ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 10-2011 >Θέμα μας δεν είναι η χρεοκοπία - Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια /

Θέμα μας δεν είναι η χρεοκοπία - Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια



Με τον Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερες επαφές στη χώρα μας συνοδευόμενος από γερμανούς επιχειρηματίες. "Η επένδυση στην Ελλάδα είναι επένδυση στο μέλλον", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. Παπανδρέου επισήμανε στον αντικαγκελάριο τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός και την ωριμότητα που δείχνει για να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Από τη μεριά του, ο κ. Ρέσλερ εξέφρασε το θαυμασμό του και συζήτησε με τον πρωθυπουργό όλες τις πλευρές των εξελίξεων στην κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Νωρίτερα, συμμετείχε στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη.

Όπως δήλωσε ο Ρέσλερ, "θέμα δεν είναι η χρεοκοπία, αλλά η στήριξη της Ελλάδας".

"Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο. Όμως σε δύσκολους καιρούς δεν πρέπει κανείς να σκύβει το κεφάλι αλλά να σηκώνει τα μανίκια, να πηγαίνει στο γραφείο δύο ώρες νωρίτερα, να φεύγει μια ώρα αργότερα και να βρει τους κατάλληλους εταίρους. Γι αυτό το λόγο είμαστε όλοι εδώ" επεσήμανε ο κ. Ρέσλερ.


Ρέσλερ: Δημιουργήστε το κλίμα για επενδύσεις


Αιτία της κρίσης, τόνισε, είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας ενώ χαρακτήρισε πολύ καλές τις συναντήσεις που είχε με τον Μ. Χρυσοχοΐδη και επιχειρηματίες.

Έθεσε τρεις στόχους για την επίτευξη των οποίων θα υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργών:

-Την πάταξη της γραφειοκρατίας για την οποία η γερμανική πλευρά θα βοηθήσει με know how προκειμένου όπως ανέφερε οι αποφάσεις να λαμβάνονται γρηγορότερα.

-Τη νομική ασφάλεια των επενδύσεων. Για το θέμα αυτό σύμφωνα με πληροφορίες έγινε συζήτηση και το πρωί στη συνάντηση εργασίας των δύο υπουργών με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου με ιδιαίτερη αναφορά σε συγκεκριμένες υποθέσεις όπως η Siemens και τα ναυπηγεία.

-Τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, για την οποία ο κ, Ρέσλερ ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κάλεσε τους γερμανούς επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επενδύσεών τους στην Ελλάδα από την τράπεζα KfW.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, από την πλευρά του, ανήγγειλε την ψήφιση ως το τέλος του χρόνου νομοσχεδίου για διευκόλυνση των επενδύσεων, ενώ τόνισε ότι ο κύκλος εργασιών των γερμανικών επιχειρήσεων στη χώρα μας ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ ετησίως.

Χαρακτήρισε τη Γερμανία στρατηγικό εταίρο στο σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, σημείωσε τη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας μας στις εξαγωγές και τον τουρισμό και κατέληξε καλώντας τις γερμανικές επιχειρήσεις να στηρίξουν δυναμικά την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης με επενδύσεις που θα είναι αμοιβαία επωφελείς.

Στο φόρουμ συμμετείχαν οι 70 γερμανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι συνοδεύουν τον κ. Ρέσλερ στην επίσκεψή του στη χώρα μας. Στο πλαίσιο του φόρουμ κατατέθηκαν 32 συγκεκριμένες προτάσεις

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στους Γερμανούς και Έλληνες επιχειρηματίες το σχέδιο "Ήλιος", για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στη χώρα μας και την εξαγωγή της στην Ευρώπη το οποίο σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες θα απαιτήσει έκταση 200.000 στρεμμάτων και επενδύσεις έως 20 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση έως 10.000 μεγαβάτ.

Στο φόρουμ μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος του Invest in Greece Α. Συγγρός, ενώ υπήρξα ν ειδικές παρουσιάσεις για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επενδύσεων στη χώρα μας από στέλεχος της γερμανικής τράπεζας KfW, για τις ιδιωτικοποιήσεις, κ.α.

"Εκτός συζήτησης η χρεοκοπία"

Η χρεοκοπία δεν είναι θέμα συζήτησης. Θέμα μας είναι η στήριξη όλων των κρατών της ευρωζώνης και της Ελλάδας, δήλωσε ο κ. Ρέσλερ, το πρωί μετά από συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις συμμετέχουν με 12% στο ελληνικό ΑΕΠ και παρουσιάζουν μια από τις μεγαλύτερες κερδοφορίας στην Ευρώπη. ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |