ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 9-2011 >Σε καλό κλίμα η συνάντηση Βενιζέλου - τρόικας /

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Βενιζέλου - τρόικας



Σε καλό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους επικεφαλής της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα, για την αξιολόγηση των μέτρων που θα "αποδεσμεύσουν" την έκτη δόση. Έγινε επισκόπηση μεταρρυθμίσεων και μέτρων, τα οποία θα τεθούν στο "μικροσκόπιο" σε νέες συναντήσεις που θα έχουν οι δύο πλευρές τις επόμενες ημέρες.

Πηγές του υπουργείου εξέφραζαν "ικανοποίηση" για την συνάντηση, διευκρινίζοντας ότι έγινε σε κλίμα "θετικό και δημιουργικό", μετά μάλιστα και τα σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, όπως αναφέρουν.


Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν συναντήσεις των ελεγκτών, όχι μόνο με τον κ. Βενιζέλο, αλλά και με άλλα μέλη της κυβέρνησης.


Οι επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής, επέστρεψαν το πρωί στην Αθήνα, προκειμένου να δώσουν την τελική έγκριση για την εκταμίευση, μέσω έκτακτου Eurogroup τον Οκτώβριο, της 6ης δόσης.

Στο "τραπέζι" των συζητήσεων, τίθενται, εκτός των πρόσφατων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση (ειδικό τέλος στα ακίνητα, μείωση αφορολόγητου ορίου, κ.λπ.), η εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο, καθώς και το νέο φορολογικό σύστημα (αλλαγές στους συντελεστές, περικοπή φοροαπαλλαγών, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, κ.λπ.).

Σχετικές συζητήσεις διεξήχθησαν και πριν από λίγες ημέρες στην Ουάσινγκτον, μεταξύ του κ. Βενιζέλου και των θεσμικών οργάνων των δανειστών μας, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός, υπάρχει ήδη τηλεφωνική συμφωνία με την τρόικα για τα μεγέθη του τρέχοντος έτους και του 2012 και πρέπει να επανεξεταστούν τα μεγέθη του 2013- 2014, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Την Κυριακή οι αποφάσεις για εφεδρεία

Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, το ζήτημα της εφεδρείας που επρόκειτο να τεθεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο παραπέμφθηκε τελικά στην συνεδρίαση της Κυριακής, καθώς το μέτρο συναντά συνταγματικά και νομικά κωλύματα. Έτσι η κυβέρνηση έδωσε χρόνο στους επιτελείς για περαιτέρω επεξεργασία ως την Κυριακή.


Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.


Την Πέμπτη, επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο ετέθη το ζήτημα του ενιαίου μισθολογίου. Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι με την εφαρμογή του αναμένεται να μειωθούν οι μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου κατά 25%.

Αισιοδοξία Βενιζέλου για το EFSF και τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου



Απαντώντας εξάλλου νωρίτερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την κύρωση του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε ικανοποίησή και αισιοδοξία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών σε όλα τα κράτη-μέλη καθώς οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου είναι ζωτικής σημασίας για το ευρώ και την ευρωζώνη.


Ο κ. Βενιζέλος συνέδεσε το θετικό αποτέλεσμα στη γερμανική Βουλή με το γεγονός ότι "η Ελλάδα έστειλε διεθνώς πολύ καθαρά και αποφασιστικά μηνύματα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης και που δεν είναι υποχρεώσεις έναντι της τρόικας και των θεσμικών της εταίρων και πιστωτών, αλλά υποχρεώσεις απέναντι στην ίδια της χώρα και κυρίως απέναντι στις νέες γενιές".


Στις 13/10 η απόφαση για την 6η δόση ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |