ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 10-2011 >Αυγουστίτιδα: Η νόσος των ηλικιωμένων /

Αυγουστίτιδα: Η νόσος των ηλικιωμένων



Η «Αυγουστίτιδα», το φαινόμενο της αύξησης της νοσηρότητας και θνησιμότητας των ηλικιωμένων ασθενών τον μήνα Αύγουστο στην Αθήνα, καταγράφουν σε μελέτη τους οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, που παρουσίασαν στο 10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθολογία, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Συλλέγοντας στοιχεία από την 24ωρη καθημερινή εφημερία και το παρατηρητήριο των κατ’ οίκον ιατρικών περιστατικών που διατηρούν, οι SOS ΙΑΤΡΟΙ προέβησαν σε σύγκριση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας των ηλικιωμένων (?75 ετών) κατά τους μήνες Αύγουστο και Νοέμβριο του 2010 στην Αττική.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν τα στοιχεία 739 και 738 κατ’ οίκον επισκέψεων σε ηλικιωμένους τον Αύγουστο και το Νοέμβριο, αντίστοιχα. Συνολικά, οι πιο κοινές διαγνώσεις ήταν καρδιαγγειακές (17.6%), οστεο-μυϊκές (10.7%), γαστρεντερικές (9.5%), αναπνευστικές (8.5%), νεφρικές/ουρολογικές (8.1%), και νευρολογικές/ψυχιατρικές (7.9%).

Η πολυετής κλινική εμπειρία των SOS ΙΑΤΡΩΝ έχει δείξει ότι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα δείχνουν μια σταθερή αύξηση της νοσηρότητάς και της θνησιμότητάς τους το μήνα Αύγουστο, γεγονός που τεκμηριώνει τον άτυπο όρο «Αυγουστίτιδα».

Ως «Αυγουστίτιδα» περιγράφουν το κλινικό σύνδρομο που προσβάλλει τους ηλικιωμένους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, τη βαρύτητα των παθήσεων των ηλικιωμένων που μένουν στην Αθήνα και την πλημμελή τους παρακολούθηση από τους οικείους τους, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

Αναλύοντας τον ίδιο αριθμό ηλικιωμένων ασθενών τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο προέκυψαν τα εξής σημαντικά ευρήματα:

* τον Αύγουστο, οι ασθενείς ήταν πολύ πιο ηλικιωμένοι,
* έπασχαν από σοβαρότερες ασθένειες,
* συστήθηκε συχνότερα η επείγουσα εισαγωγή σε νοσοκομείο,
* είχαν χειρότερη έκβαση της αρχικής ασθένειας,
* η θνησιμότητα τους ήταν υπερδιπλάσια έναντι του Νοεμβρίου (5% έναντι 2%). Link:[http://ourlife.gr/permalink/9534.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |