ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 8-2011 >Ελπίδα σε δύο Βολιώτες νεφροπαθείς /

Ελπίδα σε δύο Βολιώτες νεφροπαθείςΕλπίδα σε δύο Βολιώτες νεφροπαθείς δίνουν με το θάνατό τους ένας 42χρονος και ένας 54χρονος από τη βόρεια Ελλάδα που νοσηλεύονταν σε μη ανατρέψιμη κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας των Νοσοκομείων Σερρών και Καβάλας αντίστοιχα. Οι δύο άνδρες έχασαν τη μάχη με τη ζωή και οι συγγενείς τους αποφάσισαν να δωρίσουν τα ζωτικά τους όργανα. Από χθες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης βρίσκονται και δύο Βολιώτες νεφροπαθείς, ο ένας εκ των οποίων έχει σοβαρές πιθανότητες να λάβει το μόσχευμα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Ο θάνατος των δύο ανδρών χάρισε τη ζωή σε ανθρώπους που ακόμη μάχονται γι’ αυτή. Ο 42χρονος είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και, παρά τον ανείπωτο πόνο της, η οικογένειά του ζήτησε να δοθούν τα όργανά του για μεταμόσχευση, ενώ ανάλογη ήταν και η ενέργεια των συγγενών του 54χρονου που νοσηλευόταν έπειτα από ανακοπή καρδιάς.
Από το απόγευμα της Τετάρτης στήθηκε αερογέφυρα ζωής από τα δύο νοσοκομεία προς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όπου λειτουργούν μεταμοσχευτικά κέντρα.
Χθες όμως το νέο διαδόθηκε και στη Μαγνησία. Δύο Βολιώτες άνω των 55 ετών, ο Π.Τ συνταξιούχος της ΔΕΗ, ο οποίος υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση εδώ και 5 χρόνια και η Σ.Κ. συνταξιούχος εκπαιδευτικός, η οποία υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση πάνω από 10 χρόνια, δέχτηκαν ένα απρόσμενο τηλεφώνημα.
Οι αρμόδιες ιατρικές υπηρεσίες που διαχειρίζονται την εθνική λίστα μεταμοσχεύσεων τους κάλεσαν και τους ενημέρωσαν πως ο ένας νεφρός που βρίσκεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης τους… περιμένει για μεταμόσχευση. Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα έσπευσαν στο Ιπποκράτειο και αμέσως υποβλήθηκαν στις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να πιστοποιηθεί η συμβατότητά τους.
Μαζί με τους Βολιώτες κλήθηκε ακόμη ένας νεφροπαθής από την λίστα. Και οι τρεις διεκδικούν τον ίδιο νεφρό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν πως τις μεγαλύτερες πιθανότητες τις έχει η Βολιώτισσα, η οποία να σημειωθεί πως έχει υποβληθεί και στο παρελθόν σε μεταμόσχευση.
Σήμερα αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα, καθώς οι εργαστηριακές εξετάσεις θα κρίνουν ποιος από τους τρεις υποψηφίους λήπτες θα υποβληθεί στην πολυπόθητη μεταμόσχευση.

Αυξάνεται η λίστα των νεφροπαθών στη Μαγνησία

Πάνω από 70 νεφροπαθείς στη Μαγνησία βρίσκονται σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών κ. Βασίλη Γιαννάκο στη λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα.
Οι περισσότεροι δε από αυτούς είναι νέοι στην ηλικία και συγκεκριμένα από 25 έως και 50 ετών. «Πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια να αυξηθούν οι μεταμοσχεύσεις. Στη Μαγνησία πέρυσι έγινε μόλις μία μεταμόσχευση σε νεφροπαθή, ενώ φέτος καμία. Ας ελπίσουμε κάποιος από τους δύο Βολιώτες να είναι τυχερός», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.


Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας
για την αλυσίδα μεταμοσχεύσεων
Ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος εξήρε τη γενναία πράξη των συγγενών των θανόντων να δωρίσουν τα όργανά τους, ενώ σε δηλώσεις του την Πέμπτη αναφέρθηκε στη γέφυρα μεταφοράς που στήθηκε προκειμένου να μεταμοσχευθούν τα όργανα σε πιθανούς λήπτες.
Ειδικότερα ο Υπουργός ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πως «στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δυο Νοσοκομείων των Σερρών και της Καβάλας του ΕΣΥ οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό έδωσαν με επιτυχία τη μάχη για τη λήψη των οργάνων δυο συνανθρώπων μας, 47 και 52 ετών αντιστοίχως, που είχαμε την τύχη ως Έλληνες, ως κοινωνία, οι συγγενείς τους να διαθέτουν υψηλό φρόνημα, ευρύτητα ψυχής, αγάπη για τους ανθρώπους, και έτσι κατάφεραν οι άνθρωποι αυτοί να δώσουν ζωή, μέσα από το θάνατο.
Έγινε με επιτυχία στις Σέρρες και στην Καβάλα η αφαίρεση αντιστοίχως τριών
οργάνων από καθένα από τους δυο αποθανόντες, ήπαρ και δυο νεφροί, χτες Τετάρτη και μέχρι τα ξημερώματα σήμερα Πέμπτη έγινε στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης μεταμόσχευση από τον Καθηγητή, κ. Παπανικολάου και από το Διευθυντή του ΕΣΥ, κ. Δημήτρη Γάκη και Αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, μεταμοσχεύτηκε το ήπαρ και ο ένας νεφρός. Ο άλλος νεφρός βάσει της εθνικής λίστας ήρθε στην Αθήνα.
Αντιστοίχως για τη δεύτερη περίπτωση γίνεται η λήψη των οργάνων. Θα μεταφερθούν το ήπαρ και ο ένας νεφρός και πάλι στη Θεσσαλονίκη, η ίδια ομάδα του κ. Παπανικολάου και του κ. Γάκη θα κάνουν τις μεταμοσχεύσεις και βάσει της εθνικής λίστας θα διοχετευτεί και ο δεύτερος νεφρός.
Κυρίες και κύριοι, δίνουμε τη μάχη των μεταμοσχεύσεων, δίνουμε τη μάχη της
δημόσιας υγείας. Το ξέρετε. Σας έχουμε ενημερώσει γι' αυτό από τον καιρό που ανακοινώσαμε ότι θα καταθέσουμε νόμο στη Βουλή από την κατάθεση του νόμου, την ψήφισή του, την έναρξη των ενεργειών μας σε όλη την Ελλάδα να στείλουμε μήνυμα ότι πρέπει να ξεκολλήσουμε από την τελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε τελευταίοι, ουραγοί! 6,3 μεταμοσχεύσεις ανά 1 εκ. πληθυσμού είναι το ποσοστό μας, όταν της Ισπανίας είναι 34 ανά 1 εκ. και της Πορτογαλίας 31 ανά 1 εκ.». ΠΗΓΗ:taxydromos.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |