ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 6-2011 >Πέντε παιδιά στους πέντε δρόμους! /

Πέντε παιδιά στους πέντε δρόμους!Τουλάχιστον δύο ημέρες εγκαταλειμμένα, αβοήθητα, υποσιτισμένα, με βρώμικα ρούχα, να γυρίζουν στους δρόμους ανεξέλεγκτα άφησε μητέρα τα πέντε ανήλικα παιδιά της. Ο μικρότερος, ηλικίας μόλις τεσσάρων ετών.

Εχοντας εξαντληθεί από την πείνα, νιώθοντας έντονα πλέον την απουσία της μητέρας τους, ο 4χρονος μαζί με το 6χρονο αδερφάκι του και την 12χρονη αδερφή τους, είχαν καθίσει στο πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι τους, κλαίγοντας με παράπονο.
Το ασταμάτητο κλάμα των μικρών παιδιών που έμειναν για άλλη μια μέρα μόνα τους ήταν «μαχαίρι στην καρδιά» γειτόνων της πολύτεκνης οικογένειας, που βγήκαν για να δουν τι συνέβαινε. Η ώρα ήταν περασμένη, πλησίαζε 11 το βράδυ, και τα τρία αδερφάκια ήταν στο δρόμο εκτεθειμένα στον κίνδυνο. Τα άλλα δύο κορίτσια της οικογένειας, 14 και 16 ετών, απουσίαζαν από το σπίτι.
Περίοικοι ειδοποίησαν το Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ιωνίας. Αστυνομικοί πήραν υπό τη φροντίδα τους εκείνη τη στιγμή τα τρία μικρά παιδιά και ειδοποίησαν τις κοινωνικές υπηρεσίες, στις οποίες σήμανε αυξημένος συναγερμός. Από προχθές το βράδυ και για περίπου 24 ώρες οι κοινωνικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου και του Δήμου Βόλου ασχολούνταν διαρκώς με τη δύσκολη υπόθεση εγκατάλειψης των ανηλίκων.
Η μητέρα, ηλικίας 43 ετών, συνελήφθη χθες στις 8.30 το πρωί από αστυνομικούς του Α.Τ. Ν. Ιωνίας, μόλις εμφανίστηκε στην οικία της, από όπου είχε φύγει το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, αφήνοντας τα παιδιά αβοήθητα.
Η 43χρονη κρατείται και σήμερα θα οδηγηθεί στα δικαστήρια, που θα αποφασίσουν για το εάν θα συνεχίσει ή όχι να κρατά την επιμέλεια των πέντε παιδιών της.
Τα ανήλικα παιδιά με εντολή Εισαγγελέα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου χθες το πρωί εμφανίστηκαν και οι άλλες δύο ανήλικες. Συνεχίζουν να φιλοξενούνται προσωρινά σε θάλαμο του Νοσοκομείου, έχοντας σίτιση και φροντίδα, μέχρι να βρεθεί διαθέσιμη στέγη για φιλοξενίας τους. Το καλύτερο, σύμφωνα με τις κοινωνικές λειτουργούς που έχουν αναλάβει την υπόθεση, είναι τα πέντε αδερφάκια να μη χωρίσουν.

Τα παιδιά και η μητέρα τους βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες σε σπίτι που νοίκιασαν στη Ν. Ιωνία, εγκαταλείποντας την κατοικία τους στον Αλμυρό, εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζε η 43χρονη με το σύζυγό τους. Ο πατέρας τους, ο οποίος φέρεται να ξυλοκοπούσε τη γυναίκα, είναι εξαφανισμένος και δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.
Τα αδερφάκια, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν στο δρόμο. Πολλές φορές στο παρελθόν αναγκάστηκαν να μείνουν μόνα τους στο σπίτι, να τριγυρνάνε και ίσως να ζητιανεύουν για να βρουν ο,τιδήποτε μπορούσε να καλμάρει την πείνα τους.
Σχολείο δεν γνωρίζουν τι θα πει. Τα σημάδια υποσιτισμού ήταν έντονα στο κορμάκι τους, ενώ η ταλαιπωρία έκδηλη στα πρόσωπά τους. Τα ρούχα που φορούσαν όταν μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο έδειχναν ότι είχαν πολλές ημέρες να κάνουν μπάνιο.
Το κυριότερο, όμως, για το οποίο οι κοινωνικές υπηρεσίες δίνουν την μεγαλύτερη προσπάθεια, είναι πώς θα κλείσουν οι πληγές της ψυχής τους.
Η αρχική σκέψη να μην αισθανθούν περίεργα μένοντας σε θάλαμο του νοσοκομείου, αλλά να παραμείνουν υπό επίβλεψη στο δικό τους σπίτι μέχρι να δοθεί λύση, απορρίφθηκε όταν κοινωνική λειτουργός επισκέφθηκε το χώρο τους. Ήταν σε πλήρη εγκατάλειψη, βρώμικος και άκρως ανθυγιεινός για τα παιδιά.

Δεν τα θέλει κανείς…
Με κανένα συγγενικό πρόσωπο προέκυψε ότι δεν διατηρούσε στενή σχέση η 43χρονη μητέρα. Οι κοινωνικές υπηρεσίες αναζήτησαν συγγενείς που διαμένουν μακριά από το Βόλο, ενημερώνοντας για την κατάσταση, όμως όλοι έκλεισαν το τηλέφωνο με αδιαφορία.
Εκείνο που προβληματίζει έντονα τις κοινωνικές υπηρεσίες είναι η υπερπληρότητα των δομών προστασίας παιδιών σε όλη την Ελλάδα. Έναν τιτάνιο αγώνα έδωσαν χθες η υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου Ρούλα Τζανέτου και η υπεύθυνη κοινωνικών θεμάτων του Δήμου Βόλου Κατερίνα Μπαρμπουδάκη, αναζητώντας στέγη για τα αδερφάκια, με βασικό μέλημα να μη χωρίσουν μεταξύ τους.
Οι στέγες παιδιών είναι όχι μόνο πλήρεις, αλλά υπερπλήρεις, φαινόμενο που πρέπει να απασχολήσει έντονα, σύμφωνα με την κ. Τζανέτου, η οποία προχώρησε στην εκτίμηση - σοκ ότι τα πολλαπλά περιστατικά παιδιών που εγκαταλείπονται σε ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κυρίως από οικογένειες που έχουν καταλήξει άπορες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης θα εμφανιστούν πολύ σύντομα και στην περιφέρεια.
Σε ό,τι αφορά την 43χρονη, η οποία διαπιστώθηκε ότι είναι θύμα κακοποίησης, προς το παρόν παραμένει αδιάγνωστος ο λόγος που εγκατέλειπε τα παιδιά της και τα άφηνε να μεγαλώνουν μόνα τους, χωρίς τη φροντίδα και τη στοργή της.
Τα παιδιά έμαθαν να ζουν γυρίζοντας ανεξέλεγκτα έξω από το σπίτι, δίχως επίβλεψη και προστασία, με όσους σοβαρότατους κινδύνους συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα.
Πρόταση πάντως των κοινωνικών υπηρεσιών θα είναι να συνεχίσουν να μεγαλώνουν κάτω από την ίδια στέγη. ΠΗΓΗ:taxydromos.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |