ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 8-2011 >Η Τρόικα δεν χαλαρώνει /

Η Τρόικα δεν χαλαρώνει



Με φόντο την επιστολή Βενιζέλου προς τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ζαν Κλοντ Τρισέ και Όλι Ρεν, με την οποία ζητά επίσπευση της εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, αλλά και πολιτική απόφαση επί του ζητήματος των εμπράγματων εγγυήσεων που ζητούν χώρες - μέλη της ζώνης του ευρώ, όπως η Φινλανδία, για τη συμμετοχή τους στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιμένει εντός της εβδομάδας τους ελεγκτές της Τρόικας στη χώρα μας για κρίσιμες συνομιλίες.

«Βασική θέση της Ελλάδας είναι η ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, που δεν αφορούν μόνο ή κυρίως την Ελλάδα, αλλά ευρύτερα και συνολικά την ικανότητα και την ετοιμότητα της ευρωζώνης να διαχειριστεί την παρούσα οξύτατη φάση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ζήτημα που υπερβαίνει κατά πολύ τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και αφορά χώρες με πολύ μεγάλα οικονομικά μεγέθη και την ευρωζώνη συνολικά» αναφέρει ο υπουργός στην ανακοίνωσή του.

Με την κίνηση αυτή, ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να προλάβει ανάλογα αιτήματα και από άλλες χώρες που έχουν εκδηλώσει ανεπισήμως την πρόθεση να το πράξουν, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Μάλτα.

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών της Τρόικας θα βρεθούν τα έσοδα, οι δαπάνες και η εκτέλεση του προγράμματυος αποκρατικοποιήσεων. Έσοδα και δαπάνες, ωστόσο, παραμένουν μακριά από το στόχο...

Καθώς φαίνεται, οι ελεγκτές έρχονται στην Αθήνα με μάλλον... άγριες διαθέσεις, καθώς έχουν εντολές να μην δεχθούν τη χαλάρωση των στόχων που ζητά επίμονα η ελληνική κυβέρνηση, που βλέπει πλέον ότι η ύφεση θα πλησιάσει -αν όχι και θα ξεπεράσει- το 5% και το έλλειμμα δεν αποκλείεται να φτάσει στο τέλος του έτους το 10%. Σε μια τέτοια περίπτωση, η λήψη νέων μέτρων θα είναι για τους κυβερνώντες αναπόφευκτη επιλογή...

Έτσι, η Τρόικα, εκτιμώντας ότι δύσκολα το Δημόσιο θα εισπράττει τα 5,4 δισ. ευρώ το μήνα, που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν για το 2011, έρχεται αποφασισμένη να βάλει «φρένο» στη σπατάλη στο Δημόσιο και να μειώσει τη φοροδιαφυγή.

Τη Δευτέρα επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Δημόσιο αναμένεται να προχωρήσει στην ανάληψη 10.000.000.000 ευρώ από τις τράπεζες, προκειμένου να αποπληρώσει ανελαστικές του υποχρεώσεις.

Έτσι, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη πάρει τις απαραίτητες άδειες και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, προκειμένου να ενεργοποιήσει -αν χρειαστεί- το Σύστημα Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA). ΠΗΓΗ: protothema.gr Link:[http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=140886]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |