ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 9-2011 >Θανάσης Βέγγος: Η Ελλάδα είπε αντίο στον καλό άνθρωπο /

Θανάσης Βέγγος: Η Ελλάδα είπε αντίο στον καλό άνθρωπο



Λαϊκό προσκύνημα για τον Θανάση Βέγγο. Μια λαοθάλασσα ξεπροβόδισε χθες τον μεγάλο ηθοποιό που απέδρασε στη «Μαγική πόλη».

Με τα μάτια δακρυσμένα χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας -ανάμεσά τους εκατοντάδες νέοι- με ιδρωμένα πρόσωπα από τον καυτό ήλιο περίμεναν υπομονετικά στην ουρά που ξεκινούσε από τον πεζόδρομο της οδού Αποστόλου Παύλου και κάλυπτε όλο τον ανηφορικό δρόμο μέχρι το ναό της Αγίας Μαρίνας, εκεί που εκκλησιαζόταν ο Θανάσης Βέγγος και όπου γύρισε πολλές από τις ταινίες του.

Συντετριμμένη η κυρία Ασημίνα, η σύντροφός του, και στο πλευρό της τα δύο αγόρια τους, ο Βασίλης και ο Χάρης.

«Εκεί που πας, Θανάση, να ξέρεις ότι οι άγγελοι δεν τρέχουν, ούτε ξέρουν από βέσπα!» Ο γιατρός του, Τάκης Παπαθανασόπουλος, διευθυντής της νευρολογικής κλινικής του νοσοκομείου του Ρίου, συγκίνησε το πλήθος αποχαιρετώντας τον φίλο του.

Ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο σκηνοθέτης του «Θου Βου» και στενός του φίλος, λιποψύχησε και τον έβγαλαν από την εκκλησία. Ο Λάκης Λαζόπουλος, με κατακόκκινα μάτια, έστεκε βουβός.

«Ο Βέγγος ήταν ένας αληθινά καλός άνθρωπος, ο οποίος προφήτευσε όλο το άγχος που ερχότανε και έτρεχε σε μια εποχή, σε μια Ελλάδα και μια Αθήνα που όλα κυλούσαν αργά. Ηταν σαν να είδε την Ελλάδα που ζούμε σήμερα και σταμάτησε να τρέχει τώρα που τρέχουμε όλοι πια» αρκέστηκε να πει.

Ο Παντελής Βούλγαρης ένιωθε μοναξιά στη «βαθειά ψυχή» του. Η πρόεδρος του ΣΕΗ Λίλα Καφαντάρη παραλίγο να καταρρεύσει. Η Βάσια Τριφύλλη, συμπρωταγωνίστριά του σε πολλές ταινίες, ήταν αμίλητη με το πρόσωπο γεμάτο θλίψη. Η Κάκια Ιγερινού έκανε μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί στα πόδια της. Ο Γιάννης Βογιατζής με δυσκολία είπε δυο λόγια από καρδιάς για τον «σεμνό άνθρωπο και αγωνιστή της ζωής και της τέέχνης».

Τις καρδιές να ραγίσουν έκανε ο πνευματικός του Θανάση Βέγγου αποχαιρετώντας τον με τον στίχο του ποιητή: «Είτε βραδιάζει, είτε φέγγει, είναι λευκό το γιασεμί, όπως η ψυχή σου».

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σαν τσαμπιά από σταφύλια «κρεμόταν» ο κόσμος από τις σκάλες της εκκλησίας. Οι ταράτσες των γύρω σπιτιών και τα μπαλκόνια ήταν γεμάτα. Με πρησμένα μάτια βγήκε από την εκκλησία ο Δημήτρης Πιατάς. Η Αννα Φόνσου, ντυμένη στα μαύρα. Ο Πασχάλης Τσαρούχας άφησε ένα λουλούδι της άνοιξης στη σορό του «καλού μας ανθρώπου». Ο Φαίδων Γεωργίτσης έστεκε δακρυσμένος και περίμενε στη γωνία για το τελευταίο χειροκρότημα: «Ο αγαπημένος μας Θανάσης Βέγγος ήταν η εμβληματική προσωπικότητα του 20ού αιώνα που συμβόλιζε τον πολύπαθο Ελληνα της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής Ελλάδας».

Ο Νίκος Παπαναστασίου, που μοιράστηκε τη σκηνή του «Δελφινάριου» με τον μεγάλο εκλιπόντα, θυμήθηκε στιγμιότυπα από τη συνεργασία τους: «Το τι του κάναμε με τον Κώστα Τσάκωνα δεν λέγεται! Ποτέ όμως δεν θύμωνε».

Πολλά τα στεφάνια από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου. Την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχος Χυτήρης.

Η οικογένεια του ηθοποιού μέχρι την τελευταία στιγμή δεν αποκάλυψε πότε και πού θα γίνει η ταφή. Επιθυμία τους είναι να γίνει σε στενό κύκλο.Παρά την φήμη του και το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και κάμερες τον πολιορκούσαν στενά τα τελευταία χρόνια, ο Θανάσης Βέγγος έφυγε από τη ζωή διακριτικά έτσι όπως έζησε. Link:[http://ourlife.gr/permalink/permalink/3052.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |