ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 8-2011 >Τι κάνει σήμερα ο Νίκος Πιλάβιος; /

Τι κάνει σήμερα ο Νίκος Πιλάβιος;



Ο Νίκος Πιλάβιος μεγάλωσε γενιές παιδιών με τα παραμύθια του. Η πρώτη επαφή του με το θέαμα έγινε όταν εκείνος ήταν μόλις οκτώμισι ετών. Με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Πέτρου στο έργο «Η νεράιδα του χιονιού» του Άντερσεν, στον παιδικό θίασο Κατερίνας το Νοέμβριο του 1951 άρχισε ως ηθοποιός την καριέρα του. Από εκείνη τη χρονιά μέχρι το 1959 πρωταγωνιστούσε συνεχώς στο θέατρο.

Σε ηλικία 17 ετών κι ενώ φοιτούσε στο Γυμνάσιο, μπήκε πρώτος στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε με άριστα το καλοκαίρι του 1963. Τον Ιανουάριο του 1966 μετά και από την θητεία του στο στρατό, έφυγε για το Λονδίνο όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο «Royal Academy of Dramatic Art» και παρακολούθησε όλες τις παραστάσεις. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, άρχισε την επαγγελματική του καριέρα ως ηθοποιός με το θίασο της Έλλης Λαμπέτη και το έργο του Τζ. Μπέρναντ Σώου «Αγία Ιωάννα».

Τον Απρίλιο του 1967 έφυγε στο εξωτερικό και λίγο αργότερα επέστρεψε στην πατρίδα του και άρχισε να δουλεύει στο θέατρο, με διάφορους θιάσους, στο ραδιόφωνο και αργότερα στην τηλεόραση πάντα ως ηθοποιός μέχρι το 1974.

Ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε την ραδιοφωνική εκπομπή «Παιδική Ραδιοφωνική Βιβλιοθήκη» στο Ά Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Η επιτυχία μάλιστα αυτής της εκπομπής που παιζόταν τρεις φορές την εβδομάδα ήταν η αφορμή για να του αναθέσουν όλη τη δημιουργία του παιδικού προγράμματος του ραδιοφώνου.

Η απήχηση που είχε εκείνο το πρόγραμμα έκανε την τότε Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ να τον προσλάβει τον Ιούνιο του 1978 στην τηλεόραση για να φτιάξει το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΤ1. Έκανε πάρα πολλές εκπομπές ανάμεσα σε αυτές και τον «Παραμυθά» κ.ά.

Τον Ιούνιο του 1987 παραιτήθηκε από την ΕΡΤ και ίδρυσε την εταιρεία «ΣΑΪΤΑ» με αντικείμενο την παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών, ταινιών και βιντεοκασετών, η οποία έχει κάνει ένα μεγάλο αριθμό παραγωγών σε κρατική και ιδιωτική τηλεόραση.



Από το 1992 εργάστηκε για τη δημιουργία της εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών «ΕΨΙΛΟΝ» του εκδότη Χρήστου Τεγόπουλου, της οποίας υπήρξε μέτοχος και αποχώρησε στις αρχές του 1995.

Έχει γράψει τρία βιβλία για παιδιά καθώς και δύο για μεγάλους και αρθρογραφούσε εφημερίδες και περιοδικά.
Σήμερα, ο Νίκος Πιλάβιος, όπως λέει στο newsbeast.gr, από το επάγγελμα του παραγωγού τηλεοπτικών εκπομπών έχει πάρει σύνταξη, αλλά συνεχίζει το επάγγελμα του ηθοποιού, παίζοντας τον «Παραμυθά» και αυτό του συγγραφέα, γράφοντας διάφορα βιβλία.

Πιστεύει ότι δεν υπάρχει εκπαιδευτική τηλεόραση καθώς όπως λέει: «Η Εκπαιδευτική τηλεόραση, με τους στόχους το περιεχόμενο και τη συχνότητα μετάδοσης, όπως δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970, έχει πάψει να υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Το πρόγραμμά της, είναι κυρίως επαναλήψεις παλαιών παραγωγών, μεταδίδεται μόνο μια φορά την εβδομάδα και δεν το παρακολουθούν τα σχολεία όπως γινόταν στην αρχή».



Αυτή την περίοδο πάντως ετοιμάζει δύο βιβλία. Ένα για παιδιά με τίτλο «Ο Παραμυθάς Πετώντας ψηλά» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός τον Οκτώβρη και άλλο ένα για μεγάλους με τίτλο «Ιστορίες της καρδιάς» που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

Μέσα από το paramithas.gr και το paramithas.tv ενημερώνει καθημερινά για τις κινήσεις του. Όμως, πώς δημιούργησε το ιστολόγιο του; «το έφτιαξε ο γιος μου ο Κωνσταντίνος, τον Φεβροάριο του 2007. Τότε είχε φτιάξει εκείνος το δικό του κι επειδή από μικρός που ήταν με έβλεπε να δουλεύω με κομπιούτερ, μου πρότεινε να μου φτιάξει ένα blog όπου να ανεβάζω παλιές εκπομπές του “ΠΑΡΑΜΥΘΑ”, να γράφω παραμύθια και γενικώς ό,τι μου κατέβει. Τελικά εξελίχθηκε στο να γράφω, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ό,τι μου κατέβει – που το εμπνέομαι κυρίως από όσα σκέφτομαι ή νοιώθω – ενώ το ανέβασμα των εκπομπών του “ΠΑΡΑΜΥΘΑ”, κυρίως των τελευταίων που έκανα πέρσι, μεταφέρθηκε στο site που έφτιαξε επίσης ο γιος μου» αναφέρει.

Στον ελεύθερό του χρόνο πάντως συνεχίζει αυτό που έκανε από το 1985. Να μεταφράζει δηλαδή τα βιβλία του φιλόσοφου Τζίντου Κρισναμούρτι και να έχει τη βασική ευθύνη της λειτουργίας της βιβλιοθήκης στην Αθήνα.

Δείτε όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».
Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.grΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/218662/ti-kanei-simera-o-nikos-pilavios-/]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |