ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 9-2011 >Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα /

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα



Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και της τρόικας που ξεκίνησαν χθες, θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές τείνουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με ένα νέο πακέτο μέτρων, με επίκεντρο τις περικοπές στο Δημόσιο, που θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στη χώρα.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί σήμερα και το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα καλύπτει ένα «κενό» 1 δισ. ευρώ για φέτος που δημιουργείται από την αναμενόμενη χαμηλή απόδοση του τέλους ακινήτων, ενώ θα επεκτείνεται και στο 2012.

Η κατεύθυνση των νέων μέτρων είχε ήδη καταστεί λίγο-πολύ σαφής από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, αλλά και του αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα, σε συνέδριο του περιοδικού «Economist» που μεταφράζεται σε: «λιγότερο κράτος, με κλείσιμο φορέων, εφεδρεία, απολύσεις υπαλλήλων και μειώσεις μισθών».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι «υπάρχει πλεονάζον δυναμικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον στενό δημόσιο τομέα», καθιστώντας σαφές ότι η μείωση προσωπικού αφορά και τον στενό δημόσιο τομέα. Το υπουργείο, είπε, καταγράφει την κατάσταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον στενό δημόσιο τομέα.

Είχε προηγηθεί η προτροπή του κ. Τράα να «μην περιοριζόμαστε από ταμπού σε ό,τι αφορά το κλείσιμο αναποτελεσματικών επιχειρήσεων και τις εφεδρείες».

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα θα δημοσιευθούν οι αποφάσεις - που έπρεπε να έχουν δημοσιευθεί εδώ και μέρες - για την αναδιάρθρωση των φορέων οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δύο τελευταίους νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Στα καλά νέα συγκαταλέγεται το ότι δεν θα υπάρχουν νέοι φόροι για να μειωθεί το έλλειμμα. «Δεν αντέχει άλλους φόρους η οικονομία», είπε ο κ. Τράα, προσθέτοντας ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ώστε «να πληρώσουν οι πλούσιοι».

Για την ύφεση, οι χθεσινές προβλέψεις ήταν πιο δυσοίωνες από κάθε προηγούμενη φορά αφού ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 5,5% και ο κ. Τράα προέβλεψε ότι και το 2012 θα υπάρχει και πάλι μείωση 2,5%.
Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.grΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/231920/neos-guros-diapragmateuseon-me-tin-troika/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |