ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 10-2011 >Αυστηρό χρονοδιάγραμμα από την τρόικα /

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα από την τρόικα



Σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση, δίνει η τρόικα για την εκταμίευση της 6ης δόσης- η οποία δεν αποκλείεται να είναι η πρώτη δόση του νέου πακέτου βοήθειας.

Η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, που αποτελεί κλειδί για τις περαιτέρω εξελίξεις, αναμένεται να δημοσιευθεί στις 20 Οκτωβρίου, 3 μέρες μετά- στις 23/10- να συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) όταν το Eurogroup και το ΔΣ του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της 5ης αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, πρέπει να "κλείσει" (μέσω υπερψήφισης στη Βουλή) όλα τα "ανοικτά μέτωπα", όπως εφεδρεία, νέο μισθολόγιο, εργασιακές σχέσεις, "κλειστά" επαγγέλματα, φορολογικό, κ.λπ.

Η ανακοίνωση της τρόικας

Η τρόικα σημειώνει στην ανακοίνωση της ότι έφθασε σε συμφωνία με την Αθήνα ώστε το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να επανέλθει σε ορθή πορεία υλοποίησης. "Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι άνιση", επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες καθυστερούν.

Παρατηρεί ότι ο στόχος για το ελληνικό έλλειμμα το 2011 είναι ανέφικτος και σημειώνει ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκιών.

Σχολιάζουν ότι η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να είναι επαρκής για την επίτευξη των στόχων του 2012, επισημαίνεται ωστόσο ότι για το 2013 και το 2014 ενδεχομένως να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.

Αναφορικά με την ύφεση, τονίζουν ότι θα είναι βαθύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς και ότι η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται μετά το 2013.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την ευελιξία της χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Η πλήρης ανακοίνωση της τρόικας:

"Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την πέμπτη επίσκεψη αξιολόγησης στην Ελλάδα, η οποία αποσκοπούσε στη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης.

Όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, η ύφεση προβλέπεται να είναι εντονότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου η δε ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το 2013. Δεν παρατηρείται προς το παρόν βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ούτε αύξηση των επενδύσεων. Τούτο οφείλεται εν μέρει στο ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που απαιτείται ώστε να αρχίσει να μεταβάλλεται το επιχειρηματικό κλίμα.

Εν τούτοις, οι εξαγωγές ανακάμπτουν -έστω και από χαμηλά επίπεδα- η δε ενδυνάμωση του τομέα των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συγκράτηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε πιο ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο έτος και αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα κατώτερα του μέσου πληθωρισμού της ευρωζώνης στο προσεχές μέλλον.

Στο δημοσιονομικό τομέα, η κυβέρνηση πέτυχε μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο διάστημα που μεσολάβησε από την έναρξη του προγράμματος, παρά την έντονη ύφεση. Ωστόσο, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, εν μέρει λόγω περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ αλλά και λόγω αποκλίσεων στην υλοποίηση κάποιων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί.

Όσον αφορά το 2012, πιστεύουμε ότι τα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αποφασιστική εφαρμογή του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα επαρκέσουν ώστε το δημοσιονομικό πρόγραμμα να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης και να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 14,9 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα έτη 2013-14 είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής πριν από τα μέσα του 2012. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα ευνοεί την ανάπτυξη και ενόψει των αισιόδοξων προοπτικών για βελτίωση του μηχανισμού συλλογής εσόδων, που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο στρατηγικής, είναι ουσιώδους σημασίας τα εν λόγω μέτρα να επικεντρωθούν στο σκέλος των δαπανών.

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, έχει επιτευχθεί πρόοδος με τη σύσταση ταμείου ιδιωτικοποιήσεων με άρτια διαχείριση. Ωστόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προετοιμασία των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και, ως ένα βαθμό, η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς συνεπάγονται αισθητή μείωση των εσόδων που αναμένονταν το 2011. Η κυβέρνηση εν τούτοις επιμένει στη δέσμευσή της για έσοδα 35 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2014. Βασικός παράγοντας επιτυχίας του προγράμματος είναι η διατήρηση της ανεξαρτησίας του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων από πολιτικές πιέσεις.

Οι τράπεζες έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους βάση μέσω εργαλείων που βασίζονται στην αγορά. Όπως έγινε σαφές από την εξυγίανση της Proton Bank το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πρόσφατη τροποποίηση του τραπεζικού νόμου διασφαλίζει ότι μη βιώσιμες τράπεζες μπορούν να τεθούν υπό εκκαθάριση με παράλληλη προστασία των συμφερόντων των καταθετών και διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει μεταξύ άλλων σημειωθεί πρόοδος στις μεταφορές, στις διαδικασίες αδειοδότησης και στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Η συνολική πρόοδος υπήρξε άνιση και γι’ αυτό η ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων παραμένει η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση να ανασταλεί η υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης είναι σημαντικό βήμα, διότι θα διασφαλίσει την ευελιξία της αγοράς εργασίας, η οποία απαιτείται προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να αποφευχθεί η παγίωση υψηλών ποσοστών ανεργίας.

Συνολικά οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση. Προκειμένου να διασφαλιστεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και να δημιουργηθούν οι όροι που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη, είναι απαραίτητο οι ελληνικές αρχές να επιμείνουν περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και την οικονομία γενικότερα.

Η επιτυχία του προγράμματος εξακολουθεί να εξαρτάται από την εξασφάλιση κατάλληλης χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα ("PSI") και από το δημόσιο τομέα . Οι εν εξελίξει συζητήσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου διασφαλίζουν την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Όταν το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της πέμπτης αξιολόγησης, η επόμενη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) θα είναι διαθέσιμη, πιθανότατα, στις αρχές Νοεμβρίου ".

Ευ. Βενιζέλος

Για μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ την περίοδο 2013 -14 συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών με την τρόικα.

Επίσης, σε συνέντευξή του στο Mega, ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε "απαραίτητη προϋπόθεση" για την 6η δόση την ψήφιση από τη Βουλή του νέου πολυνομοσχεδίου (νέο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, περικοπή φοροαπαλλαγών, εργασιακά, κ.λπ.) και τις διαρθρωτικές αλλαγές.


Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου. ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |