ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 9-2011 >Οι καλύτεροι ανοίγουν πανιά, οι άλλοι μένουν στο λιμάνι /

Οι καλύτεροι ανοίγουν πανιά, οι άλλοι μένουν στο λιμάνι



Εκτενές αφιέρωμα στην δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και κυρίως στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στους νέους, που «μεταναστεύουν μαζικά στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, του Βελγίου συμπεριλαμβανομένου», έχει σήμερα η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «L' Echo».

Το αφιέρωμα αναφέρει ότι οι νεαροί Έλληνες, τους οποίους η κρίση έχει οδηγήσει με την πλάτη στον τοίχο και έχουν ως μόνη προοπτική στη χώρα τους την ανεργία, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και μεταναστεύουν μαζικά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συχνά μάλιστα χωρίς να έχουν καμία γνώση πάνω στην αγορά εργασίας της χώρας. Στις Βρυξέλλες, η ελληνική κοινότητα οργανώνεται και κάνει ό,τι μπορεί αλλά συχνά είναι αδύναμη.

Στη συνέχεια, το αφιέρωμα παρουσιάζει τις προσωπικές ιστορίες δύο νεαρών Ελλήνων: του Γιάννη Ανδρεόπουλου, που μόλις έφθασε στις Βρυξέλλες για να αναλάβει ως σεφ στο ελληνικό εστιατόριο «Στροφιλιά» αφού είχε στείλει προηγουμένως το βιογραφικό του στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, αλλά και του Γιώργου Ζήση, που επίσης μόλις έφθασε στη βελγική πρωτεύουσα, αφού έχασε την εργασία του στην Αθήνα, αλλά δεν έχει προς το παρόν βρει δουλειά.

Ο συντάκτης αναρωτιέται εάν είμαστε μάρτυρες ενός μαζικού νέου κύματος μετανάστευσης από την Ελλάδα και αναφέρει ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ προσπαθεί να υποτιμήσει το φαινόμενο.

Στην Αθήνα, σχολιάζει ο συντάκτης, ο άνεμος της αναχώρησης είναι αισθητός.

Σύμφωνα με ευρωβαρόμετρο που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασισμένο σε έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο, περίπου 40% των Ελλήνων θέλουν να δουλέψουν για μία μακρά περίοδο στο εξωτερικό. Ένα νούμερο που μπορεί πλέον να έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

«Αυτοί θα μείνουν στο λιμάνι, οι καλύτεροι όμως θα ανοίξουν πανιά» σημειώνει ο συντάκτης.
Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.grΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/235022/oi-kaluteroi-anoigoun-pania-oi-alloi-menoun-sto-limani-/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |