ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 9-2011 >Eurogroup στη σκιά της ελληνικής κρίσης /

Eurogroup στη σκιά της ελληνικής κρίσης



Σε κλίμα αβεβαιότητας για το ευρώ, με αιχμή την κατάσταση στην Ελλάδα, συνεδριάζουν την Παρασκευή και το Σάββατο οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στην Πολωνία, αναζητώντας συμφωνία επί μέτρων που θα αντιμετωπίσουν την κρίση. Στις εργασίες θα συμμετέχει και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin, στις οποίες την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Ευ. Βενιζέλος, "σκιάζει" η καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από κοινοβούλια κρατών - μελών. Η αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση έχει προκαλέσει νέα ρευστότητα στις αγορές.

Πληροφορίες της Wall Street Journal αναφέρουν ότι ο αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να απευθύνει έκκληση προς την ΕΕ για πιο αποφασιστική δράση απέναντι στο ενδεχόμενο το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας να "μολύνει" τράπεζες της Ευρώπης και το παγκόσμιο σύστημα.

Προειδοποίηση από ΔΝΤ

Ενώ η ΕΕ κωλυσιεργεί, αυξάνονται οι πιέσεις προς τη χώρα μας για ταχύτερη και επαρκέστερη εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αφού χαιρέτισε την κοινή δήλωση στήριξης της Ελλάδας από τον γάλλο πρόεδρο και την γερμανίδα καγκελάριο, προειδοποίησε πως η στήριξη "δεν είναι χωρίς αντίτιμο".

Παρατηρώντας ότι διαπιστώνει "μεταρρυθμιστική κόπωση" εκ μέρους της Ελλάδας, σημείωσε ότι το ΔΝΤ ακολουθεί την ίδια διαδικασία για όλες τις χώρες τις οποίες δανειοδοτεί. "Το ΔΝΤ ακολουθεί την ίδια διαδικασία για όλα τα προγράμματά του. Βλέπουμε τις δεσμεύσεις, βλέπουμε αν εκπληρώνονται και αποφασίζουμε την εκταμίευση της βοήθειας. Αν δεν υπάρξει πρόοδος, δεν θα υπάρξει και χρηματοδότηση", σημείωσε.

Προϋποθέσεις για την επιστροφή της τρόικας

Η υπομονή εξαντλείται και εκ μέρους της ΕΕ. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε ότι η τρόικα μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή της στην Ελλάδα "στα τέλη Σεπτεμβρίου".

"Αν (οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης) είναι πειστικές, η αποστολή επιθεώρησης θα μπορούσε να επιστρέψει στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τονίζω όμως και πάλι, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρωθεί όλα όσα έχουν απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η αποστολή", υπογράμμισε.

Ρεπορτάζ του Euronews ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |