ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 10-2011 >Δεν μαζεύουν τα σκουπίδια αλλά πληρώνονται κανονικά /

Δεν μαζεύουν τα σκουπίδια αλλά πληρώνονται κανονικά



Θέατρο του παραλόγου μοιάζει η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, καθώς τη στιγμή που λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων οι δρόμοι έχουν γίνει μια τεράστια χωματερή και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα πληρώνονται κανονικά παρόλο που δεν εργάζονται.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, υπολογίζεται ότι μόνο στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν συσσωρευτεί 6.000 τόνοι σκουπιδιών.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των "Νέων", οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα τυπικά έχουν προκηρύξει απεργία, ωστόσο οι κινητοποιήσεις τους έχουν τη μορφή καταλήψεων σε γκαράζ και ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να πληρώνονται κανονικά, μολονότι δεν εργάζονται.

Με λίγα λόγια, οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων τυπικά λειτουργούν κανονικά, αλλά δεν μπορεί να γίνει η απόρριψη των σκουπιδιών στους χώρους υγειονομικής ταφής εξαιτίας της κατάληψης.

Οι δήμοι και η αστυνομία δηλώνουν αδυναμία να παρέμβουν, ώστε να λήξει η κινητοποίηση και να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Και αυτό γιατί δεν μπορεί να υπάρξει προσφυγή, ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η κινητοποίηση και να κληθούν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, καθώς δεν πρόκειται για απεργία.


Να σημειωθεί ότι παρά την εισαγγελική παρέμβαση, οι εργαζόμενοι στους ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις.


Οι δήμοι, από την πλευρά τους, ζητούν να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Φυλής, απευθύνοντας έκκληση στους εργαζομένους στην Αυτοδιοίκηση να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.


Ελπίδες για εκτόνωση της κατάστασης δίνει η επίσημη πρόσκληση, που απηύθυνε ο Χ. Καστανίδης προς την ΠΟΕ ΟΤΑ για συνάντηση.


"Χάος" και στη Θεσσαλονίκη

Συσσωρεύονται και πάλι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα σκουπίδια καθώς ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης παραμένει κλειστός και τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) στην Κεντρική Μακεδονία, συσκέπτονται από το πρωί προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

«Υπάρχει μια διάθεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Εξετάζουμε τρόπους για να συντονιστούμε καλύτερα ώστε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων», ανέφερε ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ Μηνάς Μοναστηρίδης.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τα σκουπίδια στην πόλη, αυτή επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα καθώς δεν μεταφέρονται τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ.

Η είσοδος στον χώρο και η εναπόθεση των φορτίων με τα σκουπίδια επιτρέπεται μόνο στα οχήματα που μεταφέρουν νοσοκομειακά απορρίμματα καθώς και απορρίμματα από τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τις λαϊκές αγορές.

«Μας επιτρέπεται η εναπόθεση των σκουπιδιών μόνο από δέκα κοντέινερ» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς και τονίζει χαρακτηριστικά: «στην πόλη επικρατεί χάος».

«Στην οδό Β. Όλγας υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης και λίγα μέτρα μακρύτερα τους, παρατηρούμε χάρτινες συσκευασίες μέσα ή έξω από τους κάδους των σκουπιδιών» σημειώνει και προσθέτει: «Η έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης από τη μία πλευρά και τα θέματα της υγείας και της ευταξίας των αστικών χώρων ή βρίσκονται σε αντιπαράθεση ή σε μεγάλη παράκρουση». ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |