ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 7-2011 >Θρίλερ το rollover για τις ελληνικές τράπεζες /

Θρίλερ το rollover για τις ελληνικές τράπεζες



Όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης κατέληγαν στην μεθοδολογία περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας, στη Σύνοδο της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλλες, περιελάμβαναν στο σκεπτικό τους την συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου στην διαδικασία μετακύλισης του ελληνικού χρέους. Εκ των ουκ άνευ φυσικά θεωρείτο η συμμετοχή των ελληνικών Τραπεζών

Μια εβδομάδα αργότερα, η συνάντηση στην Αθήνα, του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, του IIF που εκπροσωπεί το σύνολο των χρηματοπιστωτικών οίκων που θα εμπλακούν στην διαδικασία στήριξης της Ελλάδας, με εκπροσώπους της κυβέρνησης αλλά και των ελληνικών τραπεζών, αναδεικνύεται όχι σε τυπική διαδικασία, αλλά σε ουσιαστικό, κομβικό, σε μείζον θέμα για την … επιβίωση των ελληνικών τραπεζών, σε σημείο καμπής για τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα! Κι αυτό γιατί οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν αδύναμες να διαχειρισθούν τις ζημίες που ενέχει η συμμετοχή τους στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.

Στη συνάντηση του επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα με τους εκπροσώπους του ΟΔΔΗΧ, της ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, των εκπροσώπων των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα αφιχθούν επί τούτου στην Αθήνα και πιθανότατα και του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, το ερώτημα ΔΕΝ θα είναι να πεισθούν οι ξένοι τραπεζίτες να συνδράμουν την προσπάθεια μετακυλιοντας το χρέος που διακρατουν, αλλά να πείσουν οι Έλληνες τραπεζίτες τους ιθύνοντες του ΙΙF πως πρέπει να αλλάξουν οι όροι συμμετοχής για να μην εξαναγκαστούν οι ελληνικές τράπεζες να προστρέξουν – ξανά – στην κρατική αρωγή ή να βρεθούν αντιμέτωπες με ΜΗ διαχειρίσιμες ζημίες!!!

Πάνε όλοι ...Ταμείο!

Με δυο λόγια και με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι τραπεζίτες ήδη ασκούν πιέσεις προς την Κυβέρνηση να αλλάξουν οι όροι συμμετοχής στο roll over, καθώς θεωρούν πως το σενάριο που προκρίνεται, ιδίως μετά την επιλογή της Deutsche Bank να εγγράψει στον ισολογισμό της ζημίες από τα ελληνικά ομόλογα που παραπέμπουν σε haircut 21%, οδηγεί τις ελληνικές τράπεζες σε σωρευτικές ζημίες (από τη συμμετοχή τους) ύψους άνω των 9 δις ευρώ! Ποσό που με μαθηματική ακρίβεια θα τις υποχρεώσει να καταφύγουν στο Εθνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας! Κάτι που δεν θέλει ούτε η κυβέρνηση, αφού με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ακόμα ένα μεγάλο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών κρατικοποιείται (με την έκδοση προνομιούχων μετοχών έναντι των ... δανείων από το ταμείο Σταθερότητας)

Η κυβέρνηση λοιπόν αναζητάει λύση για την διάσωση των τραπεζών και οι τελευταίες θα εμφανιστούν στην κρίσιμη συνάντηση με ένα ακόμα «χαρτί». Την απολογιστική έκθεση που έχουν κάνει ήδη οι ορκωτοί ελεγκτές της PriceWaterHouseCooper, που έχει αναλάβει για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να αποτιμήσει με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των ελληνικών τραπεζών και να «βγάλει» πόρισμα για τις ζημίες που θα επιφέρει μια συμμετοχή τους στο roll over. Οι «ειδικοί» αποφάνθηκαν πως οι ελληνικές τράπεζες εάν υποχρεωθούν σε «κούρεμα» θα έχουν συνολική ζημία 9 δις, ενώ με βάση το … καλό σενάριο (ανταλλαγή στην ονομαστική αξία) η εμπλοκή των ελληνικών τραπεζών στην αναδιάταξη του χρέους θα φέρει ζημίες 2,6 δις ευρώ.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα 9 δις δεν υπάρχουν από καμία τράπεζα και ΟΛΕΣ θα αντιμετωπίσουν προβλήματα κεφαλαιακής επιβίωσης! Κάπως έτσι οι Έλληνες τραπεζίτες κατεβαίνουν σε … ενιαίο μέτωπο, ενώ πληροφορίες θέλουν ακόμα και τους βασικούς μετόχους να ασκούν πιέσεις σε πολιτικούς για «ελαστική ερμηνεία των προτάσεων του IIF του διεθνούς χρηματοοικονομικού ινστιτούτου»!

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τους τραπεζίτες να μετέφεραν ήδη την πρόθεση τους στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον κύριο Βενιζέλο και τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο.

Λιγότερη ...Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ

Το διακύβευμα βέβαια από μια τέτοια εξέλιξη είναι η αντιμετώπιση που θα επιφυλάξουν σε μια «ελαστική ερμηνεία» της εθελοντικής συμμετοχής οι οίκοι αξιολόγησης και η ISDA. Το κατά πόσον δηλαδή θα ερμηνεύσουν την όποια λύση προκριθεί ως «πιστωτικό γεγονός» ή όχι. Από αυτή την … ερμηνεία εξάλλου ίσως κριθεί και η τελική στάση του ΔΝΤ (!) στην όλη υπόθεση.

Γιατί μπορεί το ΔΝΤ να δήχθηκε να συμμετάσχει στη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας αλλά με όρους που μάλλον πέρασαν στα … ψιλά. Όρους που συνοπτικά λένε ότι το Ταμείο εφεξης θα δίνει για τη χώρα μας λιγότερα χρήματα αναλογικά προς εκείνα που δίνουν οι Ευρωπάιοι. Τα … ευρώ των Ευρωπαίων ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ένα ποσοστό κεφαλαίων ως κέρδος από την ανταλλαγή χρέους (το roll over δηλαδή).

Ποιο roll over όμως; Το … «κανονικό» των προτάσεων της τελευταίας Συνόδου, ή το … κουτσουρεμένο που θα επιθυμούσαν οι τράπεζες ; … ΠΗΓΗ: protothema.gr Link:[http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=136720]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |