ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 6-2011 >Τελεσίγραφο έως τις 3 Ιουλίου για τη δόση /

Τελεσίγραφο έως τις 3 Ιουλίου για τη δόση



Τελευταία διορία από τους Ευρωπαίους εταίρους, που παρεμβαίνουν πλέον καθοριστικά στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. Όλα θα παιχτούν πιθανότατα έως τις 3 Ιουλίου, οπότε θα διεξαχθεί και νέο συμβούλιο Eurogroup, ειδικά για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, από το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Eurogroup που συνεχίζεται και τη Δευτέρα, για δεύτερη μέρα, ο χρόνος μετράει αντίστροφα: «Το προέχον είναι να διαμορφωθεί μια καθαρή σχέση εμπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος» τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

«Σε αυτή τη Σύνοδο έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες... Έχουμε συνεπώς πάρα πολλά να κάνουμε κάθε μέρα. Ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε μέρα έχει τεράστια αξία και άρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα. Ενημέρωσα ήδη τον πρωθυπουργό και αύριο θα ενημερώσω αναλυτικά τη Βουλή για το πού βρισκόμαστε».

Ο κ. Βενιζέλος δεν φαίνεται πάντως να κατάφερε να πείσει και σε πολλά τους Ευρωπαίους, για αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών: «Στο Eurogroup υπάρχει μια εδραιωμένη πεποίθηση γύρω από τα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα. Άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος. Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που εμφανίζονται με υψηλό βαθμό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του έθνους μας».

Όσον αφορά στο σχέδιο διάσωσης, η συμμετοχή των ιδιωτών σε αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα είναι καθαρά εθελοντική. Ο κ. Βενιζέλος τονίζει: «Έγινε αποδεκτό από όλους ότι δεν αρκεί η θεσμική συμμετοχή, αλλά απαιτείται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτό αφορά την απολύτως εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών με τη μορφή διακράτησης υφισταμένων ομολόγων, τα οποία λήγουν, έτσι ώστε να μειωθούν πρακτικά οι δανειακές ανάγκες των επομένων ετών. Είναι προφανές ότι όλη αυτή η διαδικασία, πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην προκαλεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα. Αυτά όλα συνιστούν και την πολιτική βάση για τη νέα χρηματοδοτική στρατηγική, δηλαδή για το νέο πρόγραμμα, το οποίο αυτήν τη στιγμή προετοιμάζεται».

Η συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν

Στη συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς την επικύρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Τόνισε πως η επίσημη απόφαση των Ευρωπαίων για την εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί μέσα στον Ιούλιο, για να διασφαλιστεί πως η χώρα μας θα συνεχίσει «να διορθώνει τα δημοσιονομικά της και να προλειαίνει το έδαφος για υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών».
Σε παραπλήσια γραμμή και ο πρόεδρος του Eurogroup, που ξεκαθάρισε ότι στόχος όλων είναι να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ διευκρίνισε ότι η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και η υπερψήφιση γενικότερα του κυβερνητικού προγράμματος είναι προαπαιτούμενο για την συνέχιση της στήριξης της χώρας μας.

Παράλληλα, έδωσε την είδηση πως ειδικά για το ελληνικό θέμα θα πραγματοποιηθεί ακόμα ένα έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Κυριακή 3 Ιουλίου, ενώ τόνισε πως, σε κάθε περίπτωση, στις αρχές του επόμενου μήνα θα "τελεσιδικήσει" η μεθοδολογία διευθέτησης του "ελληνικού προβλήματος", πάντα με την αίρεση της συμμετοχής στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα των ιδιωτών ομολογιούχων.

Πριν από αυτή τη νέα σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών θα έχει τεθεί σε αυτούς προς ενημέρωση μια ακόμα "έκθεση συμμόρφωσης" της ελληνικής οικονομίας προς τις κοινοτικές απαιτήσεις, έκθεση που ουσιαστικά θα συντάξουν τα μέλη της τρόικας (της τεχνικής επιτροπής, όπως την ονόμασε ο κ. Ρεν), που αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη, οπότε και θα συναντηθούν με το νέο υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας αναφορικά με το τι θα σημάνει μια "σημαντική" εμπλοκή τους σε ένα πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας μας.

Πάντως, και οι δύο οικονομικοί ταγοί της Ευρώπης (Ρεν και Γιούνκερ) ξεκαθάρισαν για πολλοστή φορά πως "κλειδί" για την στήριξη της Ελλάδας και την απεμπλοκή της οικονομίας μας από το τρέχον τέλμα είναι η πιστή τήρηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος! ΠΗΓΗ: protothema.gr Link:[http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=129187]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |