιτική απεργία με αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση, ενώ το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε ο Γραμματέας της ΟΕΒΕΜ Κων. Κόγιας, που κάλεσε την κυβέρνηση έστω και τώρα να σταματήσει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που αφανίζει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ζήτησε επίσης και ο γραμματέας του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου.
Η συνέχεια μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική με τους απεργούς να δημιουργούν ένα «ανθρώπινο ποτάμι» στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στην κεφαλή της πορείας το πανό του ΕΚΒ και της ΑΔΕΔΥ ακολουθούσαν ταξί και φορτηγά και μετά ο κύριος όγκος των διαδηλωτών που ξεπερνούσε τους 10.000. Οι απεργοί με τα ταξί και τα φορτηγά να ξεσηκώνουν τον κόσμο, διήλθαν την οδό Ιάσονος, συνέχισαν στην οδό Δημητριάδος και συνέχισαν ξανά στην οδό Ιάσονος μέχρι και την Τράπεζα της Ελλάδος όπου έγινε συμβολικός αποκλεισμός για περίπου μία ώρα με τους απεργούς να έχουν κατακλύσει την παραλία του Βόλου. Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε στο συγκεκριμένο σημείο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για πρωτοφανή εμπαιγμό και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ ΠΗΓΗ:taxydromos.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |