ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 7-2011 >Στο φως τα 40 στημένα παιχνίδια: Νέο τσουνάμι αποκαλύψεων /

Στο φως τα 40 στημένα παιχνίδια: Νέο τσουνάμι αποκαλύψεων



Νέο τσουνάμι αποκαλύψεων γύρω από τα στημένα παιχνίδια αλλά και τους ανθρώπους που λυμαίνονταν το ελληνικό ποδόσφαιρο έρχεται τις επόμενες ημέρες. Το ΣΔΟΕ αλλά και οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει σε βάθος τις έρευνές τους, από τις οποίες διαπιστώνεται ότι εμπλέκονται κι άλλα άτομα πέρα από αυτά που περιλαμβάνονται στην πρώτη δικογραφία. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι τρεις προφυλακίσεις που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα να αυξηθούν κατά πολύ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οσο περνούν οι ημέρες και η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη για τη δράση των νονών του ποδοσφαίρου, ο 9ος τακτικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση με τα στημένα διεξάγει την ανάκριση με πυρετώδεις ρυθμούς ευελπιστώντας να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των απολογιών μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος, που έχει προσδιοριστεί περί τα τέλη Αυγούστου.

ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των κατηγορουμένων θα αυξηθεί μέχρι το τέλος της δικαστικής έρευνας και οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές που έχουν ήδη προφυλακιστεί θα χρειαστεί να απολογηθούν και συμπληρωματικά. Καθοριστικό ρόλο στην ανάκριση θα παίξουν τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, καθώς μία από τις βασικές αξιόποινες πράξεις την οποία αντιμετωπίζει η πλειονότητα των κατηγορουμένων είναι το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Παράλληλα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, ο ανακριτής Γιώργος Κασσίμης αναμένει και τα στοιχεία από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής από επτά χώρες-έδρες εταιρειών στοιχημάτων, μέσω των οποίων παίχτηκαν μεγάλα ποσά σε συνολικά σαράντα στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Super League, του Κυπέλλου και της Β' Εθνικής κατηγορίας. Τα στοιχεία αυτά έχει ζητήσει το οικονομικό τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας. Στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διενεργείται τους τελευταίίους μήνες η Εισαγγελία εντόπισε εταιρείες του εξωτερικού όπου στοιχημάτισαν μεγάλα ποσά σε «ύποπτους αγώνες» μέσω Internet.

Κατόπιν αυτών απέστειλε αιτήματα δικαστικής συνδρομής στη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Μάλτα, την Αυστρία, την Αυστραλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, ζητώντας να αποσταλούν στοιχεία των παικτών, τα ποσά που στοιχηματίστηκαν και σε ποιους αγώνες.

Ο ανακριτής Γιώργος Κασσίμης μελετά τους αποκαλυπτικούς διαλόγους που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει στα χέρια του και αφορούν τους υπόλοιπους 68 παράγοντες του ποδοσφαίρου και ιδιώτες που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο δικαστικός λειτουργός με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του αναμένεται από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να στείλει κλήσεις προς απολογία στους κατηγορουμένους που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου για σειρά αξιοποίνων πράξεων για τις οποίες όμως δεν μπορούσε εκ του νόμου να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.


ΣΔΟΕ: Από «κόσκινο» 137 παράγοντες(και εκπρόσωποι οργανωμένων)

Τα τελευταία 24ωρα οι «Ράμπο» της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κάνουν φύλλο και φτερό 137 άτομα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχουν μπει τραπεζικοί λογαριασμοί πρόεδρων ομάδων, προπονητών, διαιτητών, μάνατζερ, στελεχών της ΕΠΟ, ακόμη και εκπρόσωποι φιλάθλων.

Αφορμή για να ξεκινήσει η έρευνα και το ξεσκόνισμα των 137 ατόμων αποτέλεσαν οι καταγγελίες για παράνομο στοίχημα μέσω Internet σε εταιρείες του εξωτερικού, όπου οι αποδόσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Μεταξύ των δύο δικογραφιών, αυτής για τα στημένα παιχνίδια για την οποία έχουν ασκηθεί διώξεις και έχουν ήδη υπάρξει και προφυλακίσεις, και της τελευταίας που εκκρεμεί για τα παράνομα στοιχήματα, υπάρχει «κοινός παρονομαστής». Κι αυτό γιατί κάποια από τα ονόματα εμπλέκονται και στις δύο υποθέσεις.

Πάντως, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου που διενεργεί και αυτή την έρευνα, όποια στοιχεία λαμβάνει θα τα διαβιβάζει και στον 9ο τακτικό ανακριτή προς ενίσχυση του έργου του.


Τρεις μέχρι τώρα στη φυλακή

Ο τελευταίος απολογισμός της ανάκρισης είναι τρεις κατηγορούμενοι στη φυλακή (Αχιλλέας Μπέος, Γιώργος Τσακογιάννης, Κωνσταντίνος Καρακούλιας), ενώ άλλοι οκτώ έχουν αφεθεί ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων και την καταβολή εγγυοδοσίας. Ανάμεσά τους είναι και ο γιος του Μάκη Ψωμιάδη Σταύρος, ο οποίος για την ελευθερία του κατέβαλε εγγυοδοσία το αστρονομικό ποσό των 800.000 ευρώ. Τα 250.000 ευρώ ήταν σε μετρητά, ενώ για τα υπόλοιπα 550.000 έβαλε υποθήκη ένα από τα σπίτια της οικογένειας του μεγαλοπαράγοντα.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον του ανακριτή, όπως έχουν προαναγγείλει, οι καταζητούμενοι Γιάννης Παπακώστας και Γιάννης Παπαδόπουλος, ενώ άγνωστο παραμένει αν και πότε προτίθεται να θέσει εαυτόν στη διάθεση των Αρχών ο Μάκης Ψωμιάδης, εις βάρος του οποίου επίσης εκκρεμεί ένταλμα Σύλληψης. ΠΗΓΗ:madata.gr Link:[http://www.madata.gr/athletic/116018.html]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |