ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 9-2011 >Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για το νόμο - πλαίσιο /

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για το νόμο - πλαίσιο



Με συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που ξεκίνησαν με καταλήψεις. Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αντεπιτίθεται σε όλους εκείνους που κλείνουν τα Πανεπιστήμια.

Στις 12:00 το μεσημέρι πραγματοποιείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ θα ξεκινήσουν από την Ομόνοια. Ανάλογη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη.

Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προτίθεται, σε συνεργασία και με άλλα ιδρύματα, να προβεί σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσουν οι πρυτάνεις στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

Ήδη, υπό κατάληψη τελούν 80 τμήματα και σχολές σε όλη τη χώρα, όπως το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ε.Μ.Πολυτεχνείο, το πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και στην Πάτρα. Παράλληλα, έχουν μεταφερθεί οι εξεταστικές περίοδοι στα Πανεπιστήμια : Ε.Μ.Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Θράκης, Ιωαννίνων και Αιγαίου.

Επίσης, σε κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν το πρωί φοιτητές που πρόσκεινται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ζητώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την απομάκρυνση επιχειρηματικών συμφερόντων από το πανεπιστήμιο.


Πελεγρίνης: Αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις θα εφαρμοστεί ο νόμος


Την Τετάρτη (31/8), φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το ξενοδοχείο όπου βρίσκονταν οι Πρόεδροι των ΤΕΙ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους, εναντίον του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις παρατάξεις των φοιτητών που τάσσονται ανοιχτά υπέρ των καταλήψεων είναι η ΠΑΣΠ, ενώ φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία από τις λίγες φορές που υπάρχει ένα είδος σύμπνοιας των φοιτητικών παρατάξεων, καθώς η πλειοψηφία των μελών τους, ανεξαρτήτως εάν είναι υπέρ των καταλήψεων ή εναντίον, στηρίζουν κινητοποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της ΔΑΠ του Οικονομικού του Πανεπιστημίου Αθηνών που περιείχε βαρείς χαρακτηρισμούς ακόμη και κατά του αρχηγού της ΝΔ, οδήγησε σε απομάκρυνση του επικεφαλής της παράταξης.

Ρήγμα στο Μετσόβειο

Διχασμός παρατηρείται στις τάξεις των εκπαιδευτικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς καθηγητές διαφωνούν με την πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος για μεταφορά της εξεταστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, η Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία του ΕΜΠ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι είναι συνεπής με τη διακήρυξή της «που υπερψηφίσθηκε από το 41% των συναδέλφων μελών ΔΕΠ στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2010. Θεωρεί ότι σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, πρέπει τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ανοιχτά και σε πλήρη ακαδημαϊκή λειτουργία.

Οι καθηγητές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ που ανέβαλε την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, ναρκοθετώντας το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε τελειόφοιτους φοιτητές και αποθαρρύνοντας τους νεότερους».

Ιδιαίτερα τονίζουν ότι θεωρούν «αυτονόητη την άμεση εφαρμογή του νέου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα θετικά και αρνητικά του σημεία θα αναδειχθούν και θα αξιολογηθούν στην πορεία εφαρμογής». Και οι καθηγητές καταλήγουν: «Η Ακαδημαϊκή Κοινότητα και ο καθένας από μας προσωπικά έχει την ευθύνη να εργασθεί για μια ουσιαστική αξιοποίηση, αποτίμηση και ενδεχόμενη βελτίωση του νέου θεσμικού πλαισίου».

Προβλήματα στα ΤΕΙ

Tα TEI αντιμετωπίζουν πλέον ιδιαίτερα προβλήματα, με τη δραματική μείωση των προϋπολογισμών, με την έλλειψη διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού και τη μείωση, κατά 55%, του αριθμού του έκτακτου προσωπικού των ιδρυμάτων, τόνισαν οι Πρόεδροι των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή τους.

"Η Σύνοδος ομόφωνα αποφαίνεται ότι ο νέος Νόμος, σε ό,τι αφορά τον Τεχνολογικό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν διασφαλίζει μια ενιαία, ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν δίδει διέξοδο ολοκληρωμένης ανάπτυξης στα ΤΕΙ και δεν επιλύει σοβαρά συσσωρευμένα προβλήματα. Αντ' αυτού, με την πολιτική που εφαρμόζεται επιδεινώνονται πολλά από αυτά", υπογράμμισαν οι επικεφαλής των ΤΕΙ. ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |