ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 10-2011 >Εντός της ημέρας η αποκομιδή - Απειλεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ /

Εντός της ημέρας η αποκομιδή - Απειλεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ



Το δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης φαίνεται ότι επιλέγουν πολιτεία και εργαζόμενοι στην καθαριότητα, με την πρώτη να διαμηνύει ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνει "σήμερα" με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και την ΠΟΕ-ΟΤΑ να προειδοποιεί ότι "θα χυθεί αίμα και θα πέσει η κυβέρνηση".

Με φόντο δεκάδες χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους λόγω των πολυήμερων κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αποτελώντας "βόμβα" για τη δημόσια υγεία, πολιτεία, εργαζόμενοι και ΜΑΤ βρίσκονται επί ποδός πολέμου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί συνάντηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε ότι "τα σκουπίδια θα θα αρχίσουν να μαζεύονται σήμερα, μέρα και όχι νύχτα", είτε από τους εργαζόμενους στους Δήμους, εφόσον αλλάξουν στάση, είτε από ιδιώτες.

Επίσης, υπογράμμισε ότι εάν συνεχιστεί η παρεμπόδιση στην αποκομιδή των απορριμμάτων, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάργηση θέσεων εργασίας, δηλαδή σε απολύσεις. "Δεν είναι απειλή, ούτε αντεργατική πολιτική" είπε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Απηύθυνε, τέλος, έκκληση στους κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να μην κατεβάζουν σκουπίδια στους δρόμους μέχρι τη Δευτέρα.

Ο νομάρχης Αθηνών, Γ. Σγουρός, δεσμεύθηκε και εκείνος ότι η αποκομιδή θα ξεκινήσει εντός της ημέρας. "Όλοι οι δήμαρχοι έχουν την εντολή να εξαντλήσουν κάθε μέσο για χάρη της προστασίας των πολιτών. Άμεσα θα μαζευτούν σκουπίδια γύρω από σχολεία, γηροκομεία και κάθε είδους υπηρεσία που περιλαμβάνει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες" είπε.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης ανακοίνωσε την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες και την αναστολή της μισθοδοσίας για τους υπαλλήλους που απεργούν, κάνουν καταλήψεις και εμποδίζουν τα απορριμματοφόρα να αποθέσουν τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ.

Παράλληλα, προανήγγειλε αστυνομική παρέμβαση για άνοιγμα των χωματερών της Φυλής στην Αττική και της Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη.

Λίγο πριν τις ανακοινώσεις Καστανίδη, ένταση σημειώθηκε μεταξύ εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ και δημάρχων, κατά τη συνεδρίαση των τελευταίων για το πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Απόπειρα προπηλακισμού δέχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνη.

Ανυποχώρητη η ΠΟΕ-ΟΤΑ

"Οι χωματερές μπορεί να ανοίξουν με τα ΜΑΤ, αλλά δεν θα υπάρξει απορριμματοφόρο για να μαζέψει τα σκουπίδια" δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Χαρίσης.

"Εάν αναθέσετε σε ιδιώτες την αποκομιδή των σκουπιδιών θα χυθεί αίμα και θα πέσει η κυβέρνηση" είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, Β. Πολυμερόπουλος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση μάς έχει μετατρέψει σε δημόσιες υπηρεσίες β' διαλογής".

"Ο κ. Κουκουλόπουλος δεν εκφράζει κανέναν, δεν μπορεί να βάλει ιδιώτες" συμπλήρωσε.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Οι επιστήμονες συστήνουν στους πολίτες να διαχωρίζουν τα σκουπίδια (τα υπολείμματα τροφών σε μία σακούλα και τα υπόλοιπα απορρίμματα όπως είναι τα χαρτιά σε άλλη) και να τα φυλάσσουν στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ανωμαλία.

Σημειώνουν ότι τα άδεια κουτιά από κονσέρβες πρέπει να ξεπλένονται πριν πεταχθούν. Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφικτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δε θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος. ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |