ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 8-2011 >Ναύπακτος -Μαγικές εικόνες /

Ναύπακτος -Μαγικές εικόνες



Ανάμεσα στα βασικά σας «Θέλω», σε πολύ μικρή απόσταση από την Αθήνα (μόλις 2 ώρες) η Ναύπακτος είναι αποκάλυψη.

Η πόλη χαρίζει μαγικές εικόνες.

Συνδυάζει βουνό και θάλασσα αφ’ ενός, αφ’ ετέρου διατηρεί την παραδοσιακή της εικόνα αφού το λιμανάκι της που είναι από τα πιο γραφικά της Ελλάδας, το περίφημο κάστρο, τα σοκάκια κι η αρχιτεκτονική των παλαιών κατοικιών, δένουν αρμονικά το σήμερα με το χθές.

Οι περισσότεροι τη γνωρίζουν από την ναυμαχία της η οποία είναι από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας. Την Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Το επιβλητικό της κάστρο σε ταξιδεύει στην ιστορία…

Σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη που διαθέτει ότι χρειάζεται ένας επισκέπτης. Οι παραλίες της Ψανή και Γρίμποβο βρίσκονται αριστερά και δεξιά της, ολοκληρώνοντας το Πάζλ.

Η Ναύπακτος έχει ικανοποιητική υποδομή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Το ξενοδοχείο ΝΑΥΣ στην Ψανή αλλά και το ΑΚΤΗ στο Γρίμποβο κυριαρχούν. Η διακόσμηση αλλά και η θέση τους με απεριόριστη θέα δίπλα στη θάλασσα είναι φανταστική.

Μετά τη βόλτα στο λιμάνι και στα σοκάκια του στενοπάζαρου, πρωινός καφές στο Living Room στο Γρίμποβο, αν και το βράδυ εκεί θα πιείς και τα ποτάκια σου.

Στο Castelo (στο δρόμο για το κάστρο) βλέπεις όλη την πόλη πανοραμικά. Πρέπει να το επισκεφτείς μέρα για cafe – snack - γλυκά και νύχτα για ειδυλλιακά ποτά.

Μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε όσο θα είστε εκεί για τις εκδηλώσεις και όχι μόνο του bar Cervantes.

Για φαγητό ανάμεσα σε πολλά, το Bocca di Rossa Ιταλικό εστιατόριο στην Ψανή, ανακαινίστηκε και μεσημέρι βράδυ καλύπτει τους γευστικούς μας κάλυκες. Καλή κι ενημερωμένη λίστα κρασιών, προσεγμένες γεύσεις και άψογο service.

Βέβαια δεν μένεις μόνο στην πόλη.

Οι επιλογές είναι πολλές και μια από αυτές είναι οι κοντινές διαδρομές. Εστιάζουμε στο Σκάλωμα για μπάνιο (πολύ χαρούμενο εκεί και ζωντανό το beach bar Mast) και στο Μοναστηράκι με το γραφικό ψαρολίμανο. Εδώ όταν πεινάσετε θυμηθείτε ότι υπάρχει το “ΕΝ ΠΛΩ” .

Η Ναύπακτος είναι λοιπόν προσιτή, τόσο από άποψη απόστασης όσο και από άποψη τιμών.

Οι επιχειρηματίες του τόπου προσέχουν πάντα να περνάτε καλά.

Σίγουρα, μετά την πρώτη επίσκεψη θα ξαναπάτε γιατί όλα είναι πανέμορφα.

Ιστορία - Πολιτισμός

Η ιστορική διαδρομή της Ναυπάκτου είναι μεγάλη. Ξεκινάει επίσημα από το 1104 π.χ. με τους Δωριείς να καταφθάνουν και να κατασκευάζουν εκεί πλοία. Ναυς + πήγνυμι = κατασκευάζω πλοίο. Μετά, περνούν απέναντι στην Πελοπόννησο.

Αρχικά η πόλη ανήκε στους Εσπέριους Λοκρούς μέχρι το 454 π.χ. που οι Αθηναίοι την αφαιρούν από την κυριαρχία τους. Στην συνέχεια συναντάμε εγκατεστημένες οικογένειες Μεσσηνίων που είχαν διωχθεί από τους Σπαρτιάτες.

Κατά τους Πελοποννησιακούς πολέμους Αθηναίοι και Σπαρτιάτες συγκρούονται εδώ. Ο Φορμίων για τους πρώτους κι ο Κνήμος για τους δεύτερους ναυμαχούν κι επικρατεί ο πρώτος. Αυτό συνέβη το 429 π.χ. Λίγο αργότερα, το 426 π.χ. με προτροπή των Μεσσηνίων, οι Αθηναίοι με τον στρατηγό Δημοσθένη εκστρατεύουν κατά των Αιτωλών. Δεν κατάφερε όμως να κάμψει την αντίστασή τους στην μάχη του Αιγιτίου κι αναγκάζεται σε οπισθοχώρηση. Αργότερα ο Σπαρτιάτης στρατηγός Ευρύλοχος με συμμάχους τους Εσπέριους Λοκρούς, προελαύνει στην Ναύπακτο. Μετά την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς (405 π.χ), αποχωρούν οι Μεσσήνιοι οι οποίοι φεύγουν για την Μεγάλη Ελλάδα (Σικελία), οι Αχαιοί κυριεύουν την πόλη οι οποίοι με τη σειρά τους, διώχνονται από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα κατά το 361 π.χ. Μετά την παραχώρηση από τον Φίλιππο τον Β’ της Μακεδονίας το 350 π.χ. η πόλη γίνεται κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Ονομάζεται δε πλέον Αιτωλία Επίκτητος. Το 191 π.Χ. οι Ρωμαίοι αφού πολιόρκησαν την πόλη, έλυσαν την πολιορκία υπογράφοντας ανακωχή με τους Αιτωλούς.

Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ρωμαίων γνώρισε ακμή λόγω της σημαντικής της θέσης ακριβώς απέναντι από τη Πελοπόννησο.

Αποικία της Ναυπάκτου ήταν η νήσος Κέα, που έλαβε το όνομά της από έναν ήρωα της πόλης.

Στα χρόνια του Βυζαντίου είναι σημαντική πόλη διότι αποτελεί λιμάνι για τους ταξιδιώτες προς Ιταλία και Κωνσταντινούπολη.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, η πόλη έγινε μέρος του Δεσποτάτου της Ηπείρου για περίπου έναν αιώνα (1204-1294). Το 1294 ο Δεσπότης της Ηπείρου, Νικηφόρος Α' Κομνηνός Δούκας, πάντρεψε την κόρη του και έδωσε την πόλη προίκα στον γαμπρό του Φίλιππο, πρίγκιπα του Τάραντα. Αυτός οχύρωσε την πόλη και έκοψε νομίσματα. Αργότερα όμως η πόλη ήρθε στην επικράτεια του Δουκάτου των Νέων Πατρών και αργότερα πέρασε στην κυριαρχία του Αρβανίτη Μπούα Σπάτα. Την περίοδο εκείνη η πόλη ονομαζόταν από τους Έλληνες Έπακτος ή Επαχτος, από τους Φράγκους Νεοπάντ-Νεπάντ-Λεπάντ ή Λεπάντο.

Πέρασε ένα διάστημα Ενετοκρατίας από το 1407 μέχρι πριν πέσει στα χέρια των Τούρκων το 1499. Τότε έλαβε και την σημερινή του μορφή το κάστρο της πόλης. Το 1458 ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής πολιόρκησε ανεπιτυχώς την πόλη, που παρέμεινε στα χέρια των Βενετών. Τελικά το 1499 ο Βαγιαζήτ ο Β' με τον Τουρκικό στόλο ανάγκασε τους Βενετούς να του παραδώσουν την πόλη.

Το 1571 έγινε η Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η μεγάλη νίκη των χριστιανών εναντίον των Τούρκων απετέλεσε ορόσημο για την ιστορία της Ευρώπης σε συνδυασμό με τον εορτασμό της Παναγίας της Ναυπάκτου.

Το 1821 οι κάτοικοι της περιοχής πήραν μέρος στην Επανάσταση. Οι επιχειρήσεις στην πόλη άρχισαν τον Μάιο. Η αντίσταση των Τούρκων ήταν επιτυχημένη και κράτησε αρκετά χρόνια. Στις 18 Απριλίου 1829, απελευθερώθηκε οριστικά από τους Τούρκους, όταν ο Ανδρέας Μιαούλης απέκλεισε το λιμάνι της πόλης και ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν το φρούριο. Φεύγοντας οι κατακτητές, άφησαν πίσω τους ελάχιστες οικογένειες Ελλήνων οι οποίες, μάλιστα, ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις Σουλιώτικες οικογένειες (Μποτσαραίοι, Τζαβελαίοι κλπ), στις οποίες το νεοσύστατο ελληνικό κράτος είχε παραχωρήσει τα τουρκικά αρχοντικά, ως αντιστάθμισμα για την προσφορά τους στον Αγώνα.

Αξιοθέατα

Το άγαλμα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες στο λιμάνι της Ναυπάκτου.

Το εντυπωσιακό και πολύ καλά διατηρημένο κάστρο (είναι το μοναδικό κάστρο στην Ευρώπη με πέντε αμυντικά διαζώματα, πέντε αμυντικές ζώνες, δηλαδή) που δεσπόζει στο λόφο με τα πεύκα ακριβώς πίσω από την πόλη.

Το γραφικό ενετικό λιμάνι.

Το αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη που λειτουργεί ως μουσείο.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε πολλά σπίτια του κέντρου και τα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια.

Οι δύο παραλίες αριστερά και δεξιά του λιμανιού Γρίμποβο και Ψανή αντίστοιχα, καθώς και οι κοντινές παραλίες των παραθαλάσσιων χωριών της Φωκίδας, Χιλιαδού, Μοναστηράκι, Σκάλωμα.

Το μουσείο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 “Μουσείο ΦΑΡΜΑΚΗ”.

Προσωπικότητες

Διάφορες σημαντικές προσωπικότητες κατάγονται από την Ναύπακτο. Ο λογοτέχνης και πολιτικός Γεώργιος Αθανασιάδης – Νόβας που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ο συγγραφέας Σπύρος Μελάς, ο Αγέλαος, ο Σταμάτης Σταματίου (Σταμ - Σταμ) κ.ά Link:[http://ourlife.gr/permalink/7453.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |