ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 9-2011 >Ξεπαγώνουν κονδύλια 7,7 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ /

Ξεπαγώνουν κονδύλια 7,7 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ



Στην άμεση υλοποίηση προγραμμάτων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις, αξίας 7,7 δισ. ευρώ, στην επιτάχυνση της απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αποβλέπει η παροχή της τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, που ξεκινά σήμερα με την επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (task force) Χορστ Ράιχενμπαχ.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, ο οποίος υπογράμμισε ότι η τεχνική βοήθεια θα επικεντρωθεί σε τομείς όπως η δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην ελληνική διοίκηση, ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών στον τομέα της Υγείας .

Σύμφωνα με την Επιτροπή, βασικός στόχος της τεχνικής βοήθειας είναι η τόνωση της ανάπτυξης καθώς και η αύξηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα Δράσης έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, και αποτελείται από αποσπασμένα στελέχη της Επιτροπής και των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ομάδα, που θα αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον επίτροπο οικονομίας Όλι Ρεν, αποτελείται από 30 άτομα και θα έχει ως βάση τις Βρυξέλλες με ομάδα υποστήριξης στην Αθήνα. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που προκάλεσε η απόφαση για σύσταση αυτής της ομάδας δράσης είναι ότι πάνω από 500 εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και των κρατών είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την στελέχωση της. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση προόδου της ομάδας δράσης αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι στόχος της ομάδας δράσης είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας, επισημαίνοντας πως δεν είναι με κανένα τρόπο πρόθεση της Επιτροπής να τεθεί η Ελλάδα υπό κηδεμονία.

Από την Επιτροπή διευκρινίστηκε ακόμη ότι ο ρυθμός απορρόφησης από την Ελλάδα των κονδυλίων συνολικού ύψους 20,2 δισ. ευρώ της περιόδου 2007-2013 ανέρχεται σήμερα στο 30%, και βρίσκεται περίπου στο μέσο κοινοτικό όρο. Η Επιτροπή σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση που υπέβαλε τον Αύγουστο για αύξηση, από 85% σε 95%, της κοινοτικής συνεισφοράς στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ελλάδας από την ΕΕ θα έλθει προς έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.grΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/228738/xepagonoun-kondulia-77-dis-euro-apo-to-espa/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |