ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ >Αθήνα >Αθήνα 6-2011 >Στραμμένη στην Ελλάδα η προσοχή των διεθνών ΜΜΕ /

Στραμμένη στην Ελλάδα η προσοχή των διεθνών ΜΜΕ



Στραμμένος στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι ο "φακός" των ξένων ΜΜΕ, που δημοσιεύουν αναλύσεις και ανταποκρίσεις για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το "πόκερ" που παίζεται στο οικονομικό επίπεδο.

Γιώργος Παπανδρέου σε ελεύθερη πτώση" είναι ο τίτλος ανταπόκρισης από την Αθήνα που δημοσιεύει η εφημερίδα Le Monde στην ιστοσελίδα της. Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι "ο κ. Παπανδρέου μέχρι τώρα ενσάρκωνε το μοντέλο ενός ηγέτη με κουράγιο, που υπερασπιζόταν τη χώρα του εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου θύελλας".

Σήμερα ωστόσο, λέει ο συντάκτης, "η κοινωνική αντίδραση που εκδηλώνεται στους δρόμους και στις κινητοποιήσεις των πολιτών κατά των μέτρων λιτότητας, φαίνεται να έχουν αποδυναμώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται έναντι μιας δεξιάς αντιπολίτευσης που στοχεύει εκ νέου στην κατάκτηση της εξουσίας και έναντι του ίδιου του κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ, που δείχνει να δυσκολεύεται να αποδεχτεί το νέο σχέδιο λιτότητας ".

Σχετικά με τον ανασχηματισμό, στην ανταπόκριση υπογραμμίζεται πως η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, δείχνει "την αποτυχία του ανοίγματος προς εξωκυβερνητικές προσωπικότητες ". Η Monde αναφέρει ακόμη πως αρκετοί αναλυτές αναμένουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έως το φθινόπωρο.

Άλλα δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο φέρουν τίτλους όπως: "Γόρδιος δεσμός", "Σαββατοκύριακο υψηλού κινδύνου", "ο Παπανδρέου τα παίζει όλα για όλα", αναφερόμενα στις εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα.

Έλληνας πρωθυπουργός ορίζει τον αντίπαλό του (στο υπουργείο Οικονομικών) σε μία απόπειρα να κερδίσει στήριξη για το νομοσχέδιο της λιτότητας" είναι ο τίτλος του βρετανικού Guardian, σε άρθρο για τις πολιτικές εξελίξεις.

Η εφημερίδα μιλά για "ριζοσπαστικό ανασχηματισμό" στον οποίο προχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου, με στόχο την έγκριση "βαθιά αντιδημοφιλών μέτρων" που ωστόσο θεωρούνται απαραίτητα για να μη χρεοκοπήσει η χώρα και να μη βυθιστεί η ΕΕ σε "χάος".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τοποθέτηση Βενιζέλου στην κρίσιμη υπουργική καρέκλα, ερμηνεύεται ως προσπάθεια Παπανδρέου να ενώσει το σοσιαλιστικό κόμμα, που παρουσιάζει τάσεις διχασμού. Στο άρθρο φιλοξενούνται ακόμη εκτιμήσεις αναλυτών για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης που πρέπει να περάσει τόσο σκληρά μέτρα καθώς και το "προφίλ" του κ. Βενιζέλου.

Εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στην Ελλάδα κάνει το Bloomberg με άρθρο που τιτλοφορείται: "Πρόκληση για την Οδύσσεια Παπανδρέου η ψήφος εμπιστοσύνης". Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου είχε δεσμευτεί πριν έναν χρόνο να "αλλάξει" την Ελλάδα, ωστόσο - προσθέτει - η χώρα βρίσκεται σήμερα στο χείλος του γκρεμού, "το ίδιο και ο πρωθυπουργός που κρατιέται μετά βίας στη θέση του".

"Αν πέσουν, η Ευρώπη θα νιώσει τα αποτελέσματα" προστίθεται στο δημοσίευμα, που κάνει αναφορά στις πολιτικές δυσκολίες, στον ανασχηματισμό και στο οικονομικό κλίμα με την εκτόξευση του κόστους δανεισμού.


Τα ιταλικά MME για τις εξελίξεις στην Ελλάδα


Ρεπορτάζ του Euronews




Ρεπορτάζ του Αssociated Press



Διαβάστε ακόμη:
Έπαινοι σε Παπακωνσταντίνου από βελγική εφημερίδα ΠΗΓΗ : Nooz.gr Link:[]
Page Tags:

 
Home | Αθήνα |