ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 10-2011 >Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Κεφαλληνίας /

Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Κεφαλληνίας



Εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του «αγίου» της ελληνικής λογοτεχνίας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το Θέατρο Κεφαλληνίας θα παρουσιάσει, φέτος σε δρα΅ατουργική επεξεργασία Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, τη κορυφαία νουβέλα της νεοελληνικής λογοτεχνίας 'Φόνισσα' από αρχές Νοε΅βρίου.

Παράλληλα, το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας επέλεξε για τη σεζόν 2011-2012 να ανεβάσει διασκευή του σύγχρονου ελληνικού μυθιστορήματος του Αλέξη Σταμάτη, "Σκότωσε ότι αγαπάς", σε σκηνοθεσία ’ρη Τρουπάκη, καθώς και το "Σόλο ντουέτο" του Τομ Κεπίνσκι σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά και τις "Λευκές Νύχτες" του Μιχαϊλοβιτς Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καταλειφού.

Στο βιβλιοπωλείο Ιανός έγινε χθες η παρουσίαση του ρεπερτορίου για τη νέα σεζόν.

Αναφερόμενος στο θεατρικό έργο "Σόλο ντουέτο", o ηθοποιός Νίκος Αρβανίτης είπε χαρακτηριστικά ότι "αν δεν είχαμε την τέχνη θα πηγαίναμε καθημερινά σε ψυχίατρο". Ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη προσπάθεια του να διασκευάσει ένα λογοτεχνικό κείμενο σε θεατρική παράσταση και ο ποιητής Στρατής Πασχάλης διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη "Φόνισσα".

Τέλος, παρουσιάστηκε ένα ασπρόμαυρο φιλμ του Χρήστου Δήμα που γυρίστηκε στη Τζιά για τη "Φόνισσα".

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, ένα σπουδαίο διήγημα που αξίζει κανείς να παίξει» είπε η πρωταγωνίστρια Μπέττυ Αρβανίτη που επέλεξε το έργο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι ένας ρόλος ελκυστικός και ταυτόχρονα φοβιστικός, δηλαδή, τρομάζεις μπροστά στο μέγεθος και μπροστά στο πρόσωπο. Κυρίως όμως γιατί το όχημα που προσεγγίζει κανείς τη "Φόνισσα" είναι η γλώσσα, γλώσσα μοναδική που αναζητείται σήμερα στο θεατρικό κείμενο και όχι μόνο... Στους καιρούς που εκφραζόμαστε με τρεις λέξεις, η "Φόνισσα" μας φέρνει μπροστά σε μια πολύχρωμη και σπουδαία ελληνική γλώσσα.

Αναφερόμενη στη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας και το ρόλο του θεάτρου η Μπέττυ Αρβανίτη τόνισε ότι "σήμερα έχουμε ανάγκη από έργα που μας συνδέουν με κάτι βαθύτερο, αληθινό και πολύ αυθεντικό, τις ρίζες μας. Αυτό κυρίως έχουμε ανάγκη σήμερα".

Η «Φόνισσα» είναι γραμμένη στην καθαρεύουσα και αποτελείται συνολικά από 17 κεφάλαια. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «ΠανΑθήναια» σε συνέχειες από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 1903, με τον υπότιτλο «κοινωνικόν μυθιστόρημα».

Η πλοκή του εκτυλίσσεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, τη Σκιάθο.

Η παράσταση θα "ανέβει" στις αρχές Νοεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου "Οδού Κεφαλληνίας". ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |