ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 9-2011 >Κυβερνητική Επιτροπή για τα νέα μέτρα /

Κυβερνητική Επιτροπή για τα νέα μέτρα



Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου ο Ευ. Βενιζέλος ενημερώνει για τις συζητήσεις με την τρόικα και το πλέγμα των νέων μέτρων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα γίνουν σήμερα οι ανακοινώσεις, αλλά μετά το σαββατοκύριακο, με πιθανότερη ημέρα την προσεχή Δευτέρα, μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από τις ΗΠΑ, όπου θα έχει επαφές με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο μέτρων αναμένεται να είναι εξοντωτικό, πλήττοντας νοικοκυριά, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων, εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και έκτακτες εισφορές όπως το ειδικό τέλος για τις δομημένες εκτάσεις που αποκτούν χαρακτήρα μόνιμου μέτρου. Επίσης, την εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, εφεδρεία στο δημόσιο (200.000 μέχρι το 2015), αλλά και μειώσεις μισθών στο δημόσιο μέχρι 40%.


Πιθανόν να υπάρξει μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες εντός της ημέρας.


"Ναι, θα πάρουμε συμπληρωματικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής", ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Όπως τόνισε: "Ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό τον έλεγχο της τρόικας γιατί έτσι θα τεθούμε υπό αυτοέλεγχο".

Κατά την τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, υπήρξε καταρχήν συμφωνία για τα μέτρα της 6ης δόσης.

Όπως έγινε γνωστό, κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της άλλης εβδομάδας, προκειμένου να συνεχίσει την αξιολόγηση, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες, σε Αθήνα, αλλά και σε Ουάσιγκτον σε ανώτερο επίπεδο.

Το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει επαφές με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στις ΗΠΑ και ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να έχει επαφές με την ηγεσία του ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση -την προσεχή Τρίτη- με την καγκελάριο Μέρκελ.


Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άγγελος Τόλκας, είχε δηλώσει ότι θα γίνουν ανακοινώσεις για τα μέτρα εντός της ημέρας, τα οποία "θα είναι στο πλαίσιο της συνεχούς διαπραγμάτευσης που γίνεται".


Τι συζητήθηκε με την τρόικα

Σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του εκπροσώπου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν, προβλέπεται "μαύρη τρύπα" ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το 2012, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μιλά για 120 παρεμβάσεις που θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση.


Ίσως και πάνω από 30% η μείωση του κράτους


Σύμφωνα με τα "Νέα", παρά τις διαβεβαιώσεις ότι στο εξής η έμφαση θα δοθεί στις περικοπές των δαπανών- δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και εφάπαξ όπως επίσης και σε απολύσεις στο Δημόσιο-, δεν έχουν εγκαταλειφθεί και τα εισπρακτικά μέτρα.

Έτσι, στο υπό συζήτηση πακέτο πρωταγωνιστούν η δραστική μείωση του αφορολόγητου από τις 8.000 ευρώ σήμερα στις 4.000-5.000, καθώς και η παράταση του τέλους ακίνητης περιουσίας που θα πληρώνεται μέσω ΔΕΗ ως και το 2014 αντί του 2012.

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο

Αγωνία και προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των υπουργών της κυβέρνησης και των βουλευτών εν αναμονή της ανακοίνωσης των νέων μέτρων. Ήδη, έχουν αρχίσει να διατυπώνονται σενάρια για πρόωρες εκλογές καθώς και απειλές για καταψήφιση νομοσχεδίων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Βήματος", οι συζητήσεις κινούνται γύρω από δύο ερωτήματα: Αν κινδυνεύει η κυβέρνηση να βρεθεί απέναντι σε έναν ισχυρό μέτωπο αντίδρασης σε περίπτωση που εφαρμόσει τα μέτρα που ζητεί η τρόικα. Και αν θα μπορούσε να συζητηθεί ένα σενάριο πρόωρων εκλογών, έπειτα από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η χώρα με χρεοκοπία.

Διαβάστε επίσης:


Βενιζέλος: "Ναι, χρειάζονται και άλλα μέτρα"
"Μαύρο" το 2012 σύμφωνα με το ΔΝΤ
To ΔΝΤ "τραβάει το αυτί" της Ευρώπης
"Η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει"
Πιέσεις για μείωση του δημόσιου τομέα
Fitch: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει
Τι λέει η Eurostat για το έλλειμμα του 2009
Ίσως και πάνω από 30% η μείωση του κράτους
Ποιοι φεύγουν πρώτοι από το Δημόσιο ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |