ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 9-2011 >Αγορασμένες μεταπτυχιακές! /

Αγορασμένες μεταπτυχιακές!



Η φετινή πρωτοφανής καθυστέρηση έλευσης σχολικών βιβλίων στα σχολεία αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου της αποδυνάμωσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Στη Μαγνησία μόνο το 40% των μαθητών του Δημοτικού έχει βιβλία, ενώ στα Γυμνάσια και τα Λύκεια η κατάσταση είναι τραγική μιας και έχει παραληφθεί μόλις το 7% των βιβλίων. Η κατάσταση αποσύνθεσης όμως έχει μεταφερθεί και στο Πανεπιστήμιο, μιας και πλέον και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορούν, πληρώνοντας φυσικά αδρά, να έχουν έτοιμη την πτυχιακή ή διδακτορική τους εργασία από εταιρίες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Κοινό μυστικό αποτελεί τα τελευταία χρόνια η ύπαρξη εταιριών ακόμη και ιδιωτών που δρουν στο Βόλο και «εξυπηρετούν» τους φοιτητές των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γράφοντας εκείνοι αντί αυτών τις εργασίες τους.
Η κατάσταση όμως έχει επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με διάφορες διαφημίσεις που διανέμονται στο χώρο του Πανεπιστημίου αλλά και με εταιρίες που εδρεύουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα πλοκάμια των οποίων φτάνουν μέχρι και την περιοχή μας.
Ακόμη εταιρία από τη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια εκστρατεία ενημέρωσης στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διαφημιστικά φυλλάδια και κάρτες έχουν γεμίσει το Βόλο, προτρέποντας τους φοιτητές του τοπικού Ιδρύματος να έρθουν σε επικοινωνία για να λάβουν… βοήθεια στις σπουδές τους.

Αν και σύμφωνα με πανεπιστημιακούς, οι οποίοι αναγνωρίζουν από τους φοιτητές τους εάν το κείμενο που έχουν παραδώσει είναι δικό τους ή προέρχεται από κάποια εταιρία, το φαινόμενο ακόμη δεν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, πιστεύουν πως στο μέλλον αυτό θα αναδειχθεί σε σύστημα.
Αιτία είναι η επιθυμία των φοιτητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να βγουν άμεσα στην αγορά εργασίας.

Ο τσουχτερός τιμοκατάλογος
Στο Βόλο εδώ και χρόνια υπήρχαν ελάχιστοι απόφοιτοι πανεπιστημίων, των οποίων η δουλειά ήταν αποκλειστικά η συγγραφή εργασιών. Από στόμα σε στόμα μεταφέρονταν οι πληροφορίες στους φοιτητές, οι οποίοι προσπαθούσαν να κρατήσουν επτασφράγιστο το μυστικό με τον φόβο πως η εργασία τους ίσως τελικά να μην ολοκληρωνόταν.
Σε ό,τι αφορά τις εταιρίες που συνεργάζονται και με φοιτητές από το Βόλο, αναλαμβάνουν τη συγγραφή εργασιών που δίδονται στους φοιτητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αλλά και των πτυχιακών εργασιών.
Οι τιμές είναι ιδιαιτέρως τσουχτερές και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ για 70 σελίδες εργασιών, ανάλογα με την εταιρία.
Ένας ενδεικτικός τιμοκατάλογος που ισχύει είναι πως η κάθε σελίδα της εργασίας χρεώνεται με 20 ευρώ, περίπου με 0.088 ευρώ η μία λέξη του κειμένου! Στο Βόλο αυτή η τιμή είναι μικρότερη μιας και κυμαίνεται στα 0,005 ευρώ ανά λέξη κειμένου, ενώ εάν η εργασία ανατεθεί σε κάποιο απόφοιτο ο οποίος ασχολείται με το αντικείμενο, τότε το κόστος είναι 3 ευρώ ανά σελίδα, 150 ευρώ συνολικά για μία εργασία των 50 σελίδων.
De facto θεωρείται πως ο ενδιαφερόμενος φοιτητής θα πρέπει να καταβάλει 100 ευρώ για την κάθε εργασία, αλλιώς η εταιρία δεν αναλαμβάνει τη συγγραφή της. Οι εργασίες εκείνες που φαίνεται πως είναι στην κορυφή των προτιμήσεων είναι οι πτυχιακές, τις οποίες καταθέτει ο φοιτητής για να ολοκληρώσει τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών του.
Οι τιμές για μία πτυχιακή εργασία ανάλογα με την εταιρία ή τον ανεξάρτητο ιδιώτη κυμαίνονται από 500 ευρώ έως και 1.100 ευρώ. Η πιο φθηνή εργασία που αναλαμβάνουν οι εταιρίες είναι η δακτυλογράφηση του υλικού που έχει συγκεντρώσει ο φοιτητής, ενώ το ακριβό πακέτο περιέχει τη συγγραφή της μέσω όμως της βιβλιογραφίας που θα καταθέσει ο φοιτητής.
Ο τιμοκατάλογος ανεβαίνει όμως ακόμη πιο πολύ, όταν ο φοιτητής ενδιαφέρεται για διδακτορική εργασία ή εργαστηριακή. Εκεί θα πρέπει να καταβάλει από 1.300 έως και 1.500 ευρώ σε εταιρία.
Εκτός όμως από τις πτυχιακές εργασίες πάταγο φαίνεται πως κάνουν οι μεταφράσεις από αγγλικά σε ελληνικά και το αντίστροφο, με πολλούς πτυχιούχους άλλων πανεπιστημίων να πληρώνονται για να «βοηθήσουν» τους φοιτητές.
Οι μεταφράσεις πολλές φορές χρειάζονται τόσο για την παρακολούθηση των μαθημάτων, καθώς στους φοιτητές δίνεται και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, όσο και για τη συγγραφή εργασιών.
Εκεί οι τιμές είναι πιο χαμηλές και κυμαίνονται στα 50 - 100 ευρώ για μερικές σελίδες. Βέβαια όσο αυξάνεται ο όγκος των σελίδων, τόσο αυξάνεται και η τιμή.
Στην περίπτωση των πτυχιακών εργασιών θα πρέπει να αναφερθεί ακόμη μία πτυχή. Οι συγγραφείς αυτών πολλές φορές ετοιμάζουν μόνοι τους μία εργασία με θέμα το οποίο ενδιαφέρει πολλούς φοιτητές ανάλογα με το τμήμα στο οποίο φοιτούν και την πωλούν αμέσως, έτοιμη για την κατάθεσή της στο Πανεπιστήμιο. ΠΗΓΗ:taxydromos.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |