ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 9-2011 >Τον Οκτώβριο την 6η δόση /

Τον Οκτώβριο την 6η δόση



Η απόφαση για την καταβολή της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί τον Οκτώβριο, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Kλοντ Γιούνκερ.

"Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας", τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) στην Πολωνία.

Ο κ. Γιούνκερ, αφού χαιρέτισε τα νέα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων, που ζητεί η Φινλανδία.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Όλι Ρεν, ανακοίνωσε ότι η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα. "Προσδοκούμε την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι "χρειάζεται να δούμε την εφαρμογή των μέτρων και την επιμονή της κυβέρνησης προς αυτό το στόχο".

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπογράμμισε την ανάγκη για την πλήρη επίτευξη όλων των στόχων.

Στις εργασίες του Eurogroup συμμετείχε για πρώτη φορά ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος ζήτησε να μπει ένα τέλος στις "αόριστες δηλώσεις" αξιωματούχων για ενδεχόμενο διάλυση της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να συγκρατήσει την κρίση χρέους, ωστόσο θα "πρέπει να επιλέξει να το κάνει", είπε, συμπληρώνοντας ότι η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.


Οι Αμερικανοί εστιάζουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας


Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσίασε τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά ικανοποίησαν το στόχο να υπάρχει θετική αξιολόγηση από την τρόικα, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα "χωρίς καθυστέρηση, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλίσεις" και να εφαρμοστεί το PSI (συμμετοχή ιδιωτών), ενώ τόνισε ότι "είναι μία μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα: είμαστε στο σωστό δρόμο".


Τρισέ: Η Ευρωζώνη πρέπει να προλαβαίνει τις εξελίξεις


Δήλωση Βενιζέλου κατά την προσέλευση του



Δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να επανέλθει τη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, ανέφερε ότι στο Eurogroup θα εξετασθεί το θέμα των εγγυήσεων, εκτιμώντας ότι δύσκολα θα ληφθούν σήμερα οι τελικές αποφάσεις.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση, τον Οκτώβριο, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. "Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τον δικό μας δρόμο , αλλά, "εάν οδηγούμασταν σε μία κατάσταση που φαίνεται ότι είναι υψηλότερου κόστους από μία εναλλακτική λύση", όπως η χρεοκοπία, "θα έπρεπε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο", δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στο Eurogroup, δήλωσε: "Η καλύτερη λύση είναι να ακούει (σ.σ.: και όχι να μιλάει".

Μία κατάρρευση της Ευρωζώνης θα οδηγήσει πιθανότατα στη διάλυση συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους στην περιοχή και εγείροντας μακροπρόθεσμα ακόμη και την πιθανότητα πολέμου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Γιάτσεκ Ροστόφσκι. "Αν η Ευρωζώνη διαλυθεί, είναι δύσκολο να αποκλεισθεί η πιθανότητα διάλυσης και της ΕΕ", πρόσθεσε.

Προειδοποίηση από ΔΝΤ

Ενώ η ΕΕ κωλυσιεργεί, αυξάνονται οι πιέσεις προς τη χώρα μας για ταχύτερη και επαρκέστερη εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αφού χαιρέτισε την κοινή δήλωση στήριξης της Ελλάδας από τον γάλλο πρόεδρο και την γερμανίδα καγκελάριο, προειδοποίησε ότι η στήριξη "δεν είναι χωρίς αντίτιμο".

Ρεπορτάζ του Euronews ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |